‘Πόλεμος’ για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

‘Πόλεμος’ για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα για να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι «αντίπαλοί μας» στο Eurogroup. Αποχώρησαν ΔΗΣΥ και ΚΚΕ. Σκληρή επίθεση Γεννηματά στον πρωθυπουργό

Ξεκάθαρη προειδοποίηση στην ελληνική Βουλή ότι μερίδα των δανειστών απεργάζεται σχέδιο για να μη συζητηθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο έκτακτο Eurogroup έστειλε από τη βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα

«Είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση της Πέμπτης στο Eurogoup αντί για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Αυτό που σας ζητάω και ζητάω από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία «πολλοί αντίπαλοί μας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αν ψηφιστούν σήμερα τα προαπαιτούμενα η Ελλάδα θα μπορέσει να θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της ανάπτυξης, της μείωσης του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE, και την έξοδο στις αγορές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι «οι αντίπαλοί μας» δεν είναι ενιαίοι. «Υπάρχουν διαφωνίες εντός Κομισιόν, εντός ΔΝΤ, μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, ακόμη και μέσα στη Γερμανία» εξήγησε.

Διατηρούμε διακριτική ευχέρεια για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μέτρα που της επιβλήθηκαν από τους δανειστές και οδήγησαν σε παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου.

«Να ξέρετε ότι διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πάμε για θεσμούς που πάνε πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε και έδωσε ως παράδειγμα τον θεμελιακό χάρτη δικαιωμάτων της Ευρώπης. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε, όμως, εκ νέου και τη δυσαρέσκεια του για την «μικροεπιτήρηση» δηλαδή για το ότι οι δανειστές επιθυμούν να έχουν λόγο όχι μόνο σε αδρές γραμμές πολιτικής αλλά και σε ειδικές διατυπώσεις με αποτέλεσμα να ψηφίζονται «κακοί νόμοι», όπως είπε. «Έχουμε στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στους επικεφαλής των θεσμών για τη μικροδιαχείριση» είπε χαρακτηριστικά.

Γεννηματά: κύριε Τσίπρα είστε κακός πρωθυπουργός !

Σκληρή κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τα νέα προαπαιτούμενα άσκησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση των προαπαιτουμένων στη Βουλή.

Η κυρία Γεννηματά μίλησε για «απόλυτο εξευτελισμό» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με αφορμή την ψήφιση νέων προ απαιτούμενων.  «Είστε ένας κακός πρωθυπουργός» είπε στον Αλέξη Τσίπρα και μίλησε για νέα επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το κόμμα της θα καταψηφίζει.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της ότι η κυβέρνηση αλλά και η χώρα θα υποστεί «νέα ήττα» στη διαπραγμάτευση για το χρέος.  «Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και πλειοψηφίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε αφήνοντας αιχμές και για τη ΝΔ. «Αδύναμες κυβερνήσεις σε καθεστώς πόλωσης και διχασμού θα βρεθούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα» προεξόφλησε η κυρία Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά συνεχάρη μάλιστα τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για την αύξηση του ποσοστού του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποχώρησε από τη διαδικασία. Την απόφαση το κόμματος ανακοίνωσε ο Ανδρεας Λοβέρδος αμέσως μετά την ομιλία της προέδρου Φώφης Γεννηματά.

“Δεν θα συμπράξουμε, ψηφίστε τα μόνοι σας” δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

ΝΔ: γελοιοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία

Το λόγο έλαβε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεπέρασε κάθε όριο» με τη διαδικασία ψήφισης των προαπαιτουμένων μέσω εκπρόθεσμων τροπολογιών. «Είναι η χώρα υποτελής;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Αντίστοιχα ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης μίλησε για κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ύστατο στάδιο εξευτελισμού» είπε και ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που χαρακτηρίζονται ως «ουρές» αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για εξευτελιστική διαδικασία έκανε λόγο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θ. Θεοχαρόπουλου. «Σας επιβάλλονται οι αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «με άθλιες και απαράδεκτες μεθοδεύσεις φέρνει πολύ σκληρά μέτρα αντιλαϊκά». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «κατάπτυστες» τις τροπολογίες και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την αίθουσα.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Γιώργος Αμυράς μίλησε για «έξτρα μνημονιακή σκαμπίλα». Σχολίασε δε δηκτικά το γεγονός ότι οι τροπολογίες ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο για την αλιεία. «Αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σαν ένα κοπάδι ψάρια» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού στα κυβερνητικά έδρανα.

Ν. Ξυδάκης: να εξαντλήσουμε τα προαπαιτούμενα ενόψει Eurogroup

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή δεν είναι η ενδεδειγμένη. Αναγνώρισε μάλσιτα ότι «από το 2010 και μετά το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η κύρια πολιτική επιλογή της κυβέρνηση είναι να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα «για να πάμε σε ένα καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο επόμενο Eurogroup». «Θα αφήσουμε πέντε επουσιώδεις ουρές να υπονομεύσουν τη μείζονα πολιτική προσπάθεια;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος περισσότερο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στην αντιπολίτευση.

Ν. Βούτσης: αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε παρέμβασή του. Μίλησε μάλιστα για διεθνή συζήτηση που θα βρεθεί σε εξέλιξη τις προσεχείς μέρες και θα είναι προς την κατεύθυνση η κυβέρνηση να πετύχει μια συμφωνία «με βάση την οποία σε ορατό διάστημα να προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές και σε τακτοποίηση του χρέους». «Όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει χωρίς επιπλέον μέτρα, να έχει ένα πολύ καλό οδικό χάρτη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αχτσιόγλου: αυτά είναι τα τελευταία προαπαιτούμενα

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται επέκταση του παγώματος των συντάξεων και για το 2022. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει περικοπή. Διαβεβαίωσε, επίσης ότι τα σημερινά είναι τα τελευταία προαπαιτούμενα που ψηφίζει η Βουλή. Απεύθυνε, μάλιστα, έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα για να μη βρουν αφορμή οι δανειστές να αποφύογουν τη συζήτηση για το χρέος στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Διατηρούμε διακριτική ευχέρεια για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στο ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μέτρα που της επιβλήθηκαν από τους δανειστές και οδήγησαν σε παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσκαλώτος.

«Να ξέρετε ότι διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πάμε για θεσμούς που πάνε πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε και έδωσε ως παράδειγμα τον θεμελιακό χάρτη δικαιωμάτων της Ευρώπης.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε, όμως, εκ νέου και τη δυσαρέσκεια του για την «μικροεπιτήρηση» δηλαδή για το ότι οι δανειστές επιθυμούν να έχουν λόγο όχι μόνο σε αδρές γραμμές πολιτικής αλλά και σε ειδικές διατυπώσεις με αποτέλεσμα να ψηφίζονται «κακοί νόμοι», όπως είπε. «Έχουμε στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στους επικεφαλής των θεσμών για τη μικροδιαχείριση» είπε χαρακτηριστικά. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα