Εκλογές ΝΔ: Οι υποψήφιοι πάνε ενωμένοι στη διάσπαση

Εκλογές ΝΔ: Οι υποψήφιοι πάνε ενωμένοι στη διάσπαση
The president of New Democracy, Antonis Samaras, speaks to supporters at the party`s main pre-election rally in the Tae Kwon Do Stadium, in Faliro, Athens, on Jan. 23, 2015 / , , , , 23 , 2015 Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Τζιτζικώστας διαψεύδει τα σενάρια νέου κόμματος και ο Μπαλτάκος προαναγγέλλει διάσπαση. Οι οπαδοί του Μεϊμαράκη μιλάνε για ενότητα αλλά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με ήττα στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Άδωνις λέει πως όποιος εκλεγεί δεν νομιμοποιείται να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι θα διαλυθεί η ΝΔ. Οι καραμανλικοί εμφανίζονται εξοργισμένοι με τις αιχμές Μητσοτάκη κατά Καραμανλή και Παυλόπουλου. Ρητορική μεσαίου χώρου από τον Πλακιωτάκη

Με τη συνεχιζόμενη αναπαραγωγή πληροφοριών και δηλώσεων, που δείχνουν προς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας του Κώστα Καραμανλή και του Αλέξη Τσίπρα, να επισκιάζει την εκλογή προέδρου στη ΝΔ, οι τέσσερις υποψήφιοι στην τελική ευθεία της μάχης δίνουν όρκους πίστης στην ενότητα του κόμματος και την ίδια στιγμή είτε οι ίδιοι, είτε μέσω τρίτων απειλούν με διάσπαση.

Πολλά πάντως θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης, τους χαμένους και τους κερδισμένους αυτής της αναμέτρησης, στο βαθμό βέβαια που δεν επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά του φιάσκου της προηγούμενης απόπειρας των εκλογών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση μάλλον η ΝΔ θα μοιάζει με σεληνιακό τοπίο και η διάσπαση θα είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να συμβεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κομβικό ζήτημα που θα κρίνει και το τι πιθανότητες υπάρχουν να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα θα είναι το ποιος θα είναι πρώτος αλλά και το αν ο δεύτερος θα έχει καθαρή διαφορά από τον τρίτο καθώς στόχος όλων είναι καταρχήν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση του εκλογικού ακροατηρίου δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και ως κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΝΔ έχει αναδειχτεί το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από τους καραμανλικούς υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τη συνέντευξή του στο News247 διαψεύδει τις πληροφορίες που τον έφεραν να δέχεται εισηγήσεις για δημιουργία νέου κόμματος και δηλώνει ότι εγγυάται προσωπικά την ενότητα της ΝΔ. Την ίδια στιγμή και ενώ κλείνει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάνοντας λόγο για «ένα σύστημα που προσπαθεί να συντηρήσει τον κ. Τσίπρα και θέλει μια αδύναμη ΝΔ, μια συρρικνωμένη ΝΔ, την οποία θα μπορέσει να σύρει σε λίγο καιρό σε μια συγκυβέρνηση» (Σκάι).

Πάντως ο Τάκης Μπαλτάκος εκ των συνομιλητών του κ. Τζιτζικώστα και των εισηγητών του σκληρού ροκ κατά του Κώστα Καραμανλή –όπως αποκάλυψε το News 247- προχώρησε σε μια δήλωση που ερμηνεύεται και ως απειλή διάσπασης προς τον κ. Μεϊμαράκη αν ο τελευταίος εκλεγεί στην προεδρία της ΝΔ. «Αυτός ο οποίος θα εκλεγεί θα πρέπει τη Δευτέρα το πρωί να κάνει αντίρροπες κινήσεις από αυτά τα οποία έλεγε μέχρι την Κυριακή, ούτως ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει εκείνους τους οποίους πιθανότατα θα θέλουν να φύγουν» (Βήμα fm) σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάκος.

Αλλά και οι εγγυήσεις που Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των όσων υποστηρίζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αρκετά στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του, δίνουν την αίσθηση πως ούτε το στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη δείχνει διατεθειμένο να συμβιβαστεί με μια προεδρία που δεν θα έχει το καραμανλικό χρίσμα, απειλώντας πρακτικά με διάσπαση αν χάσει την προεδρία ο κ. Μεϊμαράκης. Την ίδια στιγμή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αρνείται κατηγορηματικά τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά μέσω των επιθέσεών του στον Άδωνι Γεωργιάδη που υπενθυμίζει ότι συμμετείχε ως υπουργός του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, βρίσκεται σε διασταυρούμενα πυρά από τους συνυποψήφιούς του που τον κατηγορούν ότι κλείνει το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως ο ίδιος τα έχει χαρακτηρίσει συκοφαντίες.

Από τη μεριά του ο Άδωνις Γεωργιάδης πάει παραπέρα στην επιχειρηματολογία του και δηλώνει με νόημα στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του πατώντας στις δεσμεύσεις των συνυποψήφιών του πως «όποιος από τους τέσσερις και να βγει δεν έχει κανένας πολιτική νομιμοποίηση για να κάνει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα θεωρεί πως «η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τη διάλυση στην αστική παράταξη» (Σκάι) και στο πλαίσιο αυτό απορρίπτει ως αβάσιμα τα όσα διακινούνται τις τελευταίες μέρες για φλερτ Καραμανλή-Τσίπρα καθώς, όπως λέει, δεν μπορεί να πιστέψει ότι θέλει τη διάλυση της ΝΔ ο κ. Καραμανλής.

Αρνητικός σε οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ταυτόχρονα εμφανίζεται ως ο υποψήφιος που «μπορώ να διασφαλίσω την ενότητα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον αλλά όχι μόνο την ενότητα αλλά και τη διεύρυνση» ενώ προσθέτει με νόημα πως είναι αναπαραγωγή των παθογενειών του παρελθόντος «όποιος χάνει να σηκώνεται και να φεύγει ή να διαγράφεται από τον αρχηγό».

Πάντως οι αναφορές του ως «επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή» των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου λέγοντας πως «ένας από τους λόγους που δεν ψήφισα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο “μαύρος” Δεκέμβρης του 2008 όταν παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε», (Σταρ) προκαλεί οργισμένα σχόλια από ακραιφνή καραμανλικά στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Τα συγκεκριμένα στελέχη υποδέχονται αυτή την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ως παρέμβαση που εμπεριέχει αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού για τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες για τις επαφές Καραμανλή και Τσίπρα.

Ρητορική μεσαίου χώρου από τον Πλακιωτάκη

Στο φόντο όλης αυτής της αντιπαράθεσης αίσθηση προκαλούν οι παρεμβάσεις του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ που δημιουργούν την εντύπωση ότι προλειαίνουν το έδαφος για μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις σε αντίθεση με το σκληρό ροκ στη ρητορική που υιοθετούν στην γαλάζια προεκλογικοί περίοδο οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας».

Παράλληλα, οι δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό από τη σύνοδο του ΕΛΚ τείνουν προς την ολική επαναφορά της ΝΔ στη λογική του «μεσαίου χώρου» και στην πλήρη αποστασιοποίηση από τη μέχρι πρότινος ρητορική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς άσκησε κριτική στην ΕΕ για καθυστερημένη αντίδραση που διόγκωσε το πρόβλημα, απέφυγε κάθε οξύτητα και ουσιαστικά κάθε κριτική προς την κυβέρνηση και εν μέρει συνέπεσε και με αρκετές απόψεις της κυβέρνησης πάνω στο θέμα.

«Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, αλλά και ως η κατ εξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη της χώρας πιέζει σθεναρά τη Κυβέρνηση για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων» είπε, προσθέτοντας όμως πως «από την άλλη, δεν  μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσει η Ευρώπη την ψυχή της στα σύνορά της. Η ΕΕ οφείλει να δείξει ανθρωπισμό και βεβαίως να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε  αυτούς τους ανθρώπους να πνιγούν. Και οφείλουν να το κατανοήσουν όλοι αυτό. Άλλο πράγμα η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, άλλο η φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Δεν είναι ίδια τα δεδομένα, δεν μπορούν να υπάρξουν οι ίδιες πολιτικές φύλαξης».

Ταυτόχρονα έστειλε μηνύματα «μετριοπάθειας» τόσο προς το μέγαρο Μαξίμου όσο και στο εσωτερικό της ΝΔ λέγοντας ότι «δυστυχώς, το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα θέμα που μπορεί να τύχει εύκολα εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των επιλογών θα είναι συνολικά οδυνηρό για όλους μας».  

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα