“Εκβιάζοντας” την εμπλοκή

“Εκβιάζοντας” την εμπλοκή
Νήσος Ρω Eurokinissi

Η ομηρεία των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια, οι προκλήσεις στο Φαρμακονήσι, η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και η πτήση του Τουρκικού ελικοπτέρου στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου, επιβεβαιώνουν ότι ο Τουρκικός σχεδιασμός και ο παράγων ‘τύχη’, δεν προδικάζουν το ‘θέατρο’ της κλιμάκωσης

Η οιονεί εμπλοκή στη νήσο Ρω, τη νύχτα της Δεύτερης μέρας του Πάσχα, αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των Τουρκικών προκλήσεων. Σαν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, η ηγεσία της Τουρκίας διαμορφώνει το πλαίσιο εμπλοκής. Με την ουσιαστική στήριξη όλων των Τουρκικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και των θεσμικών τους παραγόντων, που προβαίνουν σε πλειοδοσία εθνικιστικών κορώνων. Για να μην υπάρχουν αυταπάτες.

Ταυτόχρονα καταδεικνύεται ότι η επιφυλακή είναι αναγκαία σε όλο το μέτωπο αντιπαράθεσης που εκών άκων, ο Ελληνισμός έχει. Η ομηρεία των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια, οι προκλήσεις στο Φαρμακονήσι, η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και η πτήση του Τουρκικού ελικοπτέρου στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου, επιβεβαιώνουν ότι ο Τουρκικός σχεδιασμός και ο παράγων ‘τύχη’, δεν προδικάζουν το ‘θέατρο’ της κλιμάκωσης.

Η απάντηση που φέρεται να έδωσαν οι Ελληνικές δυνάμεις στη Ρω, είναι και μια δοκιμή των αντοχών και της ανοχής της χώρας μας. Αναλογίες υπάρχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις παραβάσεις και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τις συνακόλουθες αναχαιτίσεις. Που αποτελούσαν και μια πρώτης τάξης ‘εκπαίδευση’ για τους Τούρκους πιλότους.

Η συνέχεια προοιωνίζεται ανησυχητική και επικίνδυνη. Με την Τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται, την Τουρκική λίρα να κατακρημνίζεται, τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής αναστάτωσης, το ‘κυνήγι’ των Γκιουλενιστών και την αναζήτηση ‘ενόχων’ που απεργάζονται δεινά για τον Ερντογάν και το καθεστώς του, διαμορφώνεται το ανάλογο κλίμα. Οι προβοκάτσιες, με χαρακτηριστική τη σύλληψη του Γκιουλενιστή ιμάμη σε σκάφος υπό Ελληνική σημαία, δεν λείπουν.

Ταυτόχρονα η επικείμενη θυελλώδης αναζωπύρωση των μετώπων στην Συρία με την εμπλοκή των κορυφαίων γεωπολιτικών δυνάμεων, διευκολύνει την προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης από τον Ερντογάν. Ο οποίος έχοντας δημιουργήσει προγεφύρωμα με τον έλεγχο του Αφρίν, θα επιχειρήσει ακόμα και με διαρκείς ‘εναλλαγές’ στρατοπέδων να κατοχυρώσει εδαφικά κέρδη και να δυναμητίσει κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικού Κράτους.

Στο ζοφερό αυτό σκηνικό, κορυφαία παράμετρο αποτελεί η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Το φρόνημα υπάρχει. Αποδεικνύεται στη Ρω και σε κάθε εσχατιά της πατρίδας μας.

* Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, είναι Δικηγόρος, ΔΝ, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα