Ελιγμός για να μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα. Τι προτείνουν οι παραγωγοί στην κυβέρνηση

Ελιγμός για να μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα. Τι προτείνουν οι παραγωγοί στην κυβέρνηση
ΑΡΓΟΛΙΔΑ -ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ -ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ.(EUROKINISSI-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ) Eurokinissi

Συνεχίζεται το θρίλερ με το γάλα ενόψει της κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ποια πρόταση θα μεταφέρει στην κυβέρνηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Της Βίκυς Σαμαρά

Πολιτικό ελιγμό στο παρά πέντε της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα επιχειρούν οι φορείς της ελληνικής αγελαδοτροφίας σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και “επικεφαλής” των αντιδράσεων Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα κατέθεσαν σήμερα εναλλακτική πρόταση για το γάλα, ζητώντας από τον κ.Χαρακόπουλο να τη μεταφέρει στην κυβέρνηση και να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκλιση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Θεωρώ ότι κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου, σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς», δήλωσε ο κ.Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την πρόταση.

Οι φορείς της ελληνικής αγελαδοτροφίας προτείνουν ειδικότερα να αποσυνδεθεί το θέμα του γάλακτος από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να έλθει σε νέο νομοσχέδιο, μετά από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς.

Εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, οι φορείς εισηγούνται ως σχέδιο Β’ την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος, αν και όπως τονίζουν ούτε αυτή η λύση εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου.

Οι τρεις κατηγορίες που προτείνουν είναι:

α) Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.

β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης, η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.

γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα