Ελλάδα-Κίνα συμμαχία και μετά τον ΟΛΠ

Ελλάδα-Κίνα συμμαχία και μετά τον ΟΛΠ
Prime Minister of Greece Alexis Tsipras visits Beijing ,China, on July 2, 2016. / ,, 2 2016. SOOC

"Στις ελληνοκινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Κίνας. Τι του ζήτησε και ποιες είναι οι 6 ελληνικές επενδυτικές προτάσεις

Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι στη συνάντηση αυτή επισφραγίστηκε η αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

“Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, μετά από 10 χρόνια εταιρικής σχέσης, πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή. Η Ελλάδα ειναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην ΕΕ. Μετά τη συμφωνία για τον ΟΛΠ πρέπει να προωθηθούν σε όλους τους τομείς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τις ελληνοκινεζικές σχέσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασιας Ελλαδας – Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό. Επιθυμούμε αναβάθμιση πολιτικού διαλόγου και αναβαθμισμένο ρόλος των δυο χωρών στην διαπεριφερειακή συνεργασία. Οι στόχοι των δυο χωρών για Εθνική Αναβίωση (Κίνα) και Εθνική Ανασυγκρότηση (Ελλάδα 2021) συμπίπτουν”, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος

“Στις ελληνοκινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε την Κίνα για τη συμπαράσταση της στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την ελληνική έκφραση “οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα”.

“Οι λαοί μας αγωνίστηκαν τον 20αιωνα για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς”.

Ο πρωθυπουργός, συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας o.b.o.r, αλλά και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Επίσης παρέθεσε τις 6 ελληνικές επενδυτικές προτάσεις (οικονομία, τράπεζες, τουρισμός, έρευνα -καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές, πολιτισμός).

Ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα