Ελληνική κυβέρνηση: Περίπλοκο θέμα η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής

Ελληνική κυβέρνηση: Περίπλοκο θέμα η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση στην έκθεση του Νιλς Μούιζνιεκς για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Από σημείωμα της ελληνικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ενστάσεις και οι αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς έναντι των διαπιστώσεων και συστάσεων στις οποίες προχωρά ο Επίτροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, συνοδεύεται η έκθεσή του σχετικά με την αύξηση των ρατσιστικών κρουσμάτων βίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, στο σημείωμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας να κατονομάσει τη «Χρυσή Αυγή» υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της «ακραίας οργάνωσης», η οποία εν τούτοις- όπως υπογραμμίζεται- εξασφάλισε την είσοδό της στη Βουλή, «αποτελεί θέμα περίπλοκο για προφανείς λόγους, σχετιζομένους με τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος».

Η ελληνική κυβέρνηση συμπεραίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «οι λύσεις δεν μπορούν να είναι προϊόν συναισθηματικών αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να έχουν αντιπαραγωγική επίδραση και να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα».

Αντίθετα, «θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνετής προσέγγισης, η οποία θα αξιοποιεί τη συσσωρευμένη πολιτική και δημοκρατική πείρα, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. Τούτο επιθυμεί και επιδιώκει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας. Εν προκειμένω, ας λάβουμε υπ’ όψιν ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απεφάσισε να μην αποκλείσει ένα μέλος της οργάνωσης αυτής, από τις εργασίες της τον περασμένο Ιανουάριο» αναφέρεται στο σημείωμα.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση, στις απαντήσεις που- σύμφωνα με τις πληροφορίες- απέστειλε στον Επίτροπο, ισχυρίζεται ότι «η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία εδόθη από μέρος του εκλογικού σώματος στην οργάνωση αυτή δεν αποτελεί ένδειξη ανόδου του ρατσισμού στην κοινωνία, όπως άλλωστε συμπεραίνουν πολλές έρευνες. Επίσης, δεν αποτελεί ένδειξη οποιασδήποτε πολιτικής ή κοινωνικής προσέγγισης ή ταύτισης προς τη ρατσιστική ιδεολογία. Η κοινοβουλευτική αυτή δύναμη αποτελεί κατά βάσιν έκφραση λαϊκής απογοήτευσης και διαμαρτυρίας εναντίον σκληρών, αν και αναγκαίων, μέτρων λιτότητας, καθώς και της αυξανόμενης ανεργίας ως συνέπειας της μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα