Επιμένουν για Καστελόριζο

Επιμένουν για Καστελόριζο
???U???? O?o?? I d??`? ????? üûó???n ?B??E? --EUROKINISSI//?U???ýU Icon

Την άποψη ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Οξύτατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Συνάντηση με Παπανδρέου και Δρούτσα (Vid)

Στην Ελλάδα για τριήμερη επίσκεψη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα.

Νωρίτερα τον είχε δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε στη θέση της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα του νησιού. Τόνισε μάλιστα ότι η προσέγγισή του είναι γεωγραφική και δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σημείωσε ότι η χώρα του έχει θετική προσέγγιση στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

 

Πάντως η επιμονή της Τουρκίας, δεν είναι τυχαία, καθώς το Καστελόριζο, αυξάνει την ΑΟΖ της Ελλάδας και η αμφισβήτηση του πού ανήκει έχει μεγάλη σημασία, ως προς τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη τύπου, σημείωσαν ότι οι δύο χώρες έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές, με αποφυγή των προκλήσεων και των εντάσεων

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, ενώ ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι πρέπει “να σταματήσουν οι πρακτικές της Τουρκίας που δεν συμβάλλουν στην κοινή μας προσπάθεια”.

Για την παράνομη μετανάστευση, το κύριο βάρος της οποίας υφίσταται η χώρα μας ως πύλη της ΕΕ, είπε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και της Ελλάδας με την Τουρκία.

Η επίσκεψη στη Θράκη

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την παραμονή του στην Ελλάδα θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Θράκη και τη Μακεδονία, ωστόσο το πρόγραμμα των επισκέψεων χαρακτηρίζεται “ιδιωτικό” από την ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για επίσκεψη του στη Θράκη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε χαριτολογώντας, λέγοντας ότι πάει για να δει τις ομορφιές της περιοχής.

Ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι ο ομόλογος του είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί τη Θράκη.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την απορία του για το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν βρήκε τα κατάλληλα λόγια για να αποδοκιμάσει “με τον τρόπο που έπρεπε” τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου στο πλαίσιο της συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως είχε προειδοποιήσει στη Βουλή ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να επινοήσει τρόπους, να βγάλει το Καστελόριζο έξω από την ανάπτυξη της ΑΟΖ.

“Ο κ. Νταβούτογλου έχει αρχίσει να μεθοδεύει αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί εις βάρος της χώρας σε ένα μείζον εθνικό θέμα”, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

“Οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη ο λαός να βρίσκεται σε εγρήγορση για να ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια νατοποίησης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επιβολής ειδικού καθεστώτος για το Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταλογίζοντας μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα