Ενεργειακές επενδύσεις από Μέση Ανατολή στο Αιγαίο – Η Αθήνα δεν ξεχνά τον East Med 

Ενεργειακές επενδύσεις από Μέση Ανατολή στο Αιγαίο – Η Αθήνα δεν ξεχνά τον East Med 
INTIME NEWS

Η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Κ. Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, αλλά και στην τετραμερή με Κύπρο- Ισραήλ- ΗΠΑ σε επίπεδο ΥΠΕΞ .

Καθώς όλα δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει γρήγορα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί νέες πηγές φυσικού αερίου, αλλά και επενδύσεις στη χώρα μας τόσο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το στόχο αυτό είχε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συναντήθηκε με το διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

“Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση”, είπε στον πρίγκηπα ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκτιμώντας ότι και εκεί μπορεί να υπάρξουν προοπτικές συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα ο πολυεθνικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies εγκατέλειψε και επίσημα τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ενώ και η ExxonMobil εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει.

Ο κ.Μητσοτάκης αναζήτησε όμως στο Άμπου Ντάμπι και πιθανές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας”, είπε στον πρίγκηπα ο πρωθυπουργός.

Το Αιγαίο θεωρείται ιδανικό για πλωτά αιολικά πάρκα, αφού έχει τα μελτέμια, και στον τομέα αυτό φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον διεθνών παικτών της ενέργειας.

Επενδύσεις 4 δισ ευρώ και το μνημόνιο συνεργασίας με MotorOil

Η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν έμεινε όμως σε διερευνητικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός και ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι παρέστησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα ΗΑΕ και η Ελληνική Δημοκρατία συμφώνησαν ειδικότερα να θεσπίσουν μια επενδυτική πρωτοβουλία 4 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ADQ των ΗΑΕ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επιπλέον, η Mubadala Investment Company και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν την εταιρική σχέση τους στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα 400 εκ ευρώ, που συνεστήθη το 2018.

Επίσης, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Motor Oil υπέγραψαν μια Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της “Dioriga Gas”, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της “Dioriga Gas”.

Η διμερής συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διευρυνθεί και θα εμβαθυνθεί μέσω τριών νέων συμφωνιών που υπογράφηκαν από την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar): ένα Μνημόνιο Κατανόησης με την Ελληνική Κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεις ενεργειακής απόδοσης στα οικολογικά νησιά· ένα Μνημόνιο Κατανόησης για τη σύσταση Κοινοπραξίας με τον τοπικό εταίρο Kyoto Α.Ε. για την ανάπτυξη χερσαίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα· και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Η Αθήνα δεν ξεχνά τον East Med

Εν τω μεταξύ λάμβανε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης η τετραμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με την ενέργεια και πάλι στο επίκεντρο.

Ως γνωστόν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου- Ισραήλ. Παγωμένες όμως είναι οι αμερικανικές διαθέσεις στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου East Med, με πρόσχημα το υψηλό κόστος. Όμως στην πραγματικότητα ένας βασικός λόγος της αμερικανικής υπαναχώρησης στο θέμα του Εast Med είναι πως η Τουρκία δε θα δεχθεί να προχωρήσει ο αγωγός, αφού θεωρεί ότι έχει δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αθήνα, Λευκωσία, αλλά και το Ισραήλ, πάντως δεν εγκαταλείπουν τη σχετική συζήτηση και το ζήτημα ετέθη και στη χθεσινή τετραμερή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την πλευρά του σημείωσε ότι και ο EastMed, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Euro-Asia Interconnector, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση. Αναφέρθηκε επίσης στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο πρωθυπουργός πρόσφατα.

Ο κ. Δένδιας και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης και του Ισραήλ, Yair Lapid, συμφωνήσαν πάντως για μία νέα συνάντηση είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία πριν από το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα