Ενήμερος ο Τσίπρας για τις συνομιλίες Λάμπρου με Πυρήνες της Φωτιάς

Ενήμερος ο Τσίπρας για τις συνομιλίες Λάμπρου με Πυρήνες της Φωτιάς

Το απεκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος στη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά υποστήριξε ότι ο Λάμπρου «υπηρετούσε τη νομιμότητα».

Στην αποκάλυψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για τις συνομιλίες του συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης  υποστηρίζοντας πάντως ότι ο Λάμπρου υπηρέτησε τη νομιμότητα στο πλαίσιο του ρόλου του που ήταν ο «κατευνασμός» εξεγερθέντων κρατουμένων.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις καταγγελίες  του Γιάννη Πανούση ο κ. Παρασκευόπουλος απεκάλυψε ότι έλαβε μέρος σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών όπου συζητήθηκε και το θέμα των συνομιλιών με κρατουμένους παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη έγινε λόγος για την «αποστολή» του κ. Λάμπρου στις φυλακές.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε, όμως πλήρως το ρόλο του κ. Λάμπρου λέγοντας ότι πρόκειται για «μετρημένο, σοβαρό και λογικό» πρόσωπο το οποίο ανέλαβε για λογαριασμό του υπουργείου να συνομιλεί με κρατουμένους μετά από απεργίες πείνας ή αναταραχές με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας στις φυλακές. Διέψευσε δε τις καταγγελίες βουλευτών ότι ο Λάμπρου υπερέβη τις αρμοδιότητές του. «Ο κ. Λάμπρου προσπάθησε να αποσβέσει τις αναταραχές. Συζητούσε στη γλώσσα των κρατουμένων ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματικός σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας στο χώρο των φυλακών» είπε και σημείωσε ότι «δαιμονοποιήθηκαν» οι εν λόγω συζητήσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στη χώρα υπάρχει μακρά παράδοση συζητήσεων με κρατουμένους για τη κατάσβεση «πυρκαγιών». Απεκάλυψε, μάλιστα ότι και ο ίδιος υπήρξε στο παρελθόν «ο Λάμπρου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» καθώς επισκέφτηκε το 1990 και το 1996 στις φυλακές με εντολή των τότε υπουργών Θ. Κανελλόπουλου και Ευαγ. Βενιζέλου για να συνομιλήσει με κρατουμένους.

«Ο Πανούσης πέρασε μια κακή φάση»

Ο κ. Παρασκευόπουλος άφησε, όμως, αιχμές κατά του κ. Πανούση για το γεγονός ότι ανασκεύασε τις αρχικές καταγγελίες του. «Ο κ. Πανούσης πέρασε μια κακή φάση. Ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί και θα υπάρχει καλή συνεννόηση» είπε και πρόσθεσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δεν εξέφρασε καμία μομφή κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αντέκρουσε μάλιστα  και τον ισχυρισμό του κ. Πανούση περί ύπαρξης «θεσμικής εκτροπής αλλά παραδέχτηκε ότι είναι δικαιολογημένο να ανησυχεί ο κ. Πανούσης για τις απειλές που εκφράστηκαν εναντίον του. Ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε, επίσης, την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι κατέστρεψε ως όφειλε τα σημειώματα που του δόθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες με τις σχετικές συνομιλίες των κρατουμένων.

Επιπλέον, ανέφερε  ότι στο παρελθόν είχε δύο ακόμη προστριβές με τον κ. Πανούση. Η πρώτη συνέβη  όταν ο κ. Πανούσης είχε προβλέψει ότι θα υπάρξει δολοφονία στις φυλακές του παιδοκτόνου της τετράχρονης  Άννυ. «Ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο» αυτό που είπε ο κ. Πανούσης σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Απεκάλυψε επίσης ότι είχαν προστριβές και όταν εισέβαλε η Αστυνομία στα κελιά των πυρήνων της φωτιάς. Ο κ. Παρασκευόπουλος καταλόγισε στον κ. Πανούση ότι τον είχε φωτογραφίσει τότε ως υπεύθυνο για την είσοδο της αστυνομίας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο κ. Πανούσης του είχε ζητήσει να διαψεύσει δημοσίως πως η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα