Έως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο δημόσιο

Έως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο δημόσιο
Η Όλγα Γεροβασίλη Eurokinissi

Δύο είναι τα ανοιχτά πεδία θεμάτων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Τον Ιούνιο, στο παρά πέντε της συνολικής συμφωνίας για χρέος και επόμενη μέρα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί γα τον δημόσιο τομέα.

Αυτό εξηγεί και το άγχος που εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος την Δευτέρα όταν μιλούσε για θέματα που μπορεί να καθυστερήσουν την τέταρτη αξιολόγηση.

Δύο είναι τα ανοιχτά πεδία θεμάτων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:

Η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου με το διορισμό ανεξάρτητων γενικών γραμματέων και ο διορισμός νέων γενικών διευθυντών. Και τα δύο επιμέρους θέματα έχουν προχωρήσει αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι αιτήσεις φτάνουν τις περίπου 10.000 (περίπου 6700 για Γ.Γ. και 3500 για γενικούς διευθυντές). Όλοι αυτοί θα πρέπει να περάσουν σε συνεντεύξεις από 10 άτομα που απαρτίζουν την ανεξάρτητη αρχή και από την γνωστή χρονοβόρα διαδικασία ΑΣΕΠ, κάτι που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο για τις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων και το Μαίο για τους γενικους διευθυντές.

Το κομμάτι αυτό είναι το πιο κρίσιμο για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου προαιτούμενου.

Το δεύτερο μεγάλο πεδίο αφορά την αλλαγή της διαχείρισης των προσωπικού του δημόσιου τομέα, με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την λειτουργία του νέου προγράμματος συνεχούς κινητικότητας. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων προχωρά αλλά η κινητικότητα σταματά στην σιωπηρή άρνηση των υπηρεσιών των υπαλλήλων που θέλουν μετάταξη από τις τωρινές τους θέσεις. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει συγκεκριμένο χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαγγίστρωσης ενός υπαλλήλου που θέλει να μετατεθεί.

“Δείχνουν κατανόηση για τα προβλήματα και καταλαβαίνουν τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα και πιστεύω ότι θα είμαστε εντός προθεσμιών” είπε αποχωρώντας από την συνάντηση με τους θεσμούς η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα