‘Επανεκκίνηση’ της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητεί η κυβέρνηση

‘Επανεκκίνηση’ της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητεί η κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI) eurokinissi

Τρόπους "φυγής προς τα εμπρός" στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου

Η ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει προκύψει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο τρόπος διαχείρισης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, αλλά και η κρίση στο ποδόσφαιρο έπειτα από τα γεγονότα της Τούμπας έχουν απομακρύνει αισθητά τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Βεβαίως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ουσιαστικό θέμα για την κυβερνητική συνοχή δεν υπάρχει, καθώς η στήριξη του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη.

Ωστόσο, τα δύο βασικά θέματα της επικαιρότητας έχουν βρει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ξετυλίγουν διαφορετικές πολιτικές τακτικές, ενώ η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων Αθήνας-πΓΔΜ και το επικείμενο ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια αναμένεται να μεγαλώσουν την απόσταση μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς θεωρείται μάλλον απίθανο να στηρίξει ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με χρήση του όρου “Μακεδονία”.

Σαββίδης και Τουρκία προκαλούν ρήγματα

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα δύο μείζονα θέματα της επικαιρότητας έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχουν αναδείξει εκ νέου και την διαφορετική πολιτική φυσιογνωμία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε την λέξη “ομηρεία” για να περιγράψει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διεφάνη η διαφωνία των δύο εταίρων ως προς τη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η συγκεκριμένη αναφορά, άλλωστε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει κεντρικά η κυβέρνηση, για να μην δώσει περαιτέρω κίνητρο στην Άγκυρα να εργαλειοποιήσει την συγκεκριμένη υπόθεση. Συν τοις άλλοις, σε “μπλόκο” στον υπουργό Εθνικής Άμυνας προέβη ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης, με την χαρακτηριστική φράση περί “υπερτροφικού πολιτικού λόγου”, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε “μεταφορικό” τον λόγο του Πάνου Καμμένου.

Νέα σύννεφα, όμως, στην κυβερνητική συνοχή ήρθε να δημιουργήσει η πολιτική τρικυμία που προκλήθηκε έπειτα από την “εισβολή” του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στη Τούμπα. Ο Πάνος Καμμένος τηρεί “ηχηρή” σιωπή επί του θέματος, ενώ είναι γνωστή η φιλική σχέση του με τον κ. Σαββίδη, ενώ εδώ και δύο 24ωρα, βουλευτές και στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διαφοροποιούνται απολύτως από την κυβερνητική γραμμή, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να… υπερασπίζονται τον “ισχυρό άνδρα” του ΠΑΟΚ, όπως έγινε χθες στη Βουλή με τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιώργο Λαζαρίδη, που εξαπέλυσε επίθεση κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη!

Πέραν όμως, αυτών, έντονη νευρικότητα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου προκάλεσε και ο βουλευτής του κόμματος του Πάνου Καμμένου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που έκανε λόγο για “φιλικές σχέσεις” της κυβέρνησης με τον εν λόγω επιχειρηματία. “O κ. Σαββίδης είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που θα περάσει. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Είναι μια δύσκολη στιγμή”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διαψεύσεις επί διαψεύσεων

Μάλιστα, η ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν τέτοια, που τον κ. Παπαχριστόπουλο “άδειασαν” τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

“Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία. Αντιμετωπίζει όλους  τους επενδυτές με  τον ίδιο τρόπο και προσπαθεί να διευκολύνει όποια επένδυση κινείται εντός νόμου και προσφέρει θέσεις εργασίας” ,είπε, “κοφτά”, ο υπουργός Επικρατείας, ενώ και η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με επιχειρηματίες, εν αντιθέσει με τη Ν.Δ., η οποία την πορεία και την πολιτική της διαδρομή έχει συνδέσει με τα οικονομικά συμφέροντα”. “Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες και να οικοδομήσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον”, κατέληξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυμα-παρέμβαση από Ξυδάκη

Την ώρα που το Μαξίμου αναζητεί τρόπους επανεκκίνησης της σχέσης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο, τα “φάλτσα” του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου φέρνουν στην επιφάνεια τη δυσφορία πολλών βουλευτών και στελεχών του κόμματος για τη συνεργασία της Αριστεράς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μάλιστα χθες, αίσθηση προκάλεσε μία παρέμβαση-μήνυμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 στους 88.6, καθώς τόνισε ότι “μπορεί να έχει έρθει ο καιρός να ξανασυζητηθούν πράγματα” που αφορούν στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

“Αυτή η πολιτική, εταιρική σχέση στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα μπορούσε να είναι χωρίς προβλήματα. Οι επιλογές γίνονται βάσει σχέσης οφέλους και ζημίας. Έχει αποδώσει τους καρπούς που έχει αποδώσει. Το ξέραμε από την αρχή ότι δε θα είναι αιώνια, δε θα κρατήσει για πάντα, μπορεί να είναι ο καιρός για να ξανασυζητηθούν πράγματα και να τα ξαναδούμε από την αρχή. Όλα έχουν ένα σημείο θραύσεως ή ένα σημείο φθοράς. Θα το δούμε, αυτή τη στιγμή κυλάει η κατάσταση, προχωράει η διακυβέρνηση”, επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει κρίση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και “μπει στο τραπέζι”, τότε “θα αντιμετωπιστεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα