“Επέστρεψαν” στη Βουλή οι πλατείες των αγανακτισμένων

“Επέστρεψαν” στη Βουλή οι πλατείες των αγανακτισμένων
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου", Tετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 Eurokinissi

Κόντρα για τη περίοδο του 2011 στις δευτερολογίες Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό. Τι απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις πλατείες των αγανακτισμένων του 2011 “επέστρεψε” η πολιτική αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα με τις δευτερολογίες τους στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της Αιγαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει την άνοδο του στην συμπόρευση της “πάνω” και “κάτω” πλατείας σε λογικές λαϊκισμού. Ανταπαντώντας ο Αλεξης Τσίπρας τόνισε ότι το κοινό στοιχείο της “πάνω” πλατείας και των συλλαητηρίων για το “Μακεδονικο” ήταν η ακροδεξιά και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Επίσης κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη ότι “κρεμάει” τους υπουργούς του με αφορμή της αποστάσεις που τήρησε ο πρωθυπουργός από τα στελέχη της Ν.Δ που διαφωνούσαν με την επέκταση στα 12 ν.μ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από την ένωση “πάνω” και “κάτω” πλατείας το 2011

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιτιολόγησε την σημερινή στάση της κυβέρνησης για την Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως “πάρα πολλές φορές είχα πεί ότι διαφωνούμε αλλά εφόσον ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε”. Παραδέχθηκε μάλιστα για τα συλλαλητήρια εναντίον της πως “οι διαδηλώσεις εκείνες είχαν γραφικά στοιχεία και είχαν παρεισφρήσει μέλη της ακροδεξιάς”. Κατηγόρησε όμως τον Αλέξη Τσίπρα πως “θυμήθηκε το 2011 που η “πάνω” και “κάτω πλατεία” ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας” κι ένα “κύμα λαϊκισμού και τοξικού λόγου και κανονικοποίησης της βίας”. Ο Κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ωφελήθηκε πολιτικά από αυτή την υπόθεση λέγοντας ότι γι αυτό στην συνέχεια κυβέρνηση με τον Π.Κάμμένο.

Επίσης αμφισβήτησε την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην νομοθέτηση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο σχολιάζοντας πως η απόφαση αυτή “αν ήταν τόσο αυτονόητη γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια;”. Αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο του Ν.Κοτζιά υποστηρίζοντας ότι ο πρώην ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “ο Τσίπρας έκανε πισω” στο θέμα αυτό.

Τέλος αναφερόμενος στις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθονταν στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων επισήμανε πως “όντως υπήρχαν σκέψεις στην Ν.Δ αν θα ήταν ωφέλιμη. Εγώ για το θέμα αυτό δεν είχα τοποθετηθεί γιατί αντιλαμβανόμουν την πολυπλοκότητά του”.

Τσίπρας: Στο Καπιτώλιο, τα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες και την “πάνω πλατεία” ήταν ακροδεξιοί

Ανταπαντώντας στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πλατείες των αγανακτισμένων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τόσο στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ, όσο και στα συλλαλητήρια ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και στην “πάνω πλατεία” το 2011 ήταν “η ακροδεξιά”. Θυμίζοντας μάλιστα ότι τις διαδηλώσεις αυτές στην Ελλάδα στήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο σημείο της παρέμβασης του Κ.Μητσοτάκη που επισήμανε ότι δεν υπάρχει δική του δήλωση που να επικρίνει τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Σημείωσε ότι “διαχωρίζετε την θέση σας με πολύ μεγάλη ευκολία από τους τομεάρχες σας” προσθέτοντας πως “όταν το λέτε αυτό για στελέχη που είναι σήμερα υπουργοί το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον”. Τόνισε ότι “αυτό δεν είναι στάση ευθύνης όχι αρχηγού κόμματος αλλά κόμματος που μετά βίας έχει πάρει 3% και έχει μπει στην Βουλή”. Ουσιαστικά δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ό ο πρωθυπουργός “άδειασε” το σύνολο των στελεχών του ακόμη και το τότε εκπρόσωπό του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που είχε καλέσει την κυβέρνηση “να μην τολμήσει” να φέρει ένα τέτοιο νομοθέτημα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα