Επιφυλακή για τα τρόφιμα: Σιτάρι, ηλιέλαιο και ζωοτροφές στο επίκεντρο 

Επιφυλακή για τα τρόφιμα: Σιτάρι, ηλιέλαιο και ζωοτροφές στο επίκεντρο 
Μέγαρο Μαξίμου (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη προληπτικών μέτρων, ώστε να μην υπάρξει επισιτιστικός κίνδυνος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, τα αποθέματα σε τρόφιμα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων, θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει επισιτιστικός κίνδυνος για την Ελλάδα. Ωστόσο ταυτόχρονα σπεύδει να λάβει μέτρα για να προλάβει τυχόν ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ, αλλά κυρίως σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Και αυτό καθώς μειωμένη χρήση λιπασμάτων και μη επάρκεια ζωοτροφών θα έχουν ως αποτέλεσμα -εκτός από ακόμη περισσότερη ακρίβεια– και μειωμένη εγχώρια πρωτογενή παραγωγή.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να ενημερώσουν για τα αποθέματα που έχουν σε επτά κατηγορίες προϊόντων, ενώ έχει από τις 15 Μαρτίου επανενεργοποιηθεί η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγώσει τις εισαγωγές κυρίως τριών βασικών προϊόντων.

*Το μαλακό σιτάρι: Οι εισαγωγές μαλακού σιταριού από Ουκρανία και Ρωσία φτάνουν τους 250.000 τόνους. Ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά μέσω Ιταλίας, με υψηλό όμως κόστος μεταφοράς. Οι εισαγωγείς απευθύνονται πλέον και στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Με το ζήτημα αυτό συνδέεται και ο φαύλος κύκλος λόγω των ελλείψεων λιπασμάτων: Εάν ο αγρότες δεν ρίξουν όσο λίπασμα χρησιμοποιούν άλλες χρονιές, θα είναι μικρότερη η παραγωγή και άρα θα απαιτούνται ακόμη περισσότερες εισαγωγές. Ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών, είναι η Ρωσία, η οποία έχει αναστείλει τις εισαγωγές. Η κυβέρνηση λοιπόν αναζητεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

*Το ηλιέλαιο: Η Ελλάδα εισάγει συνολικά 120.000 τόνους ηλιέλαιο, εκ των οποίων μόνο οι 30.000 από Ουκρανία. Δεδομένου δε ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ευρέως και το ελαιόλαδο, το πρόβλημα αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της εστίασης, που θέλουν να έχουν απόθεμα για λόγους ασφαλείας. Η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας εκτιμά πάντως ότι οι 30.000 τόνοι που εισάγονται από Ουκρανία, θα αναπληρωθούν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα με εισαγωγές από Αργεντινή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε άλλωστε ότι υπάρχει επάρκεια για 3-4 συσκευασίες ηλιέλαιου ανά άτομο αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα σουπερμάρκετ για πλαφόν στις πωλήσεις είναι προληπτικά.

Το καλαμπόκι, κυρίως για ζωοτροφές: Η Ελλάδα εισάγει περίπου 500.000 τόνους καλαμπόκι από Ρωσία και Ουκρανία. Η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας εκτιμά ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές από Ρουμανία, Βουλγαρία και Νότιο Αμερική.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταβάλει μάλιστα περισσότερα από 40 εκ ευρώ για ενίσχυση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές, διαβεβαιώνοντας ότι η στήριξη θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα