Wikileaks: Η επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ και το μήνυμα σε Τόμσεν

Wikileaks: Η επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ και το μήνυμα σε Τόμσεν

Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν αυτά που αποκαλύφθηκαν είναι επίσημες θέσεις του, ζητάει ο πρωθυπουργός από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Καταγγέλλει επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις αποκαλύψεις του Wikileaks.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει τον προβληματισμό του για το θέμα. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης: Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.

Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

“Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη”

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι οργισμένος με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του:

«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα. Επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση καθώς επίσης και με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Θεοδωράκη και την κ.Γεννηματά.

Εντός της ημέρας θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού και ευρωπαϊκού μετώπου κατά του Ταμείου. Επικοινώνησε επίσης με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ώστε να προβεί και εκείνος στις απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα