Επίθεση Κουτσούμπα στην κυβέρνηση από το Σκοπευτήριο Καισαριανής

Επίθεση Κουτσούμπα στην κυβέρνηση από το Σκοπευτήριο Καισαριανής
Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πλατεία Συντάγματος(αρχείου) Eurokinissi

"Ποτέ και πουθενά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού, δεν είχαν τίποτε το κοινό με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, ακόμα και σε στιγμές ξενικής κατοχής και σκλαβιάς" τόνισε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, είπε ότι “σ’ αυτόν τον ηρωικό τόπο, δεν έχουν καμιά θέση όσοι σήμερα, από την καρέκλα της εξουσίας, κρατάνε τη σημαία του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που ματώνουν τους λαούς. Όσοι συναγελάζονται με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και τους νέους Πιουριφόι της αμερικάνικης πρεσβείας για να προστατέψουν το άγαλμα του μακελάρη εγκληματία της ανθρωπότητας Τρούμαν”.

“Οι καρεκλοκένταυροι των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα ήθος. Ξερνάνε μόνο τη μπόχα του συστήματος που υπηρετούν. Προσβάλλουν τη θυσία των αγωνιστών” ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στάση της, τις πράξεις της, την πολιτική της, προσβάλλει το εργατικό κίνημα, τους αγώνες και τη θυσία των 200 κομμουνιστών, των ηρώων αγωνιστών της Ελλάδας, της ανθρωπότητας”.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η προσφυγομάνα Καισαριανή που δημιουργήθηκε από τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής γνωρίζει ότι “οι πρόσφυγες – τότε και τώρα και πάντα – είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων”. 

Είπε ότι η χώρα κατακλύζεται από ένα νέο κύμα προσφύγων ως αποτέλεσμα της φωτιάς του πολέμου που έχουν ανάψει οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Σημείωσε ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Μικρασιατών και σημερινών προσφύγων είναι όλοι τους θύματα της εκμεταλλευτικής δράσης των μονοπωλίων και των δολοφονικών τους πολέμων, προσθέτοντας “τότε ήταν η «Μεγάλη Ιδέα» που έριξε στο σφαγείο της Μικρασιατικής Εκστρατείας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας, τους φαντάρους – παιδιά του ελληνικού λαού.

Και έφερε 1,5 εκατ. πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σήμερα, είναι η πολιτική της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», δηλαδή αναβάθμισης των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη”. 

“Όπως το νεαρό τότε ΚΚΕ (ΣΕΚΕ) αντιτάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις στη Μικρασιατική εκστρατεία και στην αποστολή στρατού έξω από τα σύνορα, έτσι και τώρα παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και τη Μ. Ανατολή. Για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες στρατιωτικοί από τις αιματοβαμμένες αποστολές σε άλλες χώρες. Για να μη γίνει η χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο και ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να σταματήσει το χωρίς τέλος δράμα του ξεριζωμού προσφύγων και μεταναστών” τόνισε.

Είπε ότι όπως τότε το ΚΚΕ πρωτοστάτησε για να λυθούν τα δραματικά προβλήματα των Ελλήνων Μικρασιατών Προσφύγων, έτσι και τώρα στέκεται αλληλέγγυο στα σημερινά θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στους πρόσφυγες και μετανάστες των τελευταίων ετών.

Καταγγέλλοντας την “άνανδρη οργανωμένη δολοφονική επίθεση από φασιστοειδή εναντίον προσφύγων και μεταναστών, γυναικών και μικρών παιδιών στην Λέσβο” υπογράμμισε ότι ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού τους, η αποφασιστική απομόνωση των φασιστικών συμμοριών, πρέπει να γίνει αίτημα όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΚΚΕ, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες παραμείνουν τελικά στη χώρα μας, παλεύει για να πλαισιώσουν τις γραμμές του εργατικού κινήματος και να αγωνιστούν μαζί με τους Έλληνες εργάτες ενάντια στις κυβερνήσεις που «έχουν βάλει πλάτες» στον ξεριζωμό τους, ενάντια στα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλισμό.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπηρετεί με ευλάβεια τον στόχο της “καπιταλιστικής ανάπτυξης” και της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” του μεγάλου κεφαλαίου που οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή σε ΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και σε αυτόν τον στόχο συναντιέται με το “υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό και τις εφεδρείες του κεφαλαίου, τα κόμματα της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής όπως ονομάζεται το ΠΑΣΟΚ τώρα, και τους λοιπούς κολαούζους του συστήματος” γιατί “ο κοινός παρανομαστής είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου”.

Είπε ότι είναι κρίσιμο για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους να χρεώσουν “στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, όχι μόνο την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολιτικοστρατιωτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάτωσαν για την κρίση, τώρα θα ματώνουν και για την όποια ανάκαμψη και να συνειδητοποιήσουν ότι οι αιτίες της έντασης της εκμετάλλευσης είναι κοινές με αυτές του ξεσπάσματος των πολέμων”.

Ανέφερε ότι ο “οικονομικός πόλεμος” εναντίον των εργαζομένων που βολεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους για τις επενδύσεις τους, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, δεν τους είναι αρκετός καθώς διέξοδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι και οι μεγάλες μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή, η ανάκτηση του εδάφους που έχασαν ειδικά στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.
Πρόσθεσε ότι γι’αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί επενδυτικά σχέδια που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, με λιμάνια, αεροδρόμια, αγωγούς, υποδομές αποθήκευσης, εκμετάλλευση πηγών υδρογονανθράκων, “πεδία δράσης δηλαδή που αναπτύσσεται η αντιπαράθεση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων”.

“Και βέβαια, για να εξασφαλίσει συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια, παρέχει απλόχερη υποστήριξη στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή” πρόσθεσε, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη “στρατηγικών συνεργασιών” με “κράτη-δολοφόνους όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ”, την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το επισφράγισμα συμφωνιών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για βάσεις στην Ελλάδα. 
Είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε την επιθετικότητα της Τουρκίας και δίνει “φτερά στον Ερντογάν να προκαλεί συνεχώς, να διαστρέφει ακόμα και την ιστορία με τις νέες απαράδεκτες χθεσινές δηλώσεις του” ενώ “το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και τα «ευρωπαϊκά» της σύνορα δεν εμπόδισαν την Τουρκία να συλλάβει και να κρατάει παράνομα φυλακισμένους ακόμα τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς”.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας είπε ότι ΗΠΑ – Γαλλία – Μ. Βρετανία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιτίθενται ενάντια σε μια κυρίαρχη χώρα και την εκλεγμένη κυβέρνησή της, με διάφορα προσχήματα, ορισμένα από τα οποία οι ίδιες πρώτες δημιουργούν και ενισχύουν. 
“Από την άλλη, βέβαια, εμείς δεν ξεχνάμε ότι σήμερα η Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση, το εργατικό κράτος, όπως το ξεχνάνε κάποιοι άλλοι. Η Ρωσία σήμερα είναι μία ισχυρή καπιταλιστική χώρα, μεγάλη στρατιωτική δύναμη που έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, έχει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και τη Συρία” σημείωσε προσθέτοντας “μπορεί τη Ρωσία να την κάλεσε στη Συρία η εκλεγμένη κυβέρνησή της, όμως δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι ο πόλεμος και η επέμβαση στη Συρία γίνεται εξαιτίας της όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων για τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Αυτά φαίνεται να ξεχνούν ή βάζουν παρωπίδες και δεν τα βλέπουν διάφοροι αριστερίζοντες οπορτουνιστές”. 
“Η σωστή γραμμή είναι το ξεσκέπασμα των πραγματικών αντιθέσεων διεθνώς και περιφερειακά που οδηγούν σε πολέμους και συγκρούσεις, η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ταυτόχρονη αξιοποίηση από το εργατικό επαναστατικό κίνημα των αντιθέσεων των καπιταλιστικών κρατών υπέρ των λαών και των κινημάτων τους, για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, χωρίς να μπαίνει δηλαδή κάτω από «ξένες σημαίες», χωρίς να στοιχίζεται πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη ή μπλοκ συμμαχιών κατά περίσταση, και έχοντας πάντα καθαρό στόχο την εργατική εξουσία. Όπλο σε αυτό τον αγώνα είναι ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη, η κοινή πάλη των λαών, η κοινή δράση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος” υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα