Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σμύρνης ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο κτήριο της Πρωθυπουργίας στην Σμύρνη την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο κτήριο της Πρωθυπουργίας στην Σμύρνη την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι αναποτελεσματική, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια η αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους

Για την πολιτική οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αν και όπως διευκρίνισε «είναι κάπως παράξενο και παράδοξο να απονέμεται σε έναν αριστερό ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της πολιτικής οικονομίας».

Το βασικό πρόβλημα της εποχής μας, ανέφερε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του, είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων.

Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους.

Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας.

«Αυτό συνέβη στη χώρα μου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς κατέρρευσε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και αυτή την αποτυχία της αγοράς ή για άλλους την επιτυχία της ανέλαβε να καλύψει ένας άλλος μηχανισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού.

Με ένα πρόγραμμα που έγινε αποδεκτό από το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανέλαβε να τακτοποιήσει δήθεν την ελληνική οικονομία με την παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή του ΔΝΤ.

Σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού » υπογράμμισε

«Και ποια ήταν η διαρκής απειλή;» αναρωτήθηκε. «Είτε προσαρμόζεστε είτε χρεοκοπείτε. Δεν υπάρχει μέση οδός δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

«Και όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή αυτή η πολιτική ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός .

«Τι μας απάντησαν τότε; Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ορθολογική συζήτηση. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μια συμφωνία. Take it or leave it.

Αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική προσπαθήσαμε να αμφισβητήσουμε και αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους συνεχίζουμε να θεωρούμε αναποτελεσματική, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια. Διότι δεν βοηθά ούτε την οικονομία αλλά ούτε και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν.

Η αμφισβήτησή μας αυτή όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε γροθιά στο μαχαίρι ή να παίξουμε το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στα ζάρια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Η σφυρηλάτηση σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας 

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας μίλησε στο ελληνοτρουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σμύρνη, σημειώνοντας ότι  η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας αποτελεί εφαλτήριο για περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο παράγοντας αυτός συνιστά προϋπόθεση για την άνθηση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά.

Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας, έχουν προ πολλού αποδείξει, μέσα από την εντατικοποίηση των επαφών τους, ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες, αντιλήψεις ισχύος και πολιτικές παραμέτρους, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι είμαστε αρωγοί στην ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας και στην καλλιέργεια επιχειρηματικών συνεργειών, που θα σφυρηλατήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους. Υποστηρίζουμε , τόνισε τις επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας με νέους νόμους, διευρύνουμε τις συνεργασίες σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περνά από το προσφυγικό

Επίθεση φιλίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου

SHARE: