Ερντογάν: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το φυσικό αέριο – Αρχή μας είναι το “win-win”

Ερντογάν: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το φυσικό αέριο – Αρχή μας είναι το “win-win”
Τ. Ερντογάν AP

Ρίχνοντας τους τόνους για τις γεωτρήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει βρεθεί φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, θέτοντας όμως θέμα κοινής διανομής των κοιτασμάτων. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις συναντήσεις του με Τραμπ και Πούτιν στη Σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού βάζει και το φυσικό αέριο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία.

Όπως υπογράμμισε αναφερόμενος στην Κυπριακή ΑΟΖ, «στην περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στο ρόλο της Αθήνας: “Το λέω συνέχεια. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει, ως εγγυήτρια δύναμη, όπως είναι και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά το ίδιο είμαστε και εμείς. Για το θέμα των θαλασσών, στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Αν αυτό όμως πρόκειται να γίνει υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου, αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε. Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή, αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε”.

“Η αρχή μας είναι το win-win” είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Ταυτόχρονα επανέλαβε τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης των Κατεχόμενων, τα οποία τόνισε ότι θα προστατευθούν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

“Δεν έχω ενδείξεις για κυρώσεις από τον Τραμπ”

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επισης ότι δεν έλαβε ενδείξεις από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Δεν ξέρω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκινήσουν να επιβάλουν κυρώσεις η μία στην άλλη. Δεν έλαβα αυτή την εντύπωση κατά τη διάρκεια της συζήτησής μου με τον Τραμπ», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα με τον Τραμπ σε διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του πως η αγορά από την Άγκυρα των S-400 όχι μόνο θα βάλει τέλος στον ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αλλά θα βλάψει επίσης την τουρκική οικονομία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που θα επακολουθήσουν, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ τονίζουν διαρκώς ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να πετά ή να συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών F-35, αν η Άγκυρα αγοράσει τους S-400.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version