Σε Λέσβο και Αμύνταιο ο Μητσοτάκης

Σε Λέσβο και Αμύνταιο ο Μητσοτάκης
Ισχυρός σεισμός 6,2 ριχτερ στην Μυτιλήνη,καταστροφες στο Πλωμάρι,Δευτέρα 12 ιουνίου 2017(EUROKINSSI) Eurokinissi

Τη Λέσβο και το Αμύνταιο θα επισκεφτεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερώτηση ΝΔ προς την Κομισιόν για το σεισμό σε Λέσβο και Χίο

Σχετικά με την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση και τις δυνατότητες η χρηματοδότηση να φτάσει το 100% των κοινοτικών πόρων όπως προβλεπόταν για την περίπτωση της Ιταλίας ρωτούν την Κομισιόν με ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης.

Οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές αναφέρονται στις «εκτεταμένες ζημιές» στο Πλωμάρι και την πόλη της Μυτιλήνης, στο «σημαντικό αριθμό κατοίκων» που «παραμένει προσωρινά άστεγος», στις «σημαντικές καταστροφές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων» και τονίζουν ότι «τα δύο ελληνικά νησιά (σ.σ. Χίος και Λέσβος) του Ανατολικού Αιγαίου είναι οι κύριες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σημαντικά πληγεί η οικονομία τους από τα μεταναστευτικά ρεύματα».

Αναλυτικά η ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Ο σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου το απόγευμα της Δευτέρας στις 15.28 τοπική ώρα είχε ως τραγικό επακόλουθο το θάνατο μίας γυναίκας και αρκετούς τραυματίες.

Παράλληλα προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και κατολισθήσεις στα νησιά Λέσβο και Χίο. Οι πιο σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης του Πλωμαρίου και της πόλης της Μυτιλήνης στο νησί της Λέσβου.

Οι πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για ζημιές σε σπίτια τόσο στο Πλωμάρι, όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και σε χωριά που εκτείνονται σε μία ζώνη περίπου 40 χλμ. από το αεροδρόμιο του νησιού έως και την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου.

Από το σεισμό έχουν καταρρεύσει αρκετά σπίτια στην περιοχή και ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων παραμένει προσωρινά άστεγος.

Παράλληλα, έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων.

Ας σημειωθεί ότι τα δύο ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι οι κύριες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σημαντικά πληγεί η οικονομία τους από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση;

-Σε ποιες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 100% από κοινοτικούς πόρους όπως προβλέπεται μετά τους σεισμούς στην Ιταλία;».

Σημειώνεται ότι αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καραμανλής, Αθανασίου στη Λέσβο

Εν τω μεταξύ, ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, μαζί με τον αναπληρωτή Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτή Λέσβου, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και κλιμάκιο του Κόμματος, μετέβησαν στη Λέσβο για να ενημερωθούν για τις ζημιές που προκάλεσε ο χθεσινός καταστροφικός σεισμός.

Για την επίσκεψη αυτή, ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είμαστε από το πρωί στη Λέσβο, προκειμένου να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής και να βρεθούμε κοντά στους κατοίκους που επλήγησαν από τον σεισμό.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να εξάρει το έργο και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, αλλά και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού, που, από την πρώτη στιγμή, παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες.

Παράλληλα, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην καταγραφή των ζημιών και να ακολουθήσει άμεσα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στους πολίτες της Λέσβου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα