Ετοιμάζουν τη νέα λίστα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ετοιμάζουν τη νέα λίστα στο Μέγαρο Μαξίμου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras received Secretary-General of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), Jose Angel Gurria Trevino, at Maximos Mansion, in Athens, on Feb. 11, 2015 / Jose Angel Gurria Trevino, , 11 , 2015 Lefteris Partsalis / SOOC

Στο φουλ οι μηχανές για την Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει μαζί του τη Δευτέρα το βασικό κομμάτι της λίστας των μεταρρυθμίσεων όταν στο Βερολίνο θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ

Tην αποφασιστικότητα της Αθήνας ότι θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στην Γερμανίδα καγκελάριο παρουσιάζοντας τη νέα επικαιροποιημένη λίστα Βαρουφάκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν θα είναι εξειδικευμένες και απόλυτα κοστολογημένες, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή οι αλλαγές στο δημόσιο να παρουσιαστούν σε περισσότερα από ένα στάδια. Να υπάρχουν δηλαδή μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να περιγράφει και τη βούλησή της για ιδιωτικοποιήσεις, όμως μέσα στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος και έτσι όπως προεκλογικά είχαν εξαγγελθεί και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το μοντέλο θα κινείται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών έτσι ώστε να μπορούν να αποφέρουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος σχεδιασμός που υπάρχει και προβλέπει την Τετάρτη να συνεδριάσει το Brussels Group και την Πέμπτη το Euroworking Group, ώστε το αργότερο στις αρχές του ερχόμενου μήνα να συνεδριάσει το Eurogroup έχει βάλει σε κόκκινο συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνεδριάσεις του οικονομικού επιτελείου από χθες είναι συνεχείς προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως και να ξεκλειδώσουν τουλάχιστον ένα μέρος της δόσης των 7,2 δις. ευρώ.

Το ζητούμενο της νέας λίστας που θα παρουσιάσει η Ελληνική πλευρά είναι η αύξηση των εσόδων, με το οικονομικό επιτελείο να ψάχνει τρόπους προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

Στο σχεδιασμό βρίσκεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κίνητρα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς και η κατάργηση της ρήτρας των μηδενικών ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η συζήτηση να περιστραφεί και γύρω από μια έκτακτη εισφορά που θα αφορά την αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως πως στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε και η πρόεδρος της Βουλής δείχνοντας τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να τρέξει το νομοθετικό έργο με ακόμα πιο γοργό ρυθμό από εδώ και πέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα