Εξελίξεις στη Ν.Δ θα φέρει ενδεχόμενη συμφωνία – πακέτο

Εξελίξεις στη Ν.Δ θα φέρει ενδεχόμενη συμφωνία – πακέτο
ΠΑΤΡΑ-ΠΡΟΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ.(Eurokinissi-ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Η απάντηση στο ερώτημα εάν θα ψηφίσει ή όχι η αξιωματική αντιπολίτευση, ενδέχεται να δώσει την πρώτη αφορμή για την επίσημη κήρυξη ενός πολέμου, που ήδη μαίνεται υπογείως,

Ενδεχόμενη συμφωνία- πακέτο (κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αντί μίας ενδιάμεσης και προσωρινής λύσης) θα φέρει εξελίξεις και στη Νέα Δημοκρατία.

Η απάντηση στο ερώτημα εάν θα ψηφίσει ή όχι η αξιωματική αντιπολίτευση, μία συνολική συμφωνία μέσα στο Μάιο, ενδέχεται να δώσει την πρώτη αφορμή για την επίσημη κήρυξη του εσωκομματικού πολέμου, που ήδη μαίνεται υπογείως.

Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις από στελέχη της ευρύτερης ηγετικής ομάδας, να στηρίξει στη Βουλή μία συμφωνία. Οι υπέρμαχοι της θετικής στάσης θεωρούν πως αυτή θα φέρει διπλό κέρδος στη Ν.Δ: Πρώτον διότι θα φέρει τον Αλέξη Τσίπρα στη δύσκολη θέση να λαμβάνει στήριξη από το πρόσωπο και το κόμμα που κατηγορούσε ως μνημονιακό και άρα να πρέπει να πείσει τα δικά του στελέχη και ψηφοφόρους ότι δεν υπογράφει τρίτο μνημόνιο. Δεύτερον, διότι η Ν.Δ θα εμφανιστεί συνεπής με όσα εφήρμοσε τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια και κυρίως με τη “γραμμή” πως έλαβε υπεύθυνες αν και όχι ευχάριστες αποφάσεις.

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμη ανομολόγητοι λόγοι: Εάν η κυβέρνηση έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους και ο πρόεδρος της Ν.Δ αποφασίσει να την καταψηφίσει, θα κληθεί να εξηγήσει και ο ίδιος στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ των οποίων στην Άνγκελα Μέρκελ) στην επόμενη Σύνοδο τη στάση του- όπως είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2011 όταν ο κ.Σαμαράς είχε δεχθεί ισχυρή πίεση στη Συνοδο του ΕΛΚ για την τότε αντιμνημονιακή του στάση. Επίσης, δεν είναι βέβαιον ότι σε περίπτωση που επιλέξει την καταψήφιση, θα ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ.

Παρολα αυτά, στο στενό πυρήνα γύρω από τον κ.Σαμαρά υπάρχουν και φωνές που επιμένουν στη σκληρή στάση, δηλαδή την καταψήφιση οποιασδήποτε συμφωνίας, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του και όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει πει “να πιει το πικρό ποτήρι των συνεπειών μέχρι τέλους”. Με άλλα λόγια, εφόσον η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνήσει με τους όρους μίας συμφωνίας να κληθεί να επιλέξει μεταξύ του “ναι σε όλα” (γεγονός το οποίο θα επικαλείται ειρωνικά η γαλάζια ηγεσία) ή του να ρίξει την κυβέρνηση (δικαιώνοντας κατά τους σαμαρικούς τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης).

Σε μετριοπαθή πάντα λογική, ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος σχολίασε πάντως στο Mega ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ως προτεραιότητα το καλό της Ελλάδας δηλαδή την παραμονή στην ευρωζώνη, για αυτό και στήριξε ήδη τα πρώτα νομοσχέδια. “Τώρα λέμε φέρτε ένα σχέδιο, να το συζητήσουμε και να το δούμε. Αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, να το ψηφίσουμε” πρόσθεσε, καταλήγοντας: “Αυτή τη στιγμή τα πάντα έχουν παγώσει και η αγορά έχει χρεοκοπήσει. Κάποια στιγμή πρέπει να παρθούν αποφάσεις”.

Ο κ.Σαμαράς εν τω μεταξύ δέχεται και εισηγήσεις να επιδιώξει συναντήσεις με ηγέτες από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα- μέλη του ΕΛΚ, όχι όμως και με την κ.Μέρκελ που πραγματοποιεί τέτοιες επαφές μόνο σε επίπεδο Συνόδων.

Όποια στάση όμως και να επιλέξει ο κ.Σαμαράς έναντι μίας συμφωνίας και όποιο και να είναι το περιεχόμενο αυτής, και μόνον η υπογραφή της θα σημάνει την αρχή εχθροπραξιών. Σαν έτοιμοι από καιρό, οι διαφωνούντες θα επαναφέρουν το αίτημα για συνέδριο (το οποίο δεν έχουν λησμονήσει οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Βλάχος κα) ή εάν οι αριθμητικοί συσχετισμοί (που συναρτώνται και από το γενικότερο πολιτικό κλίμα) το επιτρέψουν ευθέως και ζήτημα ηγεσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα