Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας

Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας
ΑΘΗΝΑ- ΒΟΥΛΗ-ΩΡΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για την Υγεία απαντά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην «ώρα του πρωθυπουργού».(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην υγεία. «Δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ» τόνισε στο Γεωργιάδη, τον οποίο και φωτογράφισε

Τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση του «πάρτυ στο χώρο της Υγείας» προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα σκάνδαλα της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ερρίκος Ντυνάν φωτογραφίζοντας μάλιστα τον πρώην υπουργό Υγείας και αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Το πάρτυ που έγινε επί χρόνια στο χώρο της Υγείας θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και προανηγγείλε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση έχει δώσει δέσμευση ότι δεν θα αφήσει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα διερευνηθούν όπου υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές και πολιτικές ευθύνες. «Υπάρχει πολιτική βούληση να διαλευκάνουμε το θέμα» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αφορμή για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής αποτελούν τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis, η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν που πήρε το δρόμο για τη Βουλή αλλά και πολλές ακόμη υποθέσεις υπερτιμολογήσεων στο χώρο του φαρμάκου. Φωτογράφισε, μάλιστα, τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη διαμηνύοντας ότι θα κοπούν «τα χαμογελάκια και οι μαγκιές στα τηλεπαράθυρα». Υπενθυμίζεται, ότι μόλις λίγα λεπτά πριν ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει τον κ. Γεωργιάδη -που διαμαρτυρόταν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης- να αντιληφθεί ότι βρίσκεται στη Βουλή και όχι σε «στούντιο τηλεπωλήσεων». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, ακόμη, ότι η υπόθεση της Novartis ίσως να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική ζημία στο Δημόσιο και από την υπόθεση της Siemens.

Κριτική στον Κώστα Σημίτη ότι «το παίζει σοφός» παρά τα σκάνδαλα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, όμως, και στην επικείμενη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής κατά του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση των Εξοπλιστικών ασκώντας σκληρή κριτική στην πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τα σκάνδαλα της περιόδου της διακυβέρνησης του. «Εγώ δεν θα το έπαιζα σοφός δίνοντας συμβουλές από το Μαντείο των Δελφών» είπε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τον πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία του στο Συνέδριο των Δελφών και διερωτήθηκε: «μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος τα έκανε όλα;». Σχολίασε μάλιστα ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου ζει στην Ελβετία και ο υιός του είναι σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν θα είναι της πλάκας τα αντίμετρα»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη που απαξίωσε το ενδεχόμενο ενίσχυσης των σχολικών γευμάτων και άλλων παρεμβάσεων για τους αδύναμους, στο πλαίσιο των αντιμέτρων για την αξιολόγηση. «Δεν είναι κάτι ανούσιο τα σχολικά γεύματα δυστυχώς. Είναι πολύ ουσιαστική παρέμβαση και μακάρι να φτάσουμε σε σημείο που όλα αυτά να είναι περιττά» είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν είναι καθόλου αμελητέα η απόφαση της κυβέρνησης να επεκταθούν αυτά τα προγράμματα προκειμένου να καλύψουν περίπου 300.000 μαθητές Δημοτικού. «Μην υποτιμάτε τα αντίμετρα. Περιμένετε και θα δείτε» τόνισε ο πρωθυπουργός στον κ. Λεβέντη μεταφέροντας όμως το μήνυμα σε όλες τις πλευρές.

Εξαγγελίες για αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας υγείας

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας που θα περιλαμβάνει μια μονάδα ανά 10.000 κατοίκους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας υγείας κάνοντας λόγο για μια μεγάλη τομή στο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, ανέφερε, ότι θα ιδρυθεί μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας ανά 10.000 κατοίκους. Οι εν λόγω μονάδες θα λειτουργούν διευρυμένο ωράριο και παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. «Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ιδρυθεί 50 μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας στα αστικά κέντρα και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 239 μονάδες. Έτσι θα έχουν καλυφθεί 3 εκατομμύρια πολίτες» ανέφερε.

Καταλόγισε, μάλιστα, στην ΝΔ ότι παραδέχτηκε μέσω του τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου ότι σκοπεύει να ξηλώσει αυτή τη μεταρρύθμιση γιατί «αποτελεί κατάλοιπο των σοβιέτ και πεδίο ρουσφετιών». Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε, μάλιστα, αν ο κ. Οικονόμου προέβη σε αυτή τη δήλωση από «εμπάθεια» ή επειδή είναι «άσχετος». Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Οικονόμου ότι αποκάλυψε «με εξαιρετική αφέλεια» το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο περιλαμβάνει «απολύσεις προσωπικού και φύλαξης των νοσοκομείων» αλλά και εκδίωξη των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Κύριε Γεωργιάδη εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην ΝΔ καταλογίζοντάς της ότι έστησε στα δημόσια νοσοκομεία δίκτυα αλληλοεξυπηρετήσεων. «Κομματάρχης και κολλητοί υπουργοί αλωνίζανε στα νοσοκομεία» είπε και έκανε λόγο για πάρτυ στο χώρο της Υγείας. Οι εν λόγω αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που άρχισε να φωνασκεί από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Κύριε Γεωργιάδη εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων, είναι Βουλή» τόνισε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε νοσοκομεία σε χρεοκοπία και μέσα σε δύο χρόνια τα οδήγησε σε κατάσταση βιωσιμότητας χωρίς νέες περικοπές. Επίσης υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν στο εθνικό σύστημα υγείας περίπου 2,5 εκ. ανασφάλιστοι πολίτες. Αντιπαρέβαλε, μάλιστα, την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας με τις πολιτικές που άσκησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015. Ειδικότερα σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 τη δημόσια δαπάνη στο 4,7%.

 «Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση» είπε επικρίνοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε άμεσα την κρατική χρηματοδότηση της Υγείας στο 5,1%. Επίσης ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο δύσκολη δημοσιονομικά σε στενά πλαίσια κατάφερε να καλύψει από 6.000 θέσεις και προγραμματίζεται να καλυφθούν άλλες 12.000 θέσεις (με 8.000 μόνιμες θέσεις προσωπικού).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα