Εξεταστική: Τραπεζικό δάνειο με απλή υποσχετική πήρε το ΠΑΣΟΚ το 2010

Εξεταστική: Τραπεζικό δάνειο με απλή υποσχετική πήρε το ΠΑΣΟΚ το 2010

Έχουν καταγγελθεί δάνεια 5,2 εκ. ευρώ του ΠΑΣΟΚ και 3,3 ευρώ της ΝΔ. Συνεχίζεται η διαφημιστικά δαπάνη προς ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Δίχως τραπεζική ενημερότητα το MEGA. Δάνειο στον ΔΟΛ αντίθετο με την τραπεζική γνωμοδότηση

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα «ελαστικά» κριτήρια με την οποία χορηγούσαν δάνεια οι τράπεζες προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης αποκαλύφθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατά τη διαδικασία ακρόασης των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια 85 εκ. ευρώ σε κόμματα και ΜΜΕ με τους ακάλυπτους κινδύνους να αναλογούν στο 20% ή 18,1 εκ. ευρώ. Απαντώντας, μάλιστα, σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει δύο δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ύψους 5,2 και 3,3 εκ. ευρώ τα οποία έχουν καταγγελθεί. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα το 2010 χορήγησε δάνειο στο ΠΑΣΟΚ με απλή υποσχετική επιστολή. «Όντως το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με υποσχετική επιστολή» είπε αλλά υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της απόφασης λέγοντας ότι σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες η δανειοδότηση με εγγυητική επιστολή «είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες της τράπεζας».

Ο κ. Καραβίας παραδέχτηκε, όμως, και ότι το ΠΑΣΟΚ εκχώρησε πολλαπλώς (στην ΑΤΕ και στη Eurobank) τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις του για να λάβει το δάνειο. Υπερασπίστηκε, μάλιστα, και αυτή την επιλογή λέγοντας ότι οι πολλαπλές εκχωρήσεις «δεν είναι κάτι απίθανο στην τραπεζική πρακτική». Σημείωσε δε ότι η τράπεζα αποφάσισε να δώσει το δάνειο στο ΠΑΣΟΚ λόγω των «ισχυρών χρηματοροών» που είχε εκείνη την περίοδο και χαρακτήρισε «συντηρητική» την πολιτική δανειοδοτήσεων της τράπεζας προς κόμματα και ΜΜΕ. Ο κ. Καραβίας ανέφερε πάντως, ότι με τη ΝΔ υπάρχουν συζητήσεις για να διευθετηθεί το ποσό ενώ αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προοδεύσει οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Καραβίας παραδέχτηκε επίσης ότι το 2009 δόθηκε δάνειο 5 εκ. ευρώ στον ΔΟΛ παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση προς την αρμόδια επιτροπή της τράπεζας ήταν αρνητική. Υποστήριξε, όμως, ότι η εισήγηση δεν δεσμεύει τις αποφάσεις της επιτροπής και υπογράμμισε ότι οι τόκοι του δανείου εξυπηρετούνται κανονικά. Αντίθετα, ανέφερε ότι το MEGA (Τηλέτυπος) δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του ύψους 13 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα να μη διαθέτει τραπεζική ενημερότητα.

Σχολιάζοντας παράλληλα επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλα που κατήγγειλε ότι ο ΑΝΤ1 έχει λάβει κοινοπρακτικό δάνειο 162,6 εκ. ευρώ το 2005 δίχως να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι ο σταθμός τηρεί πλήρως τους συμβατικούς όρους του δανείου. «Η εταιρεία έχει ισχυρά ίδια κεφάλαια. Δεν μας δημιουργείται ανησυχία στην παρούσα φάση» είπε αναφερόμενος στον δανεισμό του ΑΝΤ1. Ο κ. Καραβίας ανέφερε επίσης ότι ο Όμιλος ALPHA έχει εξοφλήσει όλες του τις δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα. Ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει δάνειο ύψους 3,38 εκ. ευρώ του ιδιοκτήτη του ALPHA Δ. Κοντομηνά το οποίο δεν εξυπηρετείται.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και το γεγονός ότι ο Καραβίας παραδέχτηκε πως η τράπεζα συνεχίζει να χορηγεί κανονικά διαφημιστική δαπάνη ακόμη και σε ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους προς αυτήν. Σημείωσε, όμως, ότι σε περιπτώσεις που καταγγέλλονται οι συμβάσεις τότε σταματά κάθε συνεργασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα