Ευρωκοινοβούλιο: Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας του Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Ευρωκοινοβούλιο: Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας του Μιχάλη Κεφαλογιάννη
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης Eurokinissi

Σε βάρος του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ υπήρχε καταγγελία πρώην συνεργάτιδάς του ότι την πλήρωνε με άλλο ποσό από αυτό που δήλωνε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανεπαρκής προετοιμασία των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών, έλλειψη στοιχείων ή απόσυρση των καταγγελιών; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε χθες κατά της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή Κώστα Κεφαλογιάννη.

Σε βάρος του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ υπήρχε καταγγελία πρώην συνεργάτιδάς του ότι την πλήρωνε με άλλο ποσό από αυτό που δήλωνε στο Ευρωκοινοβούλιο. Κι ενώ είναι σχετικά εύκολο να αρθεί η ασυλία ενός ευρωβουλευτή, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων (JURI) λήφθηκε σχεδόν ομόφωνα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ψήφισε αποχη. Αυτό πρότεινε άλλωστε και ο Έλληνας εισηγητής. Η έρευνα συνεχίζεται ενώ σημειώνεται πως οι ευρωβουλευτές συνήθως ζητούν μόνοι τους την άρση της ασυλίας τους, κάτι που δεν συνέβη τώρα.

Η άρση της ασυλίας του Κώστα Κεφαλογιάννη είχε ζητηθεί προκειμένου να δικαστεί για φοροδιαφυγή της τάξης των 127.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα που φέρεται να πήρε «μαύρα» για ένα εξάμηνο του 2014, για όλο το 2015 και για το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην συνεργάτιδά του είχε καταγγείλει το Νοέμβριο του 2016 ότι της είχε υποσχεθεί να αμείβεται με το υψηλότερο δυνατό ποσό, με την προϋπόθεση να δίνει μέρος του στον ίδιο…

Η υπόθεση στη σχετική επιτροπή του Κοινοβουλίου βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2016 και ο πρόεδρός της, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Καβαντά, είχε κατηγορηθεί για μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να δώσει την εισήγησή του. Ο ίδιος επικαλείτο τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ για την υπόθεση έρευνες έχει διεξαγάγει και η ομάδα των «Αδιάφθορων» της ΕΕ, του OLAF με έρευνες στο γραφείο του ευρωβουλευτή.

«Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνείται την άρση ασυλίας ενός ευρωβουλευτή και αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια των στοιχείων που έστειλαν οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές», δήλωσε ο μοναδικός Έλληνας της επιτροπής JURI Κώστας Χρυσόγονος.

Οι πληροφορίες που αφορούν την υπόθεση είναι πολλές και συγκεχυμένες. Υπάρχουν αναφορές ότι με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Ταγιάνι και τους προέδρους των Επιτροπών, οι νομικοί εκπρόσωποι της καταγγέλλουσας ζητούσαν επίσπευση της διαδικασίας και παραπονιόντουσαν που οι ευρωβουλευτές δεν τους είχαν δεχθεί για να παραθέσουν τα στοιχεία τους. Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι η υπάλληλος «πήρε πίσω» τις καταγγελίες.

Πάντως, φαίνεται ότι η εξήγηση ότι οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές δεν έστειλαν επαρκή στοιχεία έχει βάση. Στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι «η Ελλάδα αντί να στείλει αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου όπως κάνουν οι άλλες χώρες, έστειλε έναν εισαγγελέα πρωτοδικών που δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις», κάτι που ερμηνεύτηκε ως «περιφρονητική στάση προς το Κοινοβούλιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα