Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Ενωμένος Νότος για μια καλύτερη Ευρώπη

Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Ενωμένος Νότος για μια καλύτερη Ευρώπη
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ζάππειο Μέγαρο την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016. Από αριστερά ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Μπολιάζουμε την Ευρώπη για μια καλύτερη Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις των ηγετών των Μεσογειακών χωρών. "Η συνάντησή μας ενώνει και δεν διχάζει" σημείωσε με νόημα. Αναλυτικά οι δηλώσεις όλων των ηγετών (Vids)

Με τη “Διακήρυξη των Αθηνών” και τις κοινές δηλώσεις των ηγετών, ολοκληρώνεται η Σύνοδος των χωρών του Νότου, έχοντας επιτύχει το στόχο που είχε θέσει η Αθήνα: Μία κοινή τοποθέτηση των ευρωμεσογειακών χωρών με έμφαση στην ανάπτυξη και στο προσφυγικό ως ένα ζήτημα που η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί με αλληλεγγύη.

“Οι ευρωμεσογειακές χώρες εμφανίζονται ως μέρος της λύσης στην Ευρώπη και όχι ως μέρος του προβλήματος”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Υπογράμμιζαν μάλιστα ως ιδιαίτερα θετικό την ανακοίνωση της δεύτερης Συνόδου των χωρών του Νότου στην Πορτογαλία, καθώς έτσι η πρωτοβουλία αυτή αποκτά μόνιμα θετικά χαρακτηριστικά.

Το μέλλον της Ευρώπης τέθηκε επί τάπητος στις κοινές δηλώσεις των αρχηγών των Μεσογειακών χωρών. Ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τον κύκλο των σύντομων τοποθετήσεων αποσαφήνισε ότι όλοι οι ηγέτες δεν επιθυμούν να διαιρέσουν την Ευρώπη, αλλά να συνεισφέρουν  στην ενότητα της Ευρώπης. Ο διάλογος που ξεκίνησε είπε πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα που έχουμε ανάγκη. Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να  εμπνεύσει ξανά τους λαούς της” είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο και “οφείλουμε  να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Απαντώντας στις δυνάμεις εθνικισμού και ξενοφοβίας αυτή η πρωτοβουλία είναι μια θετική συμβολή στο διάλογο γιο το μέλλον της Ευρώπης” και ξεκαθάρισε: “Δεν είμαστε πρωτοβουλία διχασμού και διαίρεσης της Ευρώπης. Στόχος μας είναι να ενώσουμε ακόμη παραπάνω την Ευρώπη. Η ενότητα περνά μέσα από την σύγκλιση”.

‘Αποφασίσαμε” συμπλήρωσε “η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Πορτογαλία από την μία άκρη στην άλλη, που μας ενώνουν η οικονομική κρίση και τα προβλήματα. Μπολιάζουμε την Ευρώπη για μια καλύτερη Ευρώπη” είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Ολάντ: “Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή”

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ρέντσι: “Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε”

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Όπως σημείωσε “η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.

Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα”.

Αναστασιάδης: “Αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο προσανατολισμό”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο.

Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

“Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας.

Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης. Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο προσανατολισμό”.

Κόστα: “Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρέπει να δεχτούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας”

«θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Εγκιδάθου: “Σημαντική πρωτοβουλία η Σύνοδος”

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

Μουσκάτ: “Βρέθηκαν λύσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε”

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις και πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η “κοινωνική Ευρώπη” ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα