Φώφη Γεννηματά: ‘Η Τουρκία τορπίλισε τις συνομιλίες’

Φώφη Γεννηματά: ‘Η Τουρκία τορπίλισε τις συνομιλίες’
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Καταλόγισε στην ελληνική διπλωματία ότι δεν έπαιξε ισχυρά το «ευρωπαϊκό χαρτί» της Κύπρου και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει αν πρόκειται για "παράλειψη ή επιλογή"

Στις αδιάλλακτες και άκαμπτες θέσεις της Τουρκίας που «τορπίλισαν» όπως είπε τις διαπραγματεύσεις επέρριψε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά το σύνολο των ευθυνών για το ναυάγιο της απόπειρας επίλυσης του Κυπριακού στο ελβετικό έδαφος.

«Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες. Για μια ακόμη φορά τορπίλισε, με τις άκαμπτες θέσεις της την προσπάθεια επίλυσης, που αυτή τη φορά έφθασε τόσο κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα» σημείωσε η κυρία Γεννηματά στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας «μπλόκαραν και εξακολουθούν να μπλοκάρουν, κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» και επισήμανε ότι πλέον όλοι συνομολογούν, ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση του καθεστώτος εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων. «Μόνο η Τουρκία αρνείται να προσαρμοστεί. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες» τόνισε.

Η κυρία Γεννηματά άσκησε, όμως, κριτική και στην ελληνική διπλωματική αποστολή καταλογίζοντάς της ότι δεν ανέδειξε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Κυπριακό. «Τι ακριβώς συνέβη; Δεν νομίζετε κ. πρωθυπουργέ ότι οφείλετε μια ενημέρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη παράλειψη» είπε και διερωτήθηκε αν πρόκειται για παράλειψη και για επιλογή. «Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. πρωθυπουργού, γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά του ευρωπαϊκό χαρτί» είπε και σημείωσε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε τέτοια συγκυρία.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα για το Κυπριακό: «Η λύση για εμάς πρέπει αυστηρά να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό από το οποίο δείχνει να θέλει να ξεφύγει τώρα η Τουρκία» είπε η κα. Γεννηματά και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει επιτέλους να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη». «43 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση» κατέληξε η κα. Γεννηματά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα