Φωτίου: “Το πόρισμα κόλαφος για τον θάνατο δύο παιδιών ΑμεΑ αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης”

Φωτίου: “Το πόρισμα κόλαφος για τον θάνατο δύο παιδιών ΑμεΑ αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης”
Η Θεανώ Φωτίου Eurokinissi

Δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας για τον θάνατο δύο παιδιών με αναπηρία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για εγκληματικές ευθύνες της της κυβέρνησης κάνει λόγο η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου αναφορικά με τον θάνατο δύο παιδιών με αναπηρία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δήλωσή της, η κ. Φωτίου επισημαίνει: “Ο τραγικός θάνατος δύο παιδιών ΑμεΑ σε δημόσια δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), που έφερε στο φως το πόρισμα-κόλαφος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας χτες, 25 Νοεμβρίου, ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους, και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων δομών κοινωνικής πρόνοιας.

Τον Νοέμβριο του 2021, μετά από καταγγελία στον Εισαγγελέα Ανηλίκων του Συλλόγου γονιών Παιδιών ΑμεΑ για τον θάνατο παιδιού-είχε προηγηθεί σοβαρός τραυματισμός του μέσα στη δομή- η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, έλεγχο στο ΚΚΠΠΚΜ για τις συνθήκες λειτουργίας του.

Στο πόρισμα αναφέρεται και δεύτερο περιστατικό θανάτου από τραυματισμό, εκτός από το πρώτο καταγγελθέν, το οποίο συνέβη τον Δεκέμβριο του 21, αλλά η Διοίκηση δεν το γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές, ούτε στο κλιμάκιο ελέγχου της ΕΑΔ, παρόλο που βρισκόταν στη Δομή.

Σοβαρά όμως, είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα του πορίσματος: Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας, συνυπάρχουν ενήλικοι άνω των 25 ετών με ανηλίκους χωρίς πρόβλεψη χωρικού διαχωρισμού, μεγάλος αριθμός διαβιούντων στους θαλάμους, ελάχιστες περιπτώσεις αναδοχής και υιοθεσίας, δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι, ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, η φροντίδα παρέχεται κυρίως από επικουρικούς, στο σύνολο δε του προσωπικού, παρατηρείται επαγγελματική εξουθένωση, γιατί συχνά εργάζονται συνεχόμενα για 16 ώρες, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Για το παιδί που τραυματίστηκε το Νοέμβριο και κατέληξε, υπήρξε εκπρόθεσμη παραπομπή, από τη Διοίκηση, του υπεύθυνου υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο έλεγχος της ΕΑΔ, και ενώ το Υπουργείο το γνώριζε, στις 18/11 υπογράφεται από την αρμόδια Υφυπουργό απόφαση ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια της θητείας τής Προέδρου του ΚΚΠΠΚΜ κας Βασιλικής Νάκου και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ χωρίς να περιμένουν το πόρισμα. Η κα Νάκου μάλιστα, σε ανάρτησή της στο facebook στις 22/11, ευχαριστεί από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Από την αρχή της θητείας της άλλωστε, δεν παρέλειπε να προβάλλει ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού και ως εκ τούτου έχαιρε μεγάλης προστασίας της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων κας Μιχαηλίδου. Αυτό, φάνηκε όντως από το πρώτο κιόλας διάστημα“.

Και συνεχίζει: “Από το 2020, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξε, με πλήθος ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή, τα μεγάλα προβλήματα της διοίκησης της κας Νάκου και ζητούσε την αντικατάστασή της.

Από τον πρώτο καιρό της πανδημίας, καλυπτόμενη πίσω από τη δικαιολογία των «έκτακτων αναγκών» λόγω covid19, και των έκτακτων διαδικασιών που επέτρεπαν οι ΠΝΠ, άρχισε τις απευθείας αναθέσεις προμηθειών και υπηρεσιών σε ημέτερους, ακόμη και για θέματα τα οποία δεν αφορούσαν τους περιθαλπόμενους αλλά την προσωπική της προβολή.

Όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των «γαλάζιων εμβολίων», δηλαδή αντί να εμβολιάζει τα ανάπηρα παιδιά της Δομής, έδινε τα εμβόλια σε τοπικά γαλάζια στελέχη. Μάλιστα για το θέμα αυτό είχαν αποπεμφθεί δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κινούμενη με εκδικητικό μίσος επιχείρησε δικαστικά να αφαιρέσει την επιμέλεια ανάπηρου παιδιού από ανάδοχη μητέρα διότι κατήγγειλε η μητέρα αυτή, μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου των γονιών ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Την ίδια ώρα, ανάδοχοι και θετοί γονείς παιδιών του ανοικτού κέντρου ημέρας του ΚΚΠΠΚΜ κατήγγειλαν ως απαράδεκτη τη στάση της κα Νάκου απέναντι τους.

Κάθε φορά, η αρμόδια υφυπουργός κάλυπτε την κα Νάκου, που ήταν «προσωπική επιλογή» του πρωθυπουργού, και μας απαντούσε ότι αυτά που λέμε δεν ισχύουν, ότι όλα είναι απολύτως σύννομα και δεοντολογικά και ότι το επικουρικό προσωπικό είναι επαρκές και ικανό.

Σήμερα, είναι πλέον φανερός ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο μάς απαντούσε από το 2020 με αυτό τον τρόπο και την κάλυπτε πλήρως. Είναι όμως, τραγικό το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έκανε κανέναν έλεγχο ούτε καν έπειτα από τις καταγγελίες για το θάνατο των παιδιών, παρόλο που είναι άμεσα υπεύθυνο, δεδομένου ότι το ΚΚΠΠΚΜ, ως ΝΠΔΔ, υπάγεται στον αποκλειστικό έλεγχό του. Μόνη μέριμνα της πολιτικής ηγεσίας ήταν να μη θίξει την «ευνοούμενη» του Πρωθυπουργού.

Το κύρος του Υπουργείου Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κατέρρευσε αφού, γνωρίζοντας τι συμβαίνει, ανανέωσε για άλλη μια τριετία τη θητεία της διοίκησης της κας Νάκου και μόνον αφού ήλθαν όλα στο φως με το πόρισμα-κόλαφο της ΕΑΔ αναγκάσθηκε να παραιτήσει την «εκλεκτή» του Πρωθυπουργού.

Οφείλουν να καταλάβουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μιχαηλίδου, ότι όλα, αργά ή γρήγορα, έρχονται στο φως και ότι η κοινωνική προστασία, και ειδικότερα η προστασία παιδιών, ανάπηρων και μη, δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως πεδίο προσωπικής προβολής, εξυπηρέτησης προσωπικών σχέσεων και συμφερόντων, και επικοινωνιακής τακτικής εις βάρος των παιδιών, και μάλιστα των ανάπηρων“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα