Γεννηματά: Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις που οδηγούν σε νέα αδιέξοδα

Γεννηματά: Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις που οδηγούν σε νέα αδιέξοδα
Central Political Committee meeting of PASOK, Athens, 22 April 2017. / () , , 22 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

"Επιδιώκω συνεννόηση, αλλά η συνεννόηση απαιτεί ειλικρίνεια" δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ΕΡΤ1

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό, στη διακυβέρνηση της κυβέρνησης, καθώς επίσης στη  Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο «σχέδιο Ελλάδα» αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εκπομπή “7 ΕΠΤΑ” στην ΕΡΤ1.

“Δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρω το κοινό αίσθημα στην πρόσφατη  συζήτησή μου με τον Πρωθυπουργό. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αυτό που ακούω είναι τη φωνή απόγνωσης της ελληνικής οικογένειας που έχει κάνει τόσες θυσίες και δεν αντέχει άλλο, που δεν βλέπει φως, πραγματική ελπίδα και προοπτική και δεν της αξίζει αυτή η κατάσταση. Δεν γίνεται να καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες για επικοινωνιακούς λόγους” είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: “Για μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, να μας καλεί ο Πρωθυπουργός προκειμένου δημιουργηθούν οι εντυπώσεις στον ελληνικό λαό ότι όλα βαίνουν καλώς. Είμαι άνθρωπος της συνεννόησης, επιδιώκω τη συνεννόηση και πιστεύω ότι μόνο μέσα από τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει λύση αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια εθνική γραμμή για τον τόπο. Όμως η συνεννόηση απαιτεί ειλικρίνεια.

Να τελειώνουμε λοιπόν με τα κλισέ της αντιμνημονιακής ρητορείας και να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες και προοπτικές της χώρας”.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης της κ. Γεννηματά

Βολικό για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει ένα «μαύρο πρόβατο» που ευθύνεται για τα πάντα

Κατ επανάληψη ζητήσαμε από αυτή τη Βουλή εξεταστική επιτροπή για την οικονομία ώστε να δούμε τι συνέβη στον τόπο από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα. Όχι για να υπάρξει κλίμα σκανδαλολογίας, ούτε για να ρίξουμε ευθύνες και να στοχοποιήσουμε ανθρώπους και κυβερνήσεις αλλά για να δούμε τι πραγματικά έφταιξε, τι πήγε λάθος και τι πρέπει να διορθωθεί. Πεισματικά το αρνούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί τους βολεύει να υπάρχει ένα «μαύρο πρόβατο». Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το «μαύρο πρόβατο» της ιστορίας και ευθύνεται για τα πάντα. Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να διερευνηθούν οι ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή.  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το αρνείται ο κ. Τσίπρας. Τι είδους φλερτ είναι αυτό του κ. Τσίπρα με τη Δεξιά;

“Γύρω από το θέμα της ανάπτυξης και της ρήτρας ανάπτυξης δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο από την κυβέρνηση”

Πώς θα εφαρμοστεί; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα; Δεν υπάρχουν καν συγκεκριμένοι πόροι που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα για να μπορέσουμε να παράξουμε νέο πλούτο. Μόνο γενικόλογες αναφορές υπάρχουν. Αναμένω τις τελικές διατυπώσεις γιατί υπάρχει και ο αντίστροφος κίνδυνος: να δεσμεύουμε ποσά από την ανάπτυξη για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δηλαδή και η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στην εξυπηρέτηση του χρέους και υποθήκευση της ανάπτυξης. Ούτε για την τράπεζα επενδύσεων υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση. Έχουν δεσμευτεί για τα επόμενα 60 χρόνια με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε υποθηκεύσει τον δημόσιο πλούτο για τα επόμενα 99 χρόνια, έχουμε capital controls, έχουμε περικοπές και μειώσεις και δεν έχουμε πάρει τίποτα συγκεκριμένο. Για το χρέος επιστρέψαμε στην ασάφεια του 2016.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια που πρέπει να δώσουμε 18,5 δις για τοκοχρεολύσια ενώ δίνουμε 5,5 τώρα χάρις στις ρυθμίσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις μας τα προηγούμενα χρόνια. Καμία απολύτως δέσμευση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον «λόφο» που έχουμε μπροστά μας. Και δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για τα 6 δις επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που χαρίστηκαν από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του στους ευρωπαίους τραπεζίτες. Επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων που προβλεπόταν από τις προηγούμενες συμφωνίες και εγκατέλειψε ο κ. Τσίπρας το 2015 με τη δική του νέα συμφωνία και το δικό του  μνημόνιο. Και τώρα θα συζητήσει για την επιστροφή των κερδών από το 2017 και μετά. Για τα έτη 2015 και 2016 χαρίζει στους ευρωπαίους τραπεζίτες 6 δις. Τι άλλη δέσμευση θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας για να βγούμε στις αγορές;

“Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να αποκτήσουμε τη δική μας ριζοσπαστική, ρεαλιστική  και προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης της Ευρώπης”

Οι Ευρωπαίοι λένε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι σαν τον βάτραχο που ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν καταφέρει να τον κρατήσουν ζωντανό αυτός βρίσκεται μέσα στον βάλτο. Εμείς δεν θέλουμε να βαλτώσουμε κ. Πετούρη. Εμείς είμαστε που ζούμε, ο ελληνικός λαός ζει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Προφανώς οι Ευρωπαίοι μας θέλουν ζωντανούς μέσα στο ευρώ, το θέμα είναι πώς ζούμε. Έχετε δει μετρήσεις για τους ρυθμούς αύξησης της φτώχειας και τις συνέπειές της. Πόσες άλλες θυσίες πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός; Πόσο ακόμη θα αντέξει η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που υποσχεθήκαμε στους λαούς μας. Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να τελειώσουμε με τη λιτότητα και με τους συμβιβασμούς με την ευρωπαϊκή Δεξιά. Να αποκτήσουμε τη δική μας ριζοσπαστική, ρεαλιστική  και προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης της Ευρώπης με μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση  πραγματική ενοποίηση και πραγματική ομοσπονδοποίηση.

“Από το 2015 ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ έχουν αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας”

Το 2010 όταν ξεκίνησε η συζήτηση του δανεισμού από τους εταίρους είχαμε να αντιμετωπίσουμε έλλειμμα 35 δις, δυσθεώρητο χρέος και τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε έλλειμμα, είχε πλεόνασμα και είχε μικρό αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Το τι έγινε από το 2015 είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Δεν μπορεί να συγκριθεί το 2010 με το 2015. Πήγαμε πολύ πίσω, χάνουμε ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρήσεις, μέσα και εργαλεία για να πάρει η χώρα μπροστά.

Έπρεπε να γίνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και δεν έδωσαν ποτέ χρόνο οι εταίροι στις προηγούμενες κυβερνήσεις για να γίνει ομαλά η προσαρμογή. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε και ανοχή στο εσωτερικό και μεγάλη στήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στους οποίους προσωπικά έβαλα πλάτη για να στηρίξουν τη χώρα.

Είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα. Βάζουμε την πατρίδα πάνω από όλα και τολμώ να πω πώς αυτό το έχουμε πληρώσει. Υπενθύμισα προχθές στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι το χρέος είναι ανάγκη και δέσμευση, να απομειωθεί. Στο Eurogroup του 2012 δεσμεύτηκαν απέναντι στον ελληνικό λαό, όχι απέναντι στην κυβέρνηση ότι όταν η χώρα θα φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα υπάρξει περαιτέρω απομείωση και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

“Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα αδιέξοδα”

Εδώ που έχουμε φτάσει η λύση περνά μέσα από εκλογές. Εμείς δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε ως αντιπολίτευση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να συμβάλουμε ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο για να υπάρξει λύση και συνεννόηση την επόμενη μέρα. Αδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση για τη χώρα. Απαντώ ευθέως: Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα, μέσα σε καθεστώς πόλωσης, σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό – όπως είναι και η σημερινή κυβέρνηση – έχει αποτύχει.

“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήδη υπάρχει ως ενιαίος φορέας”

Το αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι πολυκομματικός φορέας θα το αποφασίσουν τα κόμματα και οι κινήσεις. Μετεξελισσόμαστε στον νέο ενιαίο φορέα και αυτό έχει σημασία. Η δημιουργία ενός νέου «Επινέ», να καταργηθούν δηλαδή άμεσα τα υπάρχοντα κόμματα, δεν βρήκε πλειοψηφία στον χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα κόμμα τι να κάνει και δεν ενδιαφέρει και τον κόσμο αν θα είναι ο φορέας πολυκομματικός ή ενιαίος. Αυτό που ενδιαφέρει είναι τι έχουμε να πούμε για τα προβλήματα της χώρας, για τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας.  Γι αυτό είναι σημαντικό το Συνέδριό μας. Αποτυπώνει τη φυσιογνωμία μας, την ταυτότητά μας, το πρόγραμμά μας.

Συνυπάρχουμε με τις διαφορές μας και αυτή είναι η αξία του ενιαίου φορέα. Σε κάθε περίπτωση εμείς παλεύουμε για τη διεύρυνση του χώρου. Τις πόρτες μας δεν τις κλείσαμε ποτέ.

“Το «σχέδιο Ελλάδα» είναι μια συνολική τοποθέτηση για το τι χρειάζεται αύριο η χώρα”

Επεξεργαζόμαστε το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο Ελλάδα που θα αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη προγραμματική συμφωνία. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με μεγάλη λαϊκή στήριξη με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη βάση αυτού του σχεδίου η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για το θέμα του χρέους και το θέμα των πλεονασμάτων κατ αρχήν. Ταυτόχρονα να προχωρήσει σε ανατροπές στο κράτος, τη φορολογία, στην αγορά. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν μπροστά την ανάπτυξη. Αν δεν παραχθεί πλούτος, δεν έχει κανένα νόημα  να μοιράζουμε τη φτώχεια. 

Σε 10 περιφερειακές ημερίδες συζητήσαμε με την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας. Δεν αφορά μόνο στην ανάπτυξη αλλά και την υγεία, την παιδεία και τις αλλαγές στο Κράτος.

Μόλις ολοκληρώσουμε τον διάλογο με την ελληνική κοινωνία, ανοίγουμε τον διάλογο με τα κόμματα. Διάλογος που ξεκινά από τώρα. Στο Συνέδριό μας καλούνται όλα τα κόμματα – με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή – για να ακούσουν το σχέδιο και για να τοποθετηθούν.

“Το βλέμμα μας είναι στο μέλλον όχι στο παρελθόν”

Από το παρελθόν κρατάμε τα θετικά.  Κρατάμε τις ρίζες μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Μας εμπνέουν οι άνθρωποι που είναι σύμβολα του χώρου και προχωράμε μπροστά. Το βλέμμα μας είναι στο μέλλον όχι στο παρελθόν. Τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας. Μακάρι να κάνουν και τα άλλα κόμματα την αυτοκριτική που κάναμε εμείς. Μακάρι να το κάνουν γιατί θα αποτελέσει τη βάση για ειλικρινή διάλογο και συνεννόηση.

“Εύχομαι ο Σταύρος Θεοδωράκης να βγει νικητής”

Εύχομαι στον Σταύρο Θεοδωράκη να είναι γερός και δυνατός. Μπορεί να βγει νικητής – σας μιλώ ως άνθρωπος που έχει δώσει αντίστοιχη μάχη. Μπορεί να βγει νικητής αρκεί να το πιστέψει ο ίδιος. Οι ευχές μας είναι μαζί του. Σιδερένιος και να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό.  

“Αγιά Σοφιά: μεγάλη η πρόκληση της Τουρκίας και δεν είναι η μοναδική”

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και δεν είναι η μοναδική.

Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας, ανακηρυγμένο από την Unesco, ακριβώς λόγω του ιδιαίτερου συμβολισμού της που στηρίζεται στις παραδόσεις, τις ιδέες, την πίστη, τα γεγονότα.  Οφείλουν να σέβονται τα μνημεία αυτά και είναι σημαντικό που πήρε τόση έκταση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έχω πει κατ επανάληψη ότι πρέπει να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας, στα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, να μην έχουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα.

Τα σύνορά μας, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα, είναι τα σύνορα της Ευρώπης.  Στηρίζουμε αναφανδόν την κοινή αμυντική πολιτική γιατί αυτή είναι που θα δώσει απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα.

“Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας να στηρίξει τις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη και του Κυπριακού λαού”

Ελπίζω η νέα έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό να οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και μπορεί να είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό. Το δικό μας δόγμα είναι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει». Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας να στηρίξει τις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού. Η Κύπρος έχει σημαντική ευκαιρία, αυτή τη φορά, να αξιοποιήσει την ΕΕ ιδιαίτερα όσον αφορά στα ζητήματα της ασφάλειας.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα