Γεννηματά: Εμείς ενώνουμε τον προοδευτικό χώρο

Ημερίδα του ΚΙΝΑΛ με θέμα "Αλλάζουμε το κράτος, δυναμώνουμε την Αυτοδιοίκηση"
Ημερίδα του ΚΙΝΑΛ με θέμα "Αλλάζουμε το κράτος, δυναμώνουμε την Αυτοδιοίκηση" EUROKINISSI

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί παιχνίδια με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και δήλωσε ότι συζητά ένα πιο αναλογικό σύστημα στους δήμους, με απαράβατο όρο την κυβερνησιμότητα, ενώ έστειλε και μηνύματα στον αποήχο των αποχωρήσεων

Μηνύματα στον απόηχο των αποχωρήσεων από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε ημερίδα με θέμα "Αλλάζουμε το κράτος, δυναμώνουμε την Αυτοδιοίκηση".

"Στο Κίνημα Αλλαγής διαμορφώνουμε την πολιτική για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Ανταποκρινόμαστε στην θέληση και την δύναμη των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών μας, των μόνιμων και μοναδικών εγγυητών της πορείας μας. Στην απαίτηση τους για πολιτική ενότητα και πραγματική προοδευτική πολιτική", είπε ξεκινώντας την ομιλία της η κ.Γεννηματά.

" Είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική μας στηρίζεται στον διακριτό και αυτόνομο λόγο και ρόλο. Η πολιτική μας αναδεικνύει τον πατριωτικό χαρακτήρα, το κοινωνικό πρόσωπο και το αναπτυξιακό σχέδιο του κινήματος μας.

Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αρχές και αξίες" επέμεινε και κατάληξε:

"Εμείς ενώνουμε, εκφράζουμε και πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά. Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν και κάθε μέρα γίνονται και περισσότεροι."

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για κομματικές σκοπιμότητες, δήλωσε όμως ανοιχτή σε ένα αναλογικό σύστημα σε δήμους και περιφέρειες, υπό τον απαράβατο όρο της κυβερνησιμότητας, στάση την οποια αντιπαρέβαλε με αυτή της ΝΔ.

"Η Κυβέρνηση λειτουργεί με την άκρως συντηρητική αντίληψη που θέλει την Αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του Κεντρικού Κράτους. Τώρα φέρνει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Με κύριο στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επιχειρούν να παίξουν παιχνίδια με τη διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Αισθάνονται την ήττα προ των πυλών" είπε η κ.Γεννηματά.

"Θέλω απόλυτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης Διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους", συνέχισε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κυβέρνηση "να μην προχωρήσει στην ψήφιση τέτοιων διατάξεων και να συζητήσει επί τέλους με τα πολιτικά κόμματα και τους Αυτοδιοικητικούς φορείς, για ένα σταθερό, δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα αναβαθμίζει τους θεσμούς" και σημείωσε: "Το ζητούμενο για μας δεν είναι να αρνηθούμε τα παιχνίδια για να κάνουμε τα δικά μας. Όπως θέλει η ΝΔ."

Η κ.Γεννηματά εξάλλου σχολίασε ότι: "Ο κ. Μητσοτάκης «δεσμεύεται» ότι αυτός ο Νόμος θα καταργηθεί. Οχι όμως για να πάμε μπροστά, αλλά για να γυρίσουμε στο χθες. Δεν ξεχνάμε ότι η παράταξη της ΝΔ ιστορικά αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση της. Αντίθετα τις πολέμησε λυσσαλέα. Και το χειρότερο χρησιμοποίησε και αυτή τους θεσμούς στο βωμό εξυπηρέτησης των κομματικών της επιλογών."

Αναφέρθηκε όμως εμμέσως και στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε στελέχη της τοπικής αυτοδιιοίκησης που προέρχονται από την κεντροαριστερά όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει βέβαια προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα δυνάμεων του στο χώρο, να ανακοινώνει ότι θα στηρίξει και δικά μας καταξιωμένα στελέχη. Αυτούς που πριν λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «βλαχοδήμαρχους».

Όσο για την ΝΔ την βλέπουμε να συγκροτεί αυστηρά κομματικούς συνδυασμούς. Για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο βωμό κατάκτησης της εξουσίας", είπε. Ανήγγειλε τη στήριξη των καταξιωμένων στελεχών του χώρου και πρόσθεσε:

"Δεν ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο.

Με καθαρό όμως Προοδευτικό Αυτοδιοικητικό λόγο και πολιτική συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που εγγυάται τη δυναμική και την πορεία του συνδυασμού στο πλαίσιο αρχών και θέσεων που επαγγελλόμαστε.

Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει την στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους Δήμους."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνημα Αλλαγής, Δημοτικές Εκλογές, Αυτοδιοίκηση, Φώφη Γεννηματά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκουρλέτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Ραγκούσης: Γκεμπελικού τύπου οι φράσεις Γεννηματά και Χρηστίδη

ADVERTISING

SHARE: