Γεννηματά για Τουρκία: Να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την ΕΕ

Γεννηματά για Τουρκία: Να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την ΕΕ
Η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό - μεταναστευτικό και πως η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει αποτελεσματικά.

«Είναι ώρα να βάλει η Ευρώπη stop στις τουρκικές προκλήσεις. Με συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις. Με πρώτο βήμα το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία», τόνισε η Φώφη Γεννηματά προσερχόμενη πρίν από λίγη ώρα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε επικίνδυνο διεθνή ταραξία».

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και η Ευρώπη πρέπει και μπορεί ν’ αντιδράσει αποτελεσματικά. «Να φυλάξουμε τα σύνορα της Ένωσης με σχέδιο, άμεση ενίσχυση της Frontex και την μετατροπή της σε συνοριοφυλακή. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Συμπλήρωσε ότι το προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό θέμα και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι “η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνο διεθνή «ταραξία». Οι ενέργειές της θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Τόσο με την παράνομη εισβολή στη Συρία, όσο και με τις γεωτρήσεις που προσβάλλουν βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Είναι ώρα να πούμε Stop στις Τουρκικές προκλήσεις, να αντιδράσουμε αποφασιστικά! Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αδιαφορεί  στην επιθετικότητα της Τουρκίας και να εγκαταλείπει κυνικά τους συμμάχους μας τους Κούρδους, στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ISIS” και συμπλήρωσε ότι “οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.  Ξεκινώντας από την καθαρή απόφαση για embargo όπλων προς την Τουρκία. Θα πρέπει επίσης η Ένωση να εξετάσει σοβαρά την τοποθέτηση ειδικού εκπροσώπου (υψηλού επιπέδου) για το θέμα της Αν. Μεσογείου”.

Η κ. Γεννηματά είπε επίσης ότι αποτέλεσμα της γενικότερης στάσης της Τουρκίας είναι και η αύξηση, των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος μόνη της. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό, με την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής να επιδεινώνεται, τα προβλήματα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σε κέντρα όπως στη Μόρια παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ώρα να παρέμβουμε ως Ε.Ε. αποφασιστικά” σημείωσε και εστίασε σε τέσσερις άξονες:

“Πρώτο ζήτημα:

Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα. Άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.

Δεύτερον:

Να αλλάξουμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!

Τρίτον:

Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Τέταρτον:

Να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Τέλος για την διεύρυνση της Ε.Ε. με τ Δυτικά Βαλκάνια, είπε: “Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θετικό γεγονός. Πρέπει όμως να συνοδευτεί και από δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές για το σεβασμό των Ευρωπαϊκών κανόνων και συμπεριφορών. Δεν νοείται κανενός είδους αλυτρωτισμός, ούτε παραβίαση δικαιωμάτων μειονοτήτων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version