Γεννηματά: Ώρα συσπείρωσης της κεντροαριστεράς

Γεννηματά: Ώρα συσπείρωσης της κεντροαριστεράς
Meeting of central committee of PASOK in Athens on Jan. 15, 2017 / 15 2016 SOOC

Η προειδοποίηση σε Βενιζέλο, οι μπηχτές σε Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη- Ραγκούση, το καλωσόρισμα στον Παπανδρέου: Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε μιλώντας στην ΚΕ: “Είμαστε οι κύριοι εκφραστές της μεγάλης προοδευτικής παράταξης”

Το ρόλο του κυριότερου εκφραστή της “μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης” διεκδίκησε για το ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία της στην κεντρική επιτροπή, η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης της κεντροαριστεράς εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ και το Γιώργο Παπανδρέου, άφησε αιχμές κατά της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Ραγκούση, που ανακοινώνουν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη νέα πολιτική κίνηση, ενώ απηύθυνε μία έμμεση και διπλωματική, αλλά σαφή προειδοποίηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, η ομιλία του οποίου στη συνέχεια της συνεδρίασης αναμένεται με ενδιαφέρον.

Είμαστε οι κύριοι εκφραστές της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Μιας παράταξης που φιλοδοξεί να εκφράσει όλους τους πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο

“Είμαστε οι κύριοι εκφραστές της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Μιας παράταξης που φιλοδοξεί να εκφράσει όλους τους πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, τον πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου.

Απευθύναμε πολλές φορές προσκλήσεις προς όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη του χώρου μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας”, είπε η κ.Γεννηματά.

Είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας

Χαρακτήρισε θετικό ότι σε αυτή την πρόσκληση ανταποκρίθηκε ήδη στο κάλεσμα το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εξέφρασε την άποψη ότι: “Είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας. Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για την Μεγάλη Κεντροαριστερά, την ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο μας – μέσα στο 2017 – που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης. Τους περιμένουμε. Τώρα και όχι αύριο”.

Ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν την συνοχή και την δυναμική της παράταξης, δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κίνηση Διαμαντοπούλου- Φλωριδη- Ραγκούση: “Ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν την συνοχή και την δυναμική της παράταξης, δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία. Δεν έχουν καμία τύχη. Ιδιαίτερα στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί  μας. Αν δεν το πράξουν αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι τους . Και σταματώ σήμερα εδώ”.

Η κ.Γεννηματά έκανε λόγο για ένα συνέδριο ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, αναφέροντας ότι: “Θα συγκροτηθεί  Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -με συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων της- η οποία θα  επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί τον συγκεκριμένο ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για το Συνέδριο και  όλες τις διαδικασίες του, ως το τέλος Φεβρουαρίου”.

Θα συγκροτηθεί  Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -με συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων της- η οποία θα  επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί τον συγκεκριμένο ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για το Συνέδριο

Δήλωσε ότι: “Είναι η ώρα της ενότητας της Κεντροαριστεράς. Της ενότητας που μέσα από τις πρωτοβουλίες μας καθημερινά κατακτούμε” και σημείωσε ότι χρειάζονται για αυτό υπερβάσεις:

“Δεν μένουμε στο χθες, σε ότι μας χώρισε, στις διαφορές και τις αντιδικίες μας. Ξεπερνάμε το εγώ μας για να θέσουμε το εμείς πάνω από όλα. Όπως ακριβώς οφείλουμε στο κόσμο της παράταξής μας, που θέλει την Ενότητα και την κοινή πορεία μας. Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανένα. Όλοι έχουμε κριθεί και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους πολίτες”. Αυτή η τελευταία αναφορά θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε ότι πράξαμε το εθνικό μας καθήκον απέναντι στη χώρα και τον Ελληνικό λαό

Η κ.Γεννηματά δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στις κυβερνήσεις Καραμανλή, κατηγορώντας τις ότι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ: “Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει σκληρή αυτοκριτική. Όμως δεν αισθανθήκαμε ποτέ ενοχικά, αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε ότι πράξαμε το εθνικό μας καθήκον απέναντι στη χώρα και τον Ελληνικό λαό. Ενοχικά θα πρέπει να αισθάνονται όσοι έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας το 2004-2009 και όλοι όσοι, στη συνέχεια, πούλησαν στην κοινωνία φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.

Το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους Σύριζα/ΑΝΕΛ, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με την δεξιά

Επέμεινε όμως και στην κάθετη διαχωριστική γραμμή με τη “δεξιά και τη συντηρητική παράταξη” όπως είπε. “Το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους Σύριζα/ΑΝΕΛ, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με την δεξιά. Ότι αποτέλεσε διαχρονικά και θα αποτελεί και στο μέλλον, τον εκφραστή του Προοδευτικού πολιτικού πόλου και τον κύριο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα”, σημείωσε η κ.Γεννηματά, με τη στρατηγική της οποίας για ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνεί ως γνωστόν ο κ.Βενιζέλος.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν αλλάξει. Μένουν προσκολλημένοι στο κομματικό κράτος

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιστρέφει σε λογική Ζαππείων: “Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν αλλάξει. Μένουν προσκολλημένοι στο κομματικό κράτος. Πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει από μόνη της η αγορά. Δεν έχουν τίποτε να πουν, να προτείνουν για τις συντάξεις, τους άνεργους, τα Νοικοκυριά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Κοινωνική Πρόνοια.

Δεν δίστασε  μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για «μονομερείς ενέργειες» για τους φόρους. Ξαναγυρίζει στην εποχή των Ζαππείων. Το θαύμα  διήρκησε μόνο 3 ημέρες. Γιατί η ΝΔ έσπευσε -και εν όψει συνάντησης με την κα Μέρκελ- να συμμαζέψει τις ηρωικές δηλώσεις του αρχηγού της. Γι αυτό λέμε ναι στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό λέμε όχι στην δεξιά παλινόρθωση. Οφείλουμε να σπάσουμε το τεχνητό διχαστικό δίπολο Ν.Δ/Σύριζα που αποτελεί πια παγίδα για τη χώρα και το λαό.”

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα