Γεννηματά: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από τη δημοκρατική παράταξη

Γεννηματά: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από τη δημοκρατική παράταξη
Η Φώφη Γεννηματά στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Eurokinissi

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών υποστήριξε ότι Τσίπρας- Μητσοτάκης σχεδιάζουν να εκλέξουν ΠτΔ από τη συντηρητική παράταξη. Τι απάντησε στο Μητσοτάκη για το Γ. Παπανδρέου και τη συνεργασία ΝΔ- ΚΙΝΑΛ. “Δεν έχει καμία σχέση με κεντροαριστερά ο υποστηρικτής του Μαδούρο”, δήλωσε για Τσίπρα.

Το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κίνημα Αλλαγής απέρριψε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η συζήτηση με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής περιστράφηκε όπως ήταν αναμενόμενο κυρίως γύρω από το θέμα των συνεργασιών, αλλά και την προεδρική εκλογή του 2020, με την κα. Γεννηματά να επιχειρεί να αποφύγει την πίεση και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ερωτηθείσα εάν θα προτείνει εκείνη κάποιο πρόσωπο από την κεντροαριστερά για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020, η κα. Γεννηματά τόνισε: “Έχουμε πει σε όλους τους τόνους, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από την προοδευτική παράταξη” και σημείωσε ότι έχει ακούσει τον κ. Τσίπρα να προτείνει Πρόεδρο Δημοκρατίας από τη συντηρητική παράταξη και ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Κληθείσα να αναφερθεί σε κάποιο πρόσωπο, η κα. Γεννηματά πάντως απάντησε χαμογελώντας: “Τέτοια είδηση δε θα βγάλετε σήμερα, κάθε τι στην ώρα του”.

Οι δηλώσεις αυτές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ερμηνεύθηκαν και ως ένας εύσχημος τρόπος να αποφύγει τον εγκλωβισμό της από τώρα σε ενδεχόμενες προτάσεις από την πλευρά της ΝΔ και να διατηρήσει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εξάλλου είπε ότι δεν γνωρίζει τα σενάρια να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είτε τον Κώστα Σημίτη, είτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την Προεδρία, σενάρια πάντως που η ίδια η ΝΔ επισήμως έχει διαψεύσει.

Η κα. Γεννηματά σχολίασε αιχμηρά τις δηλώσεις Μητσοτάκη πως ακόμη και εάν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.“Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να κοιτάξει τα του οίκου του, να μαζέψει τα τρία κόμματα που έχει σε ένα” είπε η πρόεδρος του Κινήματος και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να μην σπεύδει να κάνει τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως είπε βγάζει αλαζονεία πριν τις εκλογές. Εκτίμησε εξάλλου ότι “το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη αυτών των εκλογών”.

Υπερασπίστηκε δε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (με τον οποίο σημειωτέον ότι φλερτάρουν ορισμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ) για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε προχθές επίσης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ότι χρειάστηκε έξι μήνες το 2009 για να αντιληφθεί τα προβλήματα στην οικονομία και εν τω μεταξύ μοίραζε επιδόματα. “Ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει βρει μία λέξη να πει για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, τότε που μας διαβεβαίωναν ότι ήταν θωρακισμένη η ελληνική οικονομία”, είπε η κα. Γεννηματά, χρησιμοποιώντας την (αυτονόητη πάντως σε κάθε περίπτωση) στήριξη της γαλάζιας ηγεσίας στον Κώστα Καραμανλή ως ένα φρένο στο φλερτ της ΝΔ στο Κίνημα.

Η κα. Γεννηματά απέρριψε όμως και την “επίθεση φιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Κίνημα Αλλαγής”, σχολιάζοντας καταρχήν ότι “δε θα το χαρακτήριζα έτσι”. Δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής αρνείται να συνεισφέρει στη συνέχιση συντηρητικών πολιτικών, που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το μέτωπο κατά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς ήδη υπάρχει στην Ευρώπη και το εκφράζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. “Με αυτά ο κ. Τσίπρας δεν έχει σχέση, μου κάνει εντύπωση και είναι θράσος να λένε τέτοιες κουβέντες, όταν είναι εκφραστές του λαϊκισμού και συγκυβερνούν τόσα χρόνια με την ακροδεξιά και εξακολουθούν και στηρίζονται σε ακροδεξιούς βουλευτές” είπε και αναρωτήθηκε: “Επομένως ποιο μέτωπο μπορούμε να κάνουμε εμείς με τον κ. Τσίπρα;”

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε αδιέξοδο γιατί βλέπει ότι είναι κοντά η ήττα του στις εκλογές και καθώς έχει αποτύχει παντού στο κυβερνητικό του έργο, έχει επιλέξει να βάλει ένα προσωπείο και να παραστήσει δήθεν τον κεντροαριστερό. “Δεν έχει καμία σχέση με κεντροαριστερά ο υποστηρικτής του Μαδούρο” δήλωσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει μία αντίληψη για την εξουσία, ίδια με αυτή που είχαν οι κυβερνήσεις της δεξιάς, δηλαδή κατάχρηση της. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη ότι “θέλουν να εξαφανίσουν τη δημοκρατική παράταξη”.

Υποστήριξε ότι: “Υπάρχει τρίτος δρόμος, δεν μπορούμε ούτε με την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την ασυδοσία της αγοράς, στην οποία οδηγεί η πολιτική Μητσοτάκη” και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διχασμό, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αναρωτήθηκε μάλιστα με νόημα ποιος επενδυτής θα φέρει τα χρήματα του σε μία χώρα όπου ξέρει ότι μπορεί να εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση η δουλειά του, να βρεθεί στα μανταλάκια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, να μπλέξει, να βρεθεί και όμηρος δικαστικών διενέξεων. Εξάλλου διαφώνησε με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Ερωτήματα στην κα. Γεννηματά έθεσε ο διευθυντής σύνταξης της Βραδυνής και παρουσιαστής του Open, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα