Γεραπετρίτης: Τον Ιούνιο ικανοποιητική ανοσία πληθυσμού – Τι θα γίνει με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Γεραπετρίτης: Τον Ιούνιο ικανοποιητική ανοσία πληθυσμού – Τι θα γίνει με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
glomex

Την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο η ανοσία του πληθυσμού θα είναι ικανοποιητική εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Τι είπε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τον τουρισμό, το εργασιακό νομοσχέδιο και τα ελληνοτουρκικά.

Δεν θα χρειαστεί να διαχειριστούμε ένα τέταρτο κύμα, αλλά είναι αυτονόητο ότι προετοιμαζόμαστε, ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμπληρώνοντας πως το “το μεγάλο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο” κι εκτίμησε οτι τον Ιούνιο θα έχουμε ανοσία πληθυσμού σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην άρση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη, τόνισε ότι το τεστ που θα απαιτείται για τις μετακινήσεις δεν θα είναι δωρεάν, είναι ένα βάρος που συνοδεύει τη μετάβαση.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είπε οτι “μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί, οι οποίοι θα επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κρίσιμες δομές που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, όπως επίσης με κέντρα ευάλωτου πληθυσμού, όπως είναι οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων”. Συμπλήρωσε ωστόσο, οτι “αυτο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό μόνο όταν η Πολιτεία θα έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα καθολικού εμβολιασμού”. Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς είπε οτι είναι “ένα ζήτημα που θα επαναξιολογηθεί και αυτή τη στιγμή επειδή βρισκόμαστε στην αιχμή της κατάστασης μια τέτοια συζήτηση πιθανόν να αποπροσανατόλιζε τα πράγματα”.

Για τον γενικό πληθυσμό, υποστήριξε οτι “θα μπορούσαν να δοθούν έμμεσα κίνητρα για τον εμβολιασμό” και προανήγγειλε δημόσια συζήτηση για το θέμα.

“Δεν είναι φυσιολογική τουριστική χρονια αλλά θα είναι καλύτερη απο πέρυσι”

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο υπουργός πρόσθεσε οτι η Ελλάδα είναι, σε αναλογία πληθυσμού, η πρώτη χώρα μεταξύ των G-20, στους ημερήσιους εμβολιασμούς με 0,91 ανά εκατό άτομα πληθυσμού και στην Ευρώπη πολύ πάνω από το μέσο όρο ενώ επανέλαβε το σχέδιο για τα νησιά, όπου -όπως είπε- “εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους και θα έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας”.

Για την τουριστική σεζόν ανέφερε ότι «δεν είναι μια φυσιολογική τουριστική χρονιά», εν τούτοις «περιμένουμε μια χρονιά πολύ καλύτερη από πέρυσι και μια χρονιά με απόλυτη ασφάλεια». Εκτίμησε δε οτι “τον Ιούνιο θα είμαστε σε θέση, ως Ευρώπη, να αντιμετωπίσουμε ενιαία το ζήτημα των ταξιδιών”.

“Το εργασιακό νομοσχέδιο ενισχύει τη θέση του εργαζόμενου”

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπεραμήνθηκε των ρυθμίσεων του εργασιακού νομοσχεδίου λέγοντας πως “ενισχύει απολύτως τη θέση του εργαζομένου” και οτι “έχουμε από μακρού χρόνου μια υπερήμερη εργασιακή νομοθεσία, χρειάζεται ενημέρωση. Εμείς απλώς θα ανέλθουμε στο επίπεδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών”.

Είπε επίσης πως το 8ωρο δεν καταργείται, ούτε το πενθήμερο, ούτε οι υπερωρίες. Ταυτοχρονα, πρόσθεσε  “θα απεγκλωβίσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, θα ενισχυθεί το Σώμα έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικοί έλεγχοι”.

“Με προϋποθέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν”

Για τις σχέσεις με την ‘Αγκυρα, είπε οτι “η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει μια πολιτική ιδιαιτέρως επεκτατική (…) η πολιτική αυτή κατά την άποψή μου δεν έχει αποδώσει, δεν έφερε τα διπλωματικά αποτελέσματα εδραίωσης της ηγεμονικής θέσης της Τουρκίας. Το αντίθετο: δημιούργησε στον υπόλοιπο κόσμο μια σοβαρή αντισυσπείρωση απέναντι στην Τουρκία και αντανακλαστικά ενίσχυσε και την ελληνική θέση. Η οποία εφαρμόζοντας τη διπλωματία των στρατηγικών συμμαχιών με όλες τις περιφερειακές δυνάμεις, έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της”.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, είπε οτι “οι ηγέτες γειτονικών χωρών οφείλουν να μιλούν και να βρίσκονται, αυτή είναι η βασική θέση της ελληνικής Πολιτείας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί βασικά προαπαιτούμενα που είναι να υπάρχει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, να υπάρχει αποχή από ενέργειες οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα και πάνω από όλα να έχει εδραιωθεί μια σαφής ατζέντα για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, που στην περίπτωσή μας είναι τα γνωστά θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών”.

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία συνάντησης, “θα γίνει σε σχετικώς σύντομο χρονικό διάστημα και θα είναι η συνέχεια των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version