Γερμανία: Τι θα γίνει στις πιο αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων ετών

Γερμανία: Τι θα γίνει στις πιο αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων ετών
Καρέ από γερμανικές εκλογές (φωτογραφία αρχείου) 2021 @ Matthias Schrader / AP Images

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης γράφει για τις γερμανικές εκλογές.

Μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία προεξοφλούσαν μια εύκολη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών οι οποίοι προηγούνταν με 36,2%, με τους Πράσινους να ακολουθούν λαμβάνοντας 19,1% και τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν 15,1% . Tους επόμενους δύο μήνες τα πράγματα φάνηκε να αλλάζουν και μια εν δυνάμει έκπληξη μεγάλου βεληνεκούς ήταν ορατή. Μετά από 16 χρόνια και 4 εκλογικές νίκες οι Χριστιανοδημοκράτες και με δεδομένη την κόπωση του εκλογικού σώματος είδαν τους Πράσινους να τους ξεπερνάνε σε ποσοστά. Στις 15 Μαΐου o μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του τελευταίου 15μερου έδινε 25,3% στους Πράσινους, 24,4% στους Χριστιανοδημοκράτες και 14,7% στους Σοσιαλδημοκράτες. Σημαντικό ρόλο στη νέα κατάσταση έπαιξε επίσης ο τερματισμός της δυαρχίας στην ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων και η ανάδειξη της Baerbock ως υποψήφιας για την Καγκελαρία. Οι Πράσινοι είχαν πλέον συμπεριφορά κόμματος που διεκδικεί την εξουσία και αυτό τους έδινε σημαντική ώθηση.

Tι συνέβη το αμέσως επόμενο διάστημα; Μια σειρά λαθών της αρχηγού των Πρασίνων έβαλαν φρένο στα ποσοστά του κόμματος. Πρώτα από όλα δεν δήλωσε ως όφειλε εισοδήματα 25.000 ευρώ. Για μια πολιτικό που ευαγγελίζεται ότι φέρνει την ηθική στην πολιτική, ένα τέτοιο λάθος είχε προφανώς σημαντικό κόστος, ενώ και η δήλωση της ότι προτίθεται να απαγορεύσει τις κοντινές και φθηνές αεροπορικές πτήσεις δεν άρεσε στους Γερμανούς. Οι Πράσινοι συχνά κατηγορούνται από τους αντιπάλους τους για «απαγορευτικές» τάσεις και η κριτική στο πρόγραμμα τους με αφορμή αυτή τη δήλωση ήταν σφοδρή. Την ίδια περίοδο, είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό παρελθόν της Baerbock, πράγμα που καταγράφηκε αρνητικά στις δημοσκοπήσεις επίσης. Έτσι οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν ξανά το προβάδισμα και στα μέσα Ιουλίου έφτασαν να προηγούνται με σχεδόν 10% διαφορά από τους Πράσινους (28,9% – 19,4%), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωναν 15,3% .

Και ύστερα ήρθαν οι πλημμύρες με τους 180 νεκρούς της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας όπου πρωθυπουργός του κρατιδίου είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Armin Laschet. Εκείνες τις μέρες το μυαλό πολλών αναλυτών πήγε πίσω στο 2002 όταν τις εκλογές εκείνης της χρονιάς κέρδισε ο Schröder πραγματοποιώντας μια τεράστια έκπληξη χάρη στην άψογη διαχείριση εκείνης της καταστροφής . Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών όμως δεν έδειξε την απαιτούμενη ενσυναίσθηση στην τραγωδία όταν πιάστηκε από τις κάμερες χαμογελαστός, ενώ και η πρώτη του δήλωση ήταν απογοητευτική αφού σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε -περιβαλλοντική- πολιτική για ένα γεγονός σαν και αυτό», κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Απότοκο αυτής της περιόδου φαίνεται να είναι και η αίσθηση ότι δεν διαθέτει σαφές σχέδιο για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα αν εκλεγεί.

Αντίθετα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Olaf Scholz ως υπουργός Οικονομικών έδειξε άμεσα αντανακλαστικά κατά την περίοδο της κρίσης και προσέφερε γενναία οικονομική βοήθεια στους πληγέντες. Παράλληλα το ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο των επιχειρήσεων, ενίσχυσε περαιτέρω το κοινωνικό του προφίλ. Την περίοδο λοιπόν που οι δύο αντίπαλοί του έπεφταν σε λάθη και αναγκάζονταν να απολογούνται για αυτά, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών έδινε ώθηση στο κόμμα του και νέο ενδιαφέρον στις επερχόμενες εκλογές.

Έτσι, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι από μηδενική ως δύο μονάδες (Infratest Dimap 23%-21%, Kantar (22%-21%, Forsa 23%-21%, ΙNSA 22%-22%). Tο τελευταίο δεκαπενθήμερο οι Σοσιαλδημοκράτες ανεβάζουν συνεχώς τα ποσοστά τους καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και 4 χρόνια, ενώ οι αντίπαλοί τους (Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι) έχουν απώλειες στις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών προηγείται στην «καταλληλότητα για καγκελάριος» με 41% έναντι 16% του Laschet και 12% της Baerbock. Σε διάστημα 2 εβδομάδων ο συγκεκριμένος δείκτης έχει βελτιωθεί για τον Scholz κατά 6%, ενώ οι δύο αντίπαλοί του χάνουν από 4 μονάδες. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το 34% προτιμά εκείνον για την Καγκελαρία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο όλη η καμπάνια των Σοσιαλδημοκρατών στηρίζεται πλέον στο πρόσωπο του με το μότο «Scholz packt das an» (Ο Scholz θα το φροντίσει).

Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αρκετοί ψηφοφόροι ενδέχεται να μην ψηφίσουν το κόμμα που παραδοσιακά υποστηρίζουν, αλλά να επιλέξουν τον επόμενο καταλληλότερο ηγέτη της χώρας τους. Σε μια εποχή που τα τρία κόμματα που διεκδικούν την Καγκελαρία δεν έχουν πολύ ευδιάκριτες διαφορές, έχουν συγκυβερνήσει και κανένα από αυτά δεν θεωρείται ριζοσπαστικό (βλέπε Πράσινους), είναι λογικό το πρόσωπο του ηγέτη να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων. Ιδανική δηλαδή ευκαιρία για τους Σοσιαλδημοκράτες να κάνουν την έκπληξη με «one vote stand» υπέρ του υποψηφίου τους. Με δεδομένο ότι α) οι αντίπαλοι του Scholz κάθε άλλο παρά εμπνέουν, β) ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών έχει σημαντική διείσδυση σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, γ) το κόμμα του συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπο του μετά από μια μακρά περίοδο εσωτερικής διαμάχης δ) τα debates είναι ακόμα μπροστά μας και ε) το γερμανικό εκλογικό σώμα φαίνεται ότι θα προσέλθει στις κάλπες περισσότερο με απάθεια παρά με φανατισμό, αυτό που φάνταζε απίθανο στις αρχές της χρονιάς, ακόμα και στα μέσα του 2021, δεν αποκλείεται να αποτελέσει σοβαρό ενδεχόμενο για τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και οι Σοσιαλδημοκράτες να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρωτιά. Βεβαίως ένας μήνας είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του 2021 φαίνονται ιδιαίτερα ασταθείς στις προτιμήσεις τους.

Ο Πέτρος Ιωαννίδης είναι πολιτικός αναλυτής της aboutpeople

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα