Γεροβασίλη εναντίον Mega: Μια κόντρα που ξεπερνά τα όρια της δεοντολογίας

Γεροβασίλη εναντίον Mega: Μια κόντρα που ξεπερνά τα όρια της δεοντολογίας

Η άρνηση του Mega να δεχθεί παρέμβαση της Ο. Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια του δελτίου και η αντίδραση της εκπροσώπου της κυβέρνησης. Ποιος είχε δίκιο τελικά;

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Όλα άρχισαν όταν η κα Γεροβασίλη ήθελε να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού το βράδυ της Τρίτης, για να διατυπώσει την άποψη της κυβέρνησης σχετικά με την υπόθεση του Γιάννη Πανούση αλλά όπως καταγγέλλει το κανάλι αρνήθηκε να της δώσει το λόγο.

“Στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega παρουσιάστηκαν ως γεγονότα υποτιθέμενοι διάλογοι, τους οποίους σύμφωνα με τον διευθυντή ειδήσεων έδωσε ο κ. Πανούσης”, αναφέρει η Ο. Γεροβασίλη.

Όπως τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, “το Mega αρνήθηκε να δώσει το λόγο στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων για να διατυπώσει την άποψη της κυβέρνησης, με την προκλητική απάντηση “γιατί να σας βγάλουμε στο δελτίο, για να βγάλετε λόγο;”

Μάλιστα, η κα Γεροβασίλη προαναγγέλλει συνέχιση της υπόθεσης σε άλλες αίθουσες. “Η συνέχεια σε άλλες αίθουσες όπου τον έλεγχο δεν έχει το Mega, αλλά μόνο εκείνοι που σύμφωνα με τον Νόμο έχουν την εξουσία να αποφασίζουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος κατήγγειλε το κανάλι για προπαγάνδα και λογοκρισία εις  βάρος της κυβέρνησης λέγοντας “Δεν θα πάω στο δελτίο του Mega σήμερα”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι “δεν μπορεί να ποινικοποιείται η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές, ούτε να περιφέρονται στα κανάλια κατ’ αυτόν τον τρόπο ονόματα ανθρώπων. Ο Π. Λάμπρου συνομιλούσε με όλους τους κρατούμενους και έχει πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσει και να επιδείξει στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Ο Π. Λάμπρου διαψεύδει τους διαλόγους και εγώ τον πιστεύω”, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ εξήγησε ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. “Πρόκειται για σενάρια από το παρελθόν που επανέρχονται με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση”, είπε και πρόσθεσε ότι “κάποιοι θέλουν να πλήξουν τη χώρα και την κυβέρνηση με σκοπό να επανέλθουν στην εξουσία, αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια, γιατί απειλείται η πολιτική ζωή της χώρας και θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι απέναντι σε όλο αυτό και τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε τον πολιτικό μας λόγο. Αυτά είναι επικίνδυνα σενάρια”.

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) Δημήτρη Κουμπιά ο οποίος καταδίκασε το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση του καναλιού.

“Πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις”, υποστήριξε.

Για το περιστατικό μας μίλησε και ο αναπληρωτής Διευθυντής πολυμέσων της ΕΡΤ και υπεύθυνος περιεχόμενου Βασίλης Βασιλόπουλος.

“Προσεγγίζοντας το θέμα από πλευράς δεοντολογίας, η αρχή είναι μία: ότι πρώτα από όλα πρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις, δηλαδή η άποψη όχι η καταγγελία. Αν πω για παράδειγμα κάτι εγώ για εσάς και κάνω μια κριτική, δεν είναι άποψη αυτή”, είπε και τόνισε πως “επί της ουσίας του θέματος δεν καταγράφηκε η άποψη της κας Γεροβασίλη”.

“Ήρθε ένα ρεπορτάζ του Mega μετά από πολλές ώρες που μάζευε όλο το υλικό και το παρουσίαζε. Μέσα είχε ενταγμένο και τη καταγγελία του καναλιού και το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει αυτοί είναι οι υποτιθέμενοι διάλογοι”, σημειώνει και υπογραμμίζει πως το Mega έπρεπε να δράσει διαφορετικά.

“Εκείνο το βράδυ έπρεπε αν δεν είχαν το χρόνο να βγάλουν την κα Γεροβασίλη, να της ζητήσουν να στείλει την παρέμβασή της και απλά να τη διαβάσουν”, τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος και προσθέτει “Δε ξέρουμε ωστόσο αν έγινε αυτό και συνεπώς δε μπορούμε να πούμε τίποτε περισσότερο εκτός του ότι οφείλουν τα ΜΜΕ να καταγράφονται όλες οι απόψεις. Δε μπορείς να στερείς από κάποιον να πει την άποψή του”.

“Πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταγράφεται και η άποψη του θιγόμενου. Αν ο θιγόμενος, στη προκειμένη περίπτωση είναι κριτική προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος- δεν απάντησε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λίγο μπλεγμένο το θέμα και σχετίζεται με αυτό το παραπολιτικό παιχνίδι για το αν η κυβέρνηση και το Mega τα έχουνε καλά ή πάνε να τα σπάσουνε”, αναφέρει.

“Δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτό και ούτε θέλω να μπω σε αυτή τη λογική. Η οδηγία πάντως παγκοσμίως σε όλους τους κώδικες είναι ότι θα πρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις και να δίνεται η δυνατότητα της απάντησης σε κάποιον που του ασκείται κριτική, και μάλιστα πρέπει να είναι γενναία η ευκαιρία που του δίνεις”, δηλώνει, ενώ εκτιμά πως το περιστατικό δε δείχνει πως έχει σχέση με τη δεοντολογία αλλά περισσότερο με το καβγά των δύο φορέων, Mega και κυβέρνησης.

“Υπενθυμίζω ότι η ανεξαρτησία των ΜΜΕ είναι υποχρέωσή τους, από την άλλη πλευρά όμως, αυτό δεν τους δίνει καμία δυνατότητα στο να αδιαφορούν για την άποψη αυτού που έχει το δικαίωμα να την εκφράσει, αυτού που του ασκείται κριτική. Απλά έχουμε μπλέξει σε αυτή τη διαδικασία της παραπολιτικής περισσότερο”, καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα