‘Γιαλαντζί μεταρρυθμιστή’ και ‘ακραία νεοφιλελεύθερο’ αποκάλεσε τον Κυριάκο ο Τσίπρας

‘Γιαλαντζί μεταρρυθμιστή’ και ‘ακραία νεοφιλελεύθερο’ αποκάλεσε τον Κυριάκο ο Τσίπρας
ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατέθεσε στοιχεία για 51 μετακλητούς του κ. Μητσοτάκη και για το σύστημα προσλήψεων 4-2-1 της κυβέρνησης Σαμαρά. Κατήγγειλε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε μειώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και περικοπές σε κύριες και επικουρικές

Σκληρή προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προτάσεις του στο ασφαλιστικό εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον ότι με τις θέσεις που κατέθεσε για το ασφαλιστικό απέδειξε τον «ακραίο νεοφιλελευθερισμό» του και παράλληλα απεκάλυψε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε 51 μετακλητούς έναντι 2 που έχει ο διάδοχός του Χρ. Βερναρδάκης.

«Επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του καταλόγισε ότι απάντησε χωρίς περιστροφές με ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες θέσεις. «Σας ρώτησα ποιο είναι το σχέδιό σας και καταθέσατε ως άποψη την ιδιωτική ασφάλιση την εποχή που ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει» είπε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του καταλόγισε ότι οι προτάσεις του συνεπάγονται περικοπές στις συντάξεις, κόψιμο 70% των επικουρικών συντάξεων με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μειώσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Στηλίτευσε, όμως, και την πρόταση για συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με τις επιδοτήσεις.

«Αυτοί οι άνθρωποι στα μπλόκα περιμένουν τις  επιδοτήσεις και εσείς κ. Μητσοτάκη τους προτείνατε να συμψηφιστούν» είπε σε σκληρό τόνο και πρόσθεσε «σας ευγνωμονώ ειλικρινά γιατί ο διάλογος θα είναι πλέον καθαρός. Δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας». Καταλόγισε, επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «είναι ξεκάθαρα ταυτισμένος με τους δανειστές». 

«Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής»

Ο κ. Τσίπρας έδωσε, επίσης, προσωπικές απαντήσεις και στην κριτική του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε 1.197 ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει 640. Μάλιστα ανέφερε ότι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει 2 μετακλητούς υπαλλήλους ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε 51 μετακλητούς. «Ζωή να έχουν» είπε ο κ. Τσίπρας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου επέλεγε συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης με το σύστημα 7 (ΝΔ) 4 (ΠΑΣΟΚ) 2 (ΔΗΜΑΡ) για συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης. «Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής» είπε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε ότι με το ίδιο σύστημα επελέγησαν και οι διευθυντές των νοσοκομείων τους οποίους αντικατέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρωθυπουργός άσκησε, όμως, κριτική και στο ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι το ασφαλιστικό κατέστη μη βιώσιμο λόγω των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ. «Λέτε δηλαδή ότι δεν έφταιξε το καταστροφικό PSI, δεν έφταιξε το πάρτυ του χρηματιστηρίου, ούτε η αύξηση της ανεργίας αλλά τι έφταιξε; Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ…» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά ταυτόχρονα τον κατηγόρησε ότι εκείνος κρύβεται πίσω από τις διαρροές περί επιθυμίας του ΔΝΤ να εξεταστεί και πάλι το μισθολόγιο του Δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα