Γιατί ο Μητσοτάκης “στοχεύει” στον Γιώργο Παπανδρέου 

Γιατί ο Μητσοτάκης “στοχεύει” στον Γιώργο Παπανδρέου 
Γιώργος Παπανδρέου και Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Η απάντηση του πρωθυπουργού στην “προοδευτική διακυβέρνηση”. Στόχος το κέντρο, με δεξιά “θωράκιση”. Οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και η αντεπίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ 

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είχε αναστατώσει αρχικά τους γαλάζιους, καθώς σε περίπτωση εκλογής του θα στερούσε τη Νέα Δημοκρατία από έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως σκέφτηκαν πιο ψύχραιμα τα πράγματα και διαπίστωσαν ότι οι εξελίξεις με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ενδέχεται να αφήσουν χώρο στο κέντρο για τη ΝΔ και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τα δεξιά νώτα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ξεκάθαρα ως στόχο την αυτοδυναμία, ακόμη και στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Και έχει διατρανώσει την πίστη του στην αποτελεσματικότητα των μονοκομματικών κυβερνήσεων και την ανάγκη ισχυρής πλειοψηφίας, λέγοντας ένα έμμεσο “όχι” σε κυβέρνηση συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα.

Ενώ χθες κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαίτερα οξείς τόνους και σχολίασε τα περί “προοδευτικής διακυβέρνησης”, επαναπροσδιορίζοντας και διεκδικώντας για την κεντροδεξιά τον όρο “προοδευτικό”.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι προοδευτικό είναι το gov.gr, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα πάρουν διπλασιασμένο σε λίγο καιρό οι πιο αδύναμοι, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση ανισοτήτων, οι πράσινες πολιτικές, η μείωση φόρων, η προστασία του εισοδήματος από ανατιμήσεις, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις.

“Αυτά είναι προοδευτικές πολιτικές, να πάψουν σε αυτή τη χώρα να χάνουν νόημα οι λέξεις”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Πάνω από όλα προοδευτικό είναι να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου. Αυτή είναι προοδευτική πολιτική και αυτή ακολουθεί η παράταξη μας, η ΝΔ”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να οικειοποιηθεί και να επαναπροσδιορίσει τον όρο “προοδευτικό”. Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και λόγω της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Έτσι η κυβέρνηση την ώρα που χαϊδεύει το σκληρό δεξιό ακροατήριο όπως έκανε και με τα νέα μέτρα και την Εκκλησία, επιδιώκει να καταλάβει και το χώρο του κέντρου, προβάλλοντας τη συγκεκριμένη ατζέντα κυρίως στην οικονομία και επισείοντας την απειλή επιστροφής του “λαϊκιστή Τσίπρα”, αλλά και σιγοντάροντας τα σενάρια για το φλέρτ ΣΥΡΙΖΑ- Παπανδρέου.

Έμπειρο γαλάζιο στέλεχος συμφωνούσε εξάλλου με την εκτίμηση Μητσοτάκη ότι “δεν βγαίνουν τα κουκιά” για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ΚΙΝΑΛ- Βαρουφάκη, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι πρώτο κόμμα. Αντίθετα, εκτιμούσε ότι ενδεχόμενη εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ: Θα έσπρωχνε ακόμη περισσότερους κεντρώους αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους στη ΝΔ. Θα “μπετονάρει” τους σημιτικούς κυρίως που ήδη έχουν μετακινηθεί. Θα συσπειρώσει τους παραδοσιακούς καραμανλικούς νεοδημοκράτες. Και κυρίως θα δημιουργούσε πολύ σοβαρό πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα εξ αριστερών.

Αλλά και σε περίπτωση εκλογής άλλου υποψηφίου, που δεν θα είχε τόσο κάθετες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Παύλος Χρηστίδης, για την κυβέρνηση θα ήταν… win- win η κατάσταση, κατά τον όρο που είχε χρησιμοποιήσει στο προ-μνημονιακό παρελθόν ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου. Και αυτό διότι η ΝΔ θα είχε κάποιον με τον οποίο δυνάμει θα μπορούσε να συζητήσει σε περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές δεν πιάσει το 37% με 38% που απαιτείται με τη νέα ενισχυμένη αναλογική για αυτοδυναμία.

Αν και στο παρελθόν, ορισμένοι στη ΝΔ καλόβλεπαν μία πιθανή εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ, πλέον έχουν διαπιστώσει ότι αυτό δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο εστιάζουν στη στρατηγική της αυτοδυναμίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα