Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί την 'ανεξαρτησία' της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ

Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί την 'ανεξαρτησία' της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ

Στην έλλειψη ανεξαρτησίας και την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον ιστότοπο της ρωσικής προεδρίας. Αναλυτικά όσα δήλωσε

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη θλίψη του για την έλλειψη "ανεξαρτησίας" της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS) και αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της ρωσικής προεδρίας.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε: "Ελπίζω πως όχι, όμως θα θέλαμε να δούμε την Ευρώπη να εκδηλώνει περισσότερο την ανεξαρτησία της και την εθνική κυριαρχία της".

Στη συνέντευξη, που δόθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν επικρίνει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην κούρσα των εξοπλισμών αλλά και τις ενέργειές τους απέναντι στο σκάνδαλο της FIFA, τις οποίες χαρακτήρισε "απαράδεκτες".

"Η επανεκκίνηση" της κούρσας των εξοπλισμών "οφείλεται στις ΗΠΑ, χρονολογείται από τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τους βαλλιστικούς πυραύλους. Η συνθήκη αυτή ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος όλου του συστήματος διεθνούς ασφάλειας", συνέχισε.

Για το σκάνδαλο της FIFA ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ενήργησε για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. "Οι ΗΠΑ, νομίζω, ήταν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2022. Ο στενότερος σύμμαχός τους στην Ευρώπη, η Βρετανία, ήταν υποψήφια για το 2018. Και αυτός ο αγώνας κατά της διαφθοράς, όπως έγινε, με κάνει να διερωτώμαι αν δεν πρόκειται για τη συνέχεια του αγώνα για τα πρωταθλήματα του 2018 και του 2022", είπε.

"Σε καμία περίπτωση μια χώρα, μικρή ή μεγάλη, δεν μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει στον κόσμο, να πιάνει όποιον της αρέσει και να τον μεταφέρει στις φυλακές της", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επτά υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο στη Ζυρίχη, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον που έχει ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες σε βάρος τους, με την κατηγορία της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο Πούτιν είπε ότι άνθρωποι σαν αυτόν αξίζουν το Βραβείο Νόμπελ. "Πιστεύω ότι άνθρωποι σαν τον κ. Μπλάτερ ή οι επικεφαλής μεγάλων διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών ή των Ολυμπιακών Αγώνων, αξίζουν μια ειδική διάκριση. Αν αξίζει κάποιος το Βραβείο Νόμπελ, είναι αυτοί οι άνθρωποι", κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πούτιν
SHARE: