Γιατί στη Συγγρού εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις

Γιατί στη Συγγρού εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις

Η ηγεσία της Ν.Δ δε θεωρεί πως με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ άλλαξε κάτι επί της ουσίας, επισημαίνοντας ότι το χρηματοδοτικό πρόβλημα παραμένει. Το επιτελείο Σαμαρά ουσιαστικά θέλει να χτυπήσει την κυβέρνηση στα δύο προνομιακά της πεδία: Στη διαπραγμάτευση, μετά το ηθικό πλεονέκτημα

Στην άποψη ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επιμένει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ δεν λύθηκε το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί από χθες με αφορμή την επιστολή Τσίπρα σε Μέρκελ να αποδομήσει την εικόνα της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά, αφού το Σαββατοκύριακο είχε αξιοποιήσει την υπόθεση Κατρούγκαλου για να ακυρώσει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις δηλώσεις Τσίπρα- Μέρκελ, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός ενώ στην επιστολή του προς τη Γερμανίδα καγκελάριο ζητούσε έκτακτη ρευστότητα, χθες έλεγε από το Βερολίνο ότι δεν ζητά χρήματα από τη Γερμανία. Χαρακτήριζαν επίσης γελοίο το επιχείρημα Τσίπρα ότι για τη χρηματοδοτική στενότητα ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι δεν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του μνημονίου, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα καταργούσε το μνημόνιο.

“Αν συγκρίνουμε αυτά που ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου με την επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ πριν λίγες μέρες, όπου περιγραφόταν με δραματικό τρόπο το αδιέξοδο ρευστότητας της Ελλάδος, είναι προφανές ότι τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε στη συνάντηση”, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Κώστας Καραγκούνης, προσθέτοντας: “Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το παν, για να βγει από τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε στις 20 Φλεβάρη. Γιατί κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει.”

Η Συγγρού δεν εγκαταλείπει επομένως στην πραγματικότητα τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης και θεωρεί πως οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν πριν το Πάσχα, διότι η κυβέρνηση θα βρει το χρηματοδοτικό πρόβλημα μπροστά της μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες:

Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση 448 εκατομμυρίων προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, ενώ στα μέσα του άλλου μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ όμως οι θεσμοί και το Eurogroup θα πρέπει να έχουν εγκρίνει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Αθήνας και την όποια εκταμίευση περίπου ένα 15νθήμερο νωρίτερα. Και βέβαια θα πρέπει ο κ.Τσίπρας να έχει την έγκριση και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η σαμαρική ηγεσία για την ακρίβεια θεωρεί ότι θα υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τα όποια μέτρα και στελέχη που κινούνται σε αυτό το κλίμα (Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης κλπ) εισηγούνται να καταψηφίσει και η Ν.Δ, ώστε είτε όλοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας να αναγκαστούν να στηρίξουν μία συμφωνία που κατά τους γαλάζιους αποτελεί τρίτο μνημόνιο είτε να ρίξουν την κυβέρνηση.

Πολλά στελέχη της Ν.Δ ωστόσο υποστηρίζουν ότι η γαλάζια παράταξη θα πρέπει να ψηφίσει μέτρα με γνώμονα τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και θεωρούν πως ο κ.Σαμαράς δε θα πρέπει να προσδοκά να βρεθεί η κυβέρνηση σε αδιέξοδο. “Οταν το σκορ στις δημοσκοπήσεις είναι 42%-18%, εάν ο Τσίπρας πάει σε εκλογές έχοντας παρουσιάσει τη ρήξη όχι ως αποτέλεσμα δικής του αδυναμίας, αλλά ως σύγκρουση με ευθύνη του Βερολίνου, η Ν.Δ με Σαμαρά δε θα έχει τύχη στις κάλπες” υποστηρίζουν ορισμένοι. Προσθέτουν μάλιστα ότι μετά την εικόνα του Τσίπρα να θέτει ζήτημα Siemens και επανορθώσεων στη Γερμανίδα καγκελάριο, το πρόβλημα για το Σαμαρά είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ πάντως μένει μέχρι στιγμής ακλόνητος στη θέση του και περιμένει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα