Γιατί ζήτησε εκλογές ο Μητσοτάκης

Γιατί ζήτησε εκλογές ο Μητσοτάκης
Debate on the Justice system in the plenary of the Greek parliament , in Athens, on March 29, 2016 / , , 29 , 2016 Nikos Libertas / SOOC

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν τη Συγγρού στην αλλαγή πλεύσης μετά από αρκετές ταλαντεύσεις το τελευταίο δίμηνο. Τι ρόλο έπαιξαν το συνέδριο της ΝΔ και το νέο κόμμα της δεξιάς

«Πρώτη φορά με τόση έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε από τη βουλή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές», σχολίαζε με έμφαση μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στενός του συνεργάτης, ενώ το κλίμα στους βουλευτές της ΝΔ ήταν σχεδόν πανηγυρικό στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο της βουλής για την εν γένει παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά έθεσε, μετά από πολλές ταλαντεύσεις το τελευταίο διάστημα, έστω και με έμμεσο τρόπο το αίτημα των εκλογών πρώτα απ’ όλα γιατί στο επιτελείο του εκτιμούν ότι η όξυνση και η γενίκευση της κριτικής του προς την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα θα έπρεπε να αντιστοιχηθεί και με ένα αντίστοιχο πολιτικό δια ταύτα υποστηρικτικό της αντιπολιτευτικής του στάσης.

Από την άλλη μεριά η Συγγρού εκτιμά ότι η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να θέσει σε πρώτη γραμμή τα ζητήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς αποτελεί το «τελευταίο οχυρό» του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατηθεί στην εξουσία και εξ’ αυτής της προσέγγισης δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπερίσχυσε η άποψη στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει η ΝΔ να διαμορφώσει την ατζέντα και όχι να σύρεται από τις εξελίξεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν καρποφόρησε στο βαθμό που υπήρξε –σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- η σκέψη να καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής, καθώς σ’ αυτήν την περίπτωση θα ναυαγούσε το αίτημα για εκλογές και θα διευκόλυνε τον κ. Τσίπρα να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην ίδια κατεύθυνση δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και προς τον Πάνο Καμμένο θέτοντας εκ νέου το θέμα Μουζάλα αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, αλλά και παλιότερης δήλωσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εκ των οποίων είναι σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η κύρια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μέσω του αιτήματος των εκλογών να αντιπαρέλθει την όποια επί μέρους πίεση θα επιχειρήσει να ασκήσει η κυβέρνηση για πεπραγμένα στελεχών του ή του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος της ΝΔ ιδιαίτερα σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για προνομιακές σχέσεις με τον ΔΟΛ ανταπάντησε με τις επαφές του κ. Τσίπρα με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη και στο τέλος της δευτερολογίας του είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές και θα δούμε αν η τέταρτη είναι η τυχερή, όπως η τέταρτη συνάντηση με τον κ. Ψυχάρη».

 Ειδικότερα πάντως όσο και αν αυτό δεν ομολογείται ευθέως από τα στελέχη της ΝΔ η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει δύο ακόμα εσωκομματικές και εσω-παραταξιακές στοχεύσεις. Μπροστά του ο πρόεδρος της ΝΔ έχει το συνέδριο του κόμματος και θέλει μέσω της συστράτευσης γύρω από το αίτημα της απομάκρυνσης του κ. Τσίπρα από την εξουσία να αδυνατίσει τις όποιες φωνές υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ που αμφισβητούν τις επιλογές του.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ της ΝΔ στον ευρύτερο κόσμο της κεντροδεξιάς και δεξιάς γύρω από το αίτημα της πτώσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που έχει προαναγγελθεί η δημιουργία νέου φορέα από τους Καρατζαφέρη, Μπαλτάκο και Νικολόπουλο με την ενεργό όπως όλα δείχνουν συμμετοχή και του Φαήλου Κρανιδιώτη. Άλλωστε στελέχη της ΝΔ όπως πχ ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης εκτιμούν ότι τέτοια εγχειρήματα δεν μπορούν να έχουν μέλλον στο βαθμό που αδυνατίζουν το αίτημα της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένοι παρατηρούν ακόμη ότι μέσω της γενίκευσης της πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από το αίτημα των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης στόχευε στο να αποφύγει μια πιο ενδελεχή συζήτηση για θέματα παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη καθώς η συζήτηση περί δικαιοσύνης και διαπλοκής είχε ως αφετηρία συγκεκριμένες καταγγελίες για παρεμβάσεις του «καραμανλικού» αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου και εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα σοβαρό εσωκομματικό σκόπελο για τον κ. Μητσοτάκη.

Πάντως ήδη στη ΝΔ προετοιμάζονται για εκ νέου επίθεση από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα των εκλογών, παίρνοντας υπόψη και τα όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε χτες στη βουλή παρουσίασε το αίτημα των εκλογών ως απαίτηση της διαπλοκής “τώρα που βλέπει να σφίγγει ο κλοιός γύρω της”.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα