Γιώργος Μαυρωτάς: Σοφία σ’ ευχαριστούμε και γι αυτό το “μετάλλιο”…

Γιώργος Μαυρωτάς: Σοφία σ’ ευχαριστούμε και γι αυτό το “μετάλλιο”…
PAPADAKIS PRESS/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς γράφει στο News 24/7 για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες της Σ. Μπεκατώρου και της κάθε Σοφίας, που τράβηξε την κουρτίνα για κάτι που δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε να δούμε.

Η ιστορία της σημαιοφόρου μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (για να μην ξεχνάμε και το αθλητικό μέγεθος της Σοφίας Μπεκατώρου), όσους έχουμε αφιερώσει δεκαετίες στον αθλητισμό, μας συγκλόνισε.

Η Σοφία έσπασε τη σιωπή μετά από 22 χρόνια προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην εξάλειψη αυτής της απειλής που λέγεται σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση παιδιών και νέων στον αθλητισμό. Γι αυτό ας πούμε ένα ευχαριστώ στη Σοφία και την κάθε Σοφία που τράβηξε την κουρτίνα για κάτι που δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε να δούμε. Ένα «μετάλλιο», ίσως σημαντικότερο από τα δύο Ολυμπιακά που μας έχει ήδη προσφέρει με τις συναθλήτριές της, ένα «μετάλλιο» θάρρους και προσφοράς.

Μετά την καταγγελία της στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης “start to talk”, ήταν σαν ξαφνικά να αφυπνίστηκε η κοινωνία απέναντι σε ένα πρόβλημα που κρυβόταν κάτω από το χαλί των μεταλλίων και των διακρίσεων. Το επόμενο βήμα είναι αυτό το τσουνάμι της κοινωνικής αντίδρασης να μετασχηματισθεί σε δράση.

Η βαθύτερη αιτία τέτοιων περιστατικών είναι η εκμετάλλευση της σχέσης εξουσίας και εμπιστοσύνης παραγόντων, προπονητών, ιατρών κλπ απέναντι στους αθλητές. Γι αυτό χρειαζόμαστε κώδικες δεοντολογίας, ξεκάθαρους κανόνες συμπεριφοράς και εγρήγορση αναγνώρισης συμπτωμάτων.

Η διεθνής εμπειρία υπάρχει, οι βέλτιστες τεχνικές ήδη ασκούνται σε προηγμένες αθλητικά χώρες όπως π.χ. η Αυστραλία. Με οργανωμένα προγράμματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης στο οποίο θα συμμετέχουν Ομοσπονδίες και Σωματεία και η γνώση θα διαχέεται προς τα κάτω (αθλητές, προπονητές, γονείς). Η διεθνής πρακτική δείχνει ότι και οι μηχανισμοί ανώνυμων αναφορών, όπως και με τις άλλες απειλές που δέχεται ο αθλητισμός (βλ. χειραγώγηση, ντόπινγκ), παίζουν σημαντικό ρόλο στο να «σπάει η σιωπή» σε σχετικές υποθέσεις.

Μηδενική ανοχή λοιπόν σε τέτοιες συμπεριφορές γιατί θέλουμε έναν αθλητισμό που προσφέρει υγεία και αξίες, όχι τραύματα και εφιάλτες. Ένα αθλητισμό που δεν θα φοβόμαστε να του εμπιστευτούμε τα παιδιά μας.

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα