Γιώργος Παπανδρέου: “Υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την κυβέρνησή μου”

Γιώργος Παπανδρέου: “Υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την κυβέρνησή μου”
Ο Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

"Σωστές" χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Η επόμενη ημέρα στην παράταξη.

Στην ιταλική “Corriere della Sera” παραχώρησε συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

H εφημερίδα του Μιλάνου επισημαίνει ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στην ελληνική πολιτική σκηνή» για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, συμπληρώνοντας ότι «είχε αναγκαστεί σε παραίτηση το 2012, την περίοδο της κορύφωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν η ιδέα του να διεξαχθεί δημοψήφισμα επί των μέτρων λιτότητας απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και από τους πολιτικούς αντιπάλους του στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση της εφημερίδας «τι είναι αυτό που σας εμπνέει και γιατί πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε την διαφορά;», ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Η οικονομική κρίση ήταν μία ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδος για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και για μένα. Έπρεπε να πάρω πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αλλά τώρα ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ήταν οι σωστές αποφάσεις και κάθε κυβέρνηση που ήρθε μετά τη δική μου ακολούθησε τον ίδιο δρόμο.

Ταυτόχρονα, κατάλαβαν ότι δεν έφταιγε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση. Υπήρξε και μία ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τρόπο με τον οποίο αρχικά αντιμετωπίσθηκε η κρίση, όταν η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι ήταν το “μαύρο πρόβατο” και δεν βοηθήθηκε να κάνει αλλαγές. Μετά ήρθε ο Μάριο Ντράγκι και μπόρεσε να ηρεμήσει τις αγορές.

Φυσικά είχαμε και εμείς τις ευθύνες μας, αλλά είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την κυβέρνησή μου, κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας, ήταν σωστές. Τότε μιλούσα για πράσινες επενδύσεις και οι άνθρωποι με κοιτούσαν ξαφνιασμένοι. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να ενώσω ξανά το κόμμα, συσπειρώνοντας τις προοδευτικές δυνάμεις που είναι διασκορπισμένες».

Για τις νέες προκλήσεις της Κεντροαριστεράς αναφέρει: «Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε βασικές αξίες μας να αποδειχθούν σημαντικές για τη σημερινή κοινωνία. Σήμερα έχουμε μία οικονομία που επεκτείνεται σε πολλούς περισσότερους τομείς, αλλά πρέπει να εγγυηθούμε αξιοπρέπεια, ή -όπως λέει ο Όλαφ Σολτς- σεβασμό σε όλους.

Έχουμε το παγκόσμιο φαινόμενο της επισφαλούς εργασίας δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται με μισθούς πείνας και καμία εγγύηση ότι την επόμενη μέρα θα έχουν ακόμη τη θέση τους. Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε βασικό εισόδημα, υγειονομική ασφάλιση, εκπαίδευση, λογικά ενοίκια».

Υπέρ της επιστροφής στην ιδέα της ισηγορίας, τάσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «με στόχο μία μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά λιγότερη συγκέντρωση εξουσίας», διότι «όταν ο λαός αισθάνεται ότι δεν έχει καμία επιρροή, γεννιούνται φόβοι και αναζητώνται αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει: «Στην Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσουμε δύο αρχές: Πρώτον, να οικοδομήσουμε μία κουλτούρα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους πολέμους, δικτατορίες και την πείνα, γιατί δεν είναι εισβολείς, θαυμάζουν τις αξίες μας και προσπαθούν να τις ασπασθούν.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον έλεγχο των αριθμών. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να συνδυάσουμε την ανάγκη για ένταξη με την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, για να μη νιώθουν ξεχασμένοι».

Για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγοι, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει: «Η προσπάθεια στιγματισμού αυτών των ανθρώπων δεν είναι αποτελεσματική και απλώς θα ενισχύσει τις πεποιθήσεις τους. Πρέπει να εξετάσουμε τα βαθύτερα αίτια που μας οδηγούν σε ορισμένα από τα ζητήματα που ήδη αναφέραμε.

Θα ήθελα μία κοινωνία πιο ισότιμη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Σε μία εκστρατεία εμβολιασμού, θα πρέπει να καθίσουμε με τους γιατρούς, τις τοπικές κοινωνίες και να ακούσουμε, καθιστώντας τους μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς να γίνουν και πάλι πολίτες».

Σε ερώτηση για την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική την ώρα που ο ίδιος επιστρέφει, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα: «Την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, η Μέρκελ δεν είδε ότι θα μπορούσε να λήξει με αξιοπρεπή τρόπο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ένα πράγμα που εξακολουθεί να πονάει ήταν το γεγονός ότι στοχοποιηθήκαμε ως τεμπέληδες, ανέντιμοι, διεφθαρμένοι. Επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα και τελικά παραδέχτηκε ότι εκείνη την εποχή ήταν υπερβολικά σκληρή».

Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ακόμη ότι «η Μέρκελ χρησιμοποίησε τις αγορές για να μας ασκήσει πίεση. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε, κατανοώντας την ανάγκη αλληλεγγύης και κατανόησης μεταξύ των Ευρωπαίων, τόσο όταν επρόκειτο για τους μετανάστες όσο και για τον Ντόναλντ Τραμπ. Άλλαξε προς το καλύτερο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα