Γκιόκας: Η κυβέρνηση “σημαιοφόρος” των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών

Γκιόκας: Η κυβέρνηση “σημαιοφόρος” των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας Eurokinissi

Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις οφείλεται σε μία συνολική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία, υπογράμμισε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Με την “συνολική αντιπαράθεση που οξύνεται αυτή την περίοδο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και σε χώρες του ΝΑΤΟ από τη μια και στην Ρωσία από την άλλη, τους σχεδιασμούς των δύο δυνάμεων για τα δικά τους συμφέροντα”, σχετίζεται η πρόσφατη κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις, επισήμανε ο  Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας”, με τον Βασίλη Σκουρή.

Όπως είπε, κομμάτι αυτής της αντιπαράθεσης αποτελεί και “ο ρόλος που επιδιώκει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση ως “σημαιοφόρος” των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή, είτε με την προσπάθεια για ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Βαλκάνια,  εξ ου και η συμφωνία των Πρεσπών, είτε με την επέκταση των αμερικανατοϊκών βάσων στην Ελλάδα, είτε με την καθολική στήριξη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αποφάσεις πολύ επικίνδυνες σε αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με την Ρωσία”

Σύμφωνα με τον κ. Γκιόκα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “εξελίσσεται σε ΝΑΤΟϊκότερη των ΝΑΤΟϊκών”, ενώ ερωτηθείς αν στο θέμα των Ρώσων διπλωματών η κυβέρνηση ενήργησε κατόπιν οδηγιών της αμερικανικής πλευράς, είπε ότι “η κυβέρνηση συμμετέχει στους οξυμένους ανταγωνισμούς, όχι “στενά”, κατόπιν οδηγιών, αλλά γιατί θεωρεί ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία υπηρετεί στόχους και συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου”.

Ως προς τη στάση του ΚΚΕ σχετικά με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ υπενθύμισε ότι από το 1992 το Κομμουνιστικό Κόμμα έλεγε ότι το βασικό πρόβλημα στα Βαλκάνια είναι οι “αμερικανοΝΑΤΟικοί” σχεδιασμοί και οι αλυτρωτισμοί, τα ανιστόρητα περί “μακεδονικού έθνους” και “μακεδονικής γλώσσας”. Επισήμανε ότι “αν αυτά απαλειφθούν, μπορεί τότε να γίνει αποδεκτή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό”, υπογραμμίζοντας ότι “αυτό ακριβώς λέγαμε το 1992 και το 2006 όταν ετέθη και πάλι θέμα ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, αυτό λέμε και σήμερα. Ότι τα βασικό πρόβλημα είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο, σε αντίθεση με όσα έλεγε κατ’ ιδιαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στις συναντήσεις με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιγράφεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας”.

Πρόσθεσε ότι “επίσης, παραμένουν τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, άρα το βασικό ζήτημα δεν είναι το όνομα, ούτε μπορεί να απομονωθεί το όνομα από όλο το υπόλοιπο πακέτο το οποίο, κατά τη γνώμη μας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο”. “Η θέση του ΚΚΕ είναι συνεπέστατη από το 1992 έως σήμερα και επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις” είπε ο κ. Γκιόκας ο οποίος ερωτηθείς ποιές εξελίξεις εννοεί, απάντησε: “την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις που αποδεικνύουν, αυτό που λέμε, ότι στην περιοχή μας συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, η κυβέρνηση παίζει συγκεκριμένο ρόλο υπέρ των αμερικανατοϊκών σχεδιασμών, αυτούς όμως τους ανταγωνισμούς τους πληρώνουν οι λαοί”.

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης περί “παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας” (εκ μέρους των Ρώσων), αφού σημείωσε ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη ενημέρωση στα κόμματα, πρόσθεσε ότι “δεν βλέπουμε όμως την ίδια ευαισθησία από τη μεριά της κυβέρνησης για την δραστηριότητα του αμερικάνου πρέσβη”. Ερωτηθείς σχετικά με τα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως πρωτοστατούν αντιδραστικές – εθνικιστικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι η απάντηση στον εθνικισμό δεν μπορεί να είναι ο κοσμοπολιτισμός της κυβέρνησης ή η υποστήριξη των “αμερικανοΝΑΤΟικών” σχεδιασμών.

“Ο κοσμοπολιτισμός που εκφράζεται με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ο εθνικισμός που καλλιεργείται από τη Χρυσή Αυγή, τμήματα της ΝΔ και άλλες δυνάμεις είναι όψεις του ίδιου νομίσματος που δεν αμφισβητούν το βασικό, που είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή” υπογράμμισε ο ίδιος και δεν παρέλειψε να εγκαλέσει την κυβέρνηση για υποκρισία, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια δύναμη με τέτοιες απόψεις συγκυβερνά εδώ και τρία χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα