H Σύνοδος του Brexit

H Σύνοδος του Brexit

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι ειπώθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά και ποια ήταν η στάση της ελληνικής πλευράς

Στην πιο «μουδιασμένη» συνεδρίαση των 28 αυτό που έγινε σαφές στη χθεσινοβραδινή σύνοδο είναι η σκληρή στάση που κράτησαν οι υπόλοιποι ηγέτες έναντι του Ντέιβιντ Κάμερον. Αυτό πως φοβίζει είναι πως το brexit μπορεί να «σέρνεται» για πάρα πολύ καιρό και να επιτείνει ένα κλίμα ανασφάλειας πάνω από την Γηραιά Ήπειρο που μοιραία μεταφέρεται στις αγορές επηρεάζοντας ευρύτερα το οικονομικό κλίμα.

Το γεγονός πως οι 27 είναι αποφασισμένοι να πάρουν μέτρα άμεσα φαίνεται από το ότι σήμερα γίνεται η πρώτη συνεδρίαση χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης  Βρετανίας. Στόχος οι εξελίξεις να δρομολογηθούν μέχρι να πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα. Κανείς δεν ξεχνά, άλλωστε πως επίκειται η Βρετανική προεδρία το 2017 και κάτι τέτοιο με τις παρούσες συνθήκες θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί.

Κοινοτικός αξιωματούχος εξηγούσε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους πως οι 27 είναι «μπετοναρισμένοι», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη τύπου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα θα υπάρξει ένα σχέδιο κοινής δήλωσης των 27 σχετικά με το Brexit που θα επικεντρώνεται σε 4 σημεία:

– Θα εκφράζεται η λύπη των ηγετών της Ε.Ε, αλλά ο ταυτόχρονος σεβασμός στο αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

– Θα ξεκαθαρίζεται πως η Ε.Ε προχωράει σαν μια «ενωμένη γροθιά» στους δρόμους της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και της προόδου με σεβασμό στους πολίτες της.

– Το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος συνεργαζόμενο θα έχει μια ειδική, αμοιβαία και επωφελή σχέση με την Ε.Ε.

– Θα γίνεται σαφές ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει ενεργοποίηση του άρθρου 50 και η διαπραγμάτευση για την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας για το Brexit

Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί «σοκ ιστορικών διαστάσεων γιατί αλλάζει τον χάρτη της Ευρώπης μικραίνοντας» τον επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών της Ε.Ε. Ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε πως κανείς δεν πρέπει να παριστάνει τον αιφνιδιασμένο γιατί τα αίτια της εθνικής  αναδίπλωσης και του εθνικισμού είναι πολύ βαθιά και προέρχονται από την λιτότητα, την κοινωνική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατανόησή του για την δύσκολη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, όμως εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι η Μ.Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία για το brexit.

Επανέλαβε όλα όσα είπε και στην προσύνοδο των σοσιαλιστών για «διακριτική αντιμετώπιση της Μ.Βρετανίας έναντι της Ελλάδας που ζήτησε ευελιξία και έντιμη συμφωνία και αν’ αυτού πήρε εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή grexit».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν πιστεύει στην λογική της τιμωρίας για όσους αποφασίζουν να φύγουν, αλλά «όχι να τιμωρούνται αυτοί που μένουν». Ζήτησε τη δέσμευση πως στην επόμενη σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός θα υποβάλλει το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα. Πάνω σε αυτό το θέμα φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Είναι σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση έχοντας κλείσει, πλέον την αξιολόγηση ενδιαφέρεται να μην διαταραχθεί  η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και αυτό που προτείνει είναι να υπάρξει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που θα περιλαμβάνει έναν σαφή βηματισμό για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό που ξορκίζουν στην Αθήνα είναι πιθανές εμπλοκές στην άρση των capital control.

Ο Τσίπρας και ο Κάμερον

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται και από την εξομολόγηση, που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Δεν τα κατάφερα», του είπε μπαίνοντας στην αίθουσα της Συνόδου ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη που του έδωσε σε όλη τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο Τσίπρας και ο Ρέντσι

Ο νότιος άξονας και το «μπλοκ» των χωρών της Μεσογείου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και αυτό ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες στη σύντομη συνάντηση που είχαν τόνισαν την ανάγκη οι χώρες του νότου να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, μια ιδέα που στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα