Η Αίγυπτος διαψεύδει συζητήσεις με Τουρκία για ΑΟΖ – Η Αθήνα καλεί Λευκωσία και Κάιρο

Η Αίγυπτος διαψεύδει συζητήσεις με Τουρκία για ΑΟΖ – Η Αθήνα καλεί Λευκωσία και Κάιρο
8η Tριμερής Σύνοδος μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 Eurokinissi

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη ενώ ο Δένδιας επισκέπτεται την Αίγυπτο. Όλο το παρασκήνιο

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται το Κάιρο και ενώ η Αιγύπτος διαψεύδει ότι συζητά με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού η επικοινωνία Μητσοτάκη- Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του στενού και συνεχούς συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας σε όλα τα ζητήματα. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις ενόψει της άτυπης Διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου, καθώς και την προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσιστον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θα μπορούσε μετά από διαπραγματεύσεις να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία της συνεργασίας ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που να προωθεί στην προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι οι διμερείς συνεργασίες, προωθούνται υπό το φως των κοινών θέσεων και συμφερόντων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται σήμερα στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο.

Κύκλοι του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Arab News, υπενθύμιζαν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. 

Ειδικότερα διπλωματικές αιγυπτιακές πηγές χαρακτήριζαν ψευδείς τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι Άγκυρα και Κάιρο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ και τόνιζαν ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσαβούσογλου, είχε υποστηρίξει ότι Άγκυρα και Κάιρο προχωρούσαν για διμερή συμφωνία με βάση το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις από τη μια πλευρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν πρόσκλησης προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχουν βρει ανταπόκριση και από την άλλη την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, σημείωναν σχετικά ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές πηγές, παρέπεμπαν στην ανάλυση της Jerusalem Post, με τον τίτλο: «Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει την Ελλάδα και την Αίγυπτο με μία φανταστική (imaginary) συμφωνία για θαλάσσιες περιοχές».

Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε σειρά τουρκικών δημοσιευμάτων που είχαν αναπαραχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με υποτιθέμενη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για ΑΟΖ, η οποία θα αγνοούσε την Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, τα εν λόγω δημοσιεύματα αποτελούν ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι μετά την αποτυχία της προσπάθειας αυτής, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά νέων «προπαγανδιστικών», όπως τα αναφέρει, δημοσιευμάτων, αυτή τη φορά με αποδέκτη την Αίγυπτο.
Ο κ. Δένδιας στο Κάιρο συναντήθηκε εν τω μεταξύ με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπντούλ Γκέιτ με τον οποίο συζήτησε για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα