Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Βουλή την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014,υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Δυο φορές έχει ήδη συνεδριάσει η νέα πολυπληθής Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι ισορροπίες είναι πλέον διαφορετικές από ότι στην προηγούμενη Βουλή

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου, αν και σε χαμηλούς τόνους, μερίδα βουλευτών, ιδιαιτέρως από την αριστερή πτέρυγα, ζήτησαν το κόμμα να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κάποιες μεταθέσεις μέτρων, όπως η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, προκάλεσαν αντιδράσεις, οι οποίες όμως κάμφθηκαν από τις παρεμβάσεις των υπουργών.

Η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης παραμένει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όμως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το αναλυτικό πρόγραμμα που θα εξαγγελθεί από τους υπεύθυνους των χαρτοφυλακίων σήμερα και αύριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο οι νέες ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζουν εν πολλοίς και τον τρόπο που θα κινηθούν οι 149, προκειμένου να υπερασπιστούν ή ακόμα και να κρίνουν το έργο της νέας κυβέρνησης.

Τη μερίδα του λέοντος, όπως είναι φυσικό, έχουν οι προεδρικοί βουλευτές, μεταξύ αυτών οι Γιάννης Δραγασάκης Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Μπαλάφας κ.α.

Ελαφρώς αυξημένες δυνάμεις σε σχέση με το 2012 εμφανίζει και η Αριστερή Πλατφόρμα με εκπροσώπους της στη νέα Βουλή τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή, Κώστα Ήσυχο, Κώστα Λαπαβίτσα, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Γιάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλία Ιωαννίδη, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστα Δελημήτρο, Θανάση Πετράκο, Έλενα Ψαρρέα, Στάθη Λεουτσάκο, Ζήση Ζάννα και Τάσο Κουράκη.

Εκπρόσωπος της Αριστερής Πτέρυγας υπάρχει και στο Προεδρείο με τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αλλά και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που θα είναι η εμπροσθοφυλακή των κοινοβουλευτικών μαχών, με τον Θανάση Πετράκο. Οι άλλοι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Φίλης και η Όλγα Γεροβασίλη.

Οι Πασοκογενείς του Αλέξη Μητρόπουλου και του Παναγιώτη Κουρουμπλή έχουν χάσει πλέον από τις τάξεις τους και τον Δημήτρη Τσουκαλά που δεν εξελέγη, αλλά και την Σοφία Σακοράφα που παρέμεινε στην Ευρωβουλή.

Η ενίσχυση της ομάδας, καθώς αρκετές από τις αρχικές προτάσεις για υποψηφιότητες δεν  πέρασαν, προέρχεται κυρίως λόγω μεταγραφών της Θεοδώρας Τζάκρη και Θεόδωρου Παραστατίδη.

Από «μεταγραφή», αλλά από τους ΑΝΕΛ, προέρχεται και η Ραχήλ Μακρή, η οποία στην Κοζάνη πρώτευσε σε ψήφους.

Εκπρόσωπο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον και οι

«Ενεργοί Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου με την Ευαγγελία Καρακώστα στην Β΄ Πειραιά.

Από την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη πέρασε στα ψηφοδέλτια και εξελέγη η Κυριακή Τεκτονίδου στην Β΄ Θεσσαλονίκης.

Στατιστικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από 105 άνδρες και 44 γυναίκες. Από αυτούς οι 61 είχαν εκλεγεί και το 2012, ενώ οι 87 είναι νεοεκλεγέντες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα