Η απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Καλύπτει Τόμσεν, αφήνει αιχμές για το πρόγραμμα

Η απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Καλύπτει Τόμσεν, αφήνει αιχμές για το πρόγραμμα
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Saturday, July 11, 2015. / , 11 2015. SOOC

Στην επιστολή του πρωθυπουργού με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks απάντησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δείχνοντας ότι το Ταμείο δεν έχει διάθεση να κάνει πίσω

Άμεση και όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντική όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις και τις στοχεύσεις της ελληνικής πλευράς, ήταν η απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τους διαλόγους αξιωματούχων του Ταμείου.

Η κ.Λαγκάρντ απορρίπτει ως ανοησίες την εκτίμηση ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θα σκέπτονταν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική και μέσο πίεσης. Καλύπτει δε απόλυτα το διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν, τον οποίο το Μαξίμου είχε βάλει από χθες στο στόχαστρο, καθώς και τα στελέχη της αποστολής του Ταμείου, που έχουν αρμοδιότητα για το ελληνικό πρόγραμμα. Αφήνει μάλιστα αιχμές όσον αφορά στη διαρροή των συνομιλιών στα Wikileaks, αλλά και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αξιοποιεί τις αποκαλύψεις για να ασκήσει πίεση με στόχο το Ταμείο.

Μάλιστα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απαντά στον πρωθυπουργό ότι η απόψη της για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι “βρισκόμαστε ακόμη σε μεγάλη απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο να μπορούμε να παρουσιάσουμε στο διοικητικό συμβούλιο. Έχω σε πολλές περιπτώσεις τονίσει ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και το οποίο να επιτυγχάνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα βαθμιαία θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Η κ.Λαγκάρντ επιπλέον απαντά εμμέσως πλην σαφώς στην προσπάθεια της Αθήνας, να φέρει το Ταμείο αντιμέτωπο με τη Γερμανία και την Κομισιόν, σημειώνοντας ότι λιγότερα μέτρα θα σήμαιναν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, κάτι που το Βερολίνο ουδόλως επιθυμεί.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης Λαγκάρντ σε Τσίπρα:

Προς την εξοχότητα του τον κύριο Αλέξη Τσίπρα

πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αθήνα, Ελλάδα

Αγαπητέ πρωθυπουργέ

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η άποψη μου πάνω στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μεγάλη απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο να μπορούμε να παρουσιάσουμε στο διοικητικό συμβούλιο. Έχω σε πολλές περιπτώσεις τονίσει ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και το οποίο να επιτυγχάνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα βαθμιαία θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Διαφορετικά θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, οδηγώντας μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα σύντομα θα ήταν αναγκασμένη ξανά να υιοθετήσει και άλλα μέτρα. Φυσικά κάθε εκτίμηση ότι στελέχη του ΔΝΤ θα σκέπτονταν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες.

Όπως έχουμε συζητήσει εσείς και εγώ αρκετές φορές, και πρόσφατα στο τηλέφωνο, έχω με συνέπεια υποστηρίξει ότι, εάν ήταν απαραίτητο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να τηρηθούν, θα προέκυπτε συνακόλουθη ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους. Προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις αυτές σε ταχεία ολοκλήρωση.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και το περιστατικό αυτού του σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ εάν πράγματι μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε δηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Κατόπιν προβληματισμού ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Η ομάδα αποτελείται από έμπειρα στελέχη, που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και την προσωπική υποστήριξη μου. Προκείμενου να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας έχετε προσκαλέσει, είναι κρίσιμο ότι οι δικές σας αρχές θα διασφαλίσουν ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών τους συζητήσεων και θα πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθείτε την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη, όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να ενισχύσουμε τη διαφάνεια των συνομιλιών μας επιπλέον, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας στο www.imf.org. Επίσης προσβλέπω σε κάθε προσωπική συνομιλία μαζί σας ως προς το πως να προχωρήσουμε τις συζητήσεις.

Ειλικρινώς δική σας

Christine Lagarde

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο της επιστολής στα αγγλικά ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα