Η Αθήνα ζητά συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για το μεταναστευτικό

Η Αθήνα ζητά συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για το μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουγρός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ AP

Η Ελλάδα αναμένεται να υπερασπιστεί την πάγια θέση της ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσης που συνάδουν με το διεθνές Δίκαιο

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, δύο είναι τα μείζονα ζητήματα σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής.

Το πρώτο αφορά τις ροές κεντρικής και δυτικής Μεσογείου. Υπάρχει η γαλλο-γερμανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots, αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Σύμφωνα με την ιταλοαυστριακή πρόταση, όμως, οι μετανάστες θα επιστρέφονται όλοι στην Αφρική με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Το δεύτερο θέμα αφορά στις ροές της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Μέρκελ αναφέρεται σε περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτό “απαντά” στη γραμμή του CSU και της Αυστριας που επιθυμούν κλείσιμο συνόρων και δημιουργία “μίνι Σένγκεν”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αναμένεται να υπερασπιστεί την πάγια θέση της ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσης που συνάδουν με το διεθνές Δίκαιο. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Αθήνα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση και διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης. Στηρίζει επιπλέον ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα