Η Κομισιόν στέλνει στην Αθήνα τον επίτροπο Στυλιανίδη

Η Κομισιόν στέλνει στην Αθήνα τον επίτροπο Στυλιανίδη
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα εξέφρασε για μία ακόμη φορά η Κομισιόν, προσφέροντας έμπρακτη στήριξη και βοήθεια για τις φονικές φωτιές που έπληξαν την Αττική.

Την θλίψη της Κομισιόν για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και το μέγεθος της καταστροφής μετά τις φωτιές στην Αθήνα εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, βοήθεια έχουν προσφέρει η Κύπρος, η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Ο εκπρόσωπος Αλεξάντερ Βίντερστάιν ανέφερε την επιστολή Γιούνκερ προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Με βαριά καρδιά έχω μάθει ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τραγικά τις ζωές τους σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού και των αρχών και συγχαίρω τις ακούραστες και θαρραλέες προσπάθειες των ομάδων έκτακτης ανάγκης», έγραψε ο Πρόεδρος Γιούνκερ από την Αμερική.

«Θα γίνει ό, τι είναι δυνατό για να προσφέρουμε βοήθεια σήμερα, αύριο και για όσο διάστημα χρειαστεί. Ζήτησα από το Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, να έρθει σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και με ενημερώνει ότι έχει κινητοποιηθεί βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και πυροσβεστικών ομάδων. Ο Επίτροπος ταξιδεύει σήμερα στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη που προσέφεραν βοήθεια για τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη τους στον τομέα αυτό», υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Όπως ενημέρωσε η Κομισιόν, ο Επίτροπος Στυλιανίδης είναι καθ’ οδόν προς Αθήνα για να συντονίσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στο πεδίο.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σήμερα είναι ημέρα μεγάλης θλίψης για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού αλληλέγγυα τούτη τη δύσκολη στιγμή. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών που στοίχισαν τόσο πόνο και ανθρώπινες ζωές. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ στην επιστολή του, θα ταξιδέψω στην Αθήνα σήμερα για να συναντήσω τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και να συντονίσω τη βοήθεια της ΕΕ, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί», τόνισε.

«Μίλησα με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα χθες, με τον οποίο βρίσκομαι διαρκώς σε επαφή προκειμένου να προσφέρουμε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής στις ελληνικές αρχές και στον ελληνικό λαό.Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βουλγαρία που προσέφεραν αμέσως συγκεκριμένη συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: αεροσκάφη, πυροσβέστες, γιατρούς και οχήματα. Μαζί καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια νυχθημερόν, για να συνδράμουμε τους πρώτους παρεμβαίνοντες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν όσους το χρειάζονται», κατέληξε ο Επίτροπος.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα με μεγάλη ανησυχία. Ο συνάδελφός μου Στυλιανίδης θα συνδράμει επιτόπου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ευγνωμοσύνη σε όσους παρέχουν βοήθεια. Η ΕΕ συμπαραστέκεται με αλληλεγγύη και ενότητα. Οι σκέψεις μας στα θύματα και τις οικογένειές τους”, δήλωσε από τη μεριά του ο Ελληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα