Η κυβέρνηση επιμένει για τους συμβασιούχους

Η κυβέρνηση επιμένει για τους συμβασιούχους

“Κρατάτε μικρό καλάθι για όσα ακούγονται για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων”, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ και τονίζουν ότι κανείς δε θα χάσει ούτε ένα ευρώ για δουλειά που έχει ήδη προσφέρει

Μήνυμα εν όψει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ στέλνει η κυβέρνηση.

“Κρατάτε μικρό καλάθι σε σχέση με οσα ακούγονται για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων”, έλεγαν κύκλοι της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων από οποιονδήποτε έχει πληρωθεί». Επιπλέον, τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η χτεσινή δέσμευση της κυβέρνησης ότι κανένας άνθρωπος δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ για τη δουλειά που έχει προσφέρει, δέσμευση που ανελήφθη και από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, αλλά και κατά την χθεσινή επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ισχύει μέχρι κεραίας.

“Η κυβέρνηση θα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη ώστε κανένας άνθρωπος να μην χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα ή να μην πληρωθεί ακόμα και πέραν του 24μήνου”, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Το ανώτατο δικαστήριο στην τελευταία διάσκεψη αποφάσισε μεν κατά πλειοψηφία πως είναι αντισυνταγματικές οι επίμαχες παρατάσεις, αυτή όμως δεν είναι η τελική ετυμηγορία. Οι σχετικές πληροφορίες ωστόσο προκάλεσαν αναστάτωση στους περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ (πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αλλά και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνει το θέμα με δηλώσεις του, στις οποίες είχε απαντήσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Απο την πλευρά της ΝΔ είναι σαφές ότι αφενός θέλει να απευθυνθεί στους ίδιους τους συμβασιούχους καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι τους κορόιδεψε, από την άλλη όμως να ικανοποιήσει και ένα κομμάτι του φιλελεύθερου ακροατηρίου που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ο κ.Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει δημοσίως ξεκαθαρίσει ότι ως πρωθυπουργός δε θα κάνει απολύσεις στο δημόσιο, έχει όμως ταυτόχρονα επίσης ξεκαθαρίσει ότι δε θα δεχθεί “παράνομες μονιμοποιήσεις”.

Εν τω μεταξύ ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη “να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους “λαγούς με πετραχήλια”. Αλλά και από τους Δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές” και τον πρωθυπουργό να ανασχηματίσει τον κ.Σκουρλέτη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα σαφές ότι κατηγορούν με την ευκαιρία τη ΝΔ ότι θα κάνει απολύσεις, βλέποντας μάλιστα συσχετισμό μεταξύ της διαρροής της συζήτησης στο Ελεγκτικό και της δήλωσης Μητσοτάκη. Ορισμένοι μάλιστα στο κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν ότι στόχος της ΝΔ είναι να ανατεθούν οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τους συμβασιούχους των δήμων σε εργολάβους, με το λεγόμενο outsourcing. Επιπλέον (όπως κατέστησε σαφές και ο κ.Τζανακόπουλος) υπόσχεται την οριστική επίλυση ενός ζητήματος, που η αλήθεια είναι ότι χρονίζει- το ζήτημα των συμβασιούχων είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004, όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όμως μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες για το θέμα των συμβασιούχων. Στο υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζεται η ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων στους υφιστάμενους του ΟΤΑ. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όμως αισθάνονται την πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα