Η κυβέρνηση κοροϊδεύει για τις τιμές των καυσίμων, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει για τις τιμές των καυσίμων, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση για τα αποτελέσματα των ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων κατέθεσαν στην Βουλή 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση Eurokinissi

Αντί για άμεση μείωση φόρου ώστε να αποκλιμακωθεί η ακρίβεια, επιμένει σε μικρά επιδόματα που δεν χτυπούν την αισχροκέρδεια

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει ουσιαστικές λύσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα παρότι η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη σε σχέση με τον μέσο μισθό. Δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο επιμένοντας στις επιδοτήσεις-ψίχουλα που «ρίχνουν νερό στο μύλο» της αισχροκέρδειας. Αυτή την εκτίμηση έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουν τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Στο θέμα των τιμών των καυσίμων και της ακρίβειας γενικότερα, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγηση που θα κάνει στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Επισημαίνοντας την ανάγκη πολιτικής αλλαγής προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων στην κοινωνία και ιδίως στα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την εμμονή της κυβέρνησης στην λογική των πενιχρών επιδομάτων που εξανεμίζονται στηλίτευσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Χθες η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχσιόγλου τόνισε πως «η Ελλάδα έχει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στη σχέση κόστους καυσίμων με τον μέσο μισθό» επισημαίνοντας πως «τα επιδόματα της κυβέρνησης δεν τροφοδοτούν μόνο το φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας, αλλά εξανεμίζονται από τις διαρκείς νέες αυξήσεις, πριν καλά καλά μπουν στους λογαριασμούς των πολιτών». Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή την 3η ακριβότερη βενζίνη 95 οκτανίων στην Ευρώπη μετά την Φινλανδία και την Δανία, δίχως φυσικά οι μισθοί στην Ελλάδα να μπορούν να συγκριθούν με τις αποδοχές στα δύο αυτά κράτη. Ενώ επισημαίνουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες οι τιμές στα βενζινάδικα της χώρας βρίσκονται συνεχώς σε «ιστορικό υψηλό».

Το αμερικανικό γαλόνια ειναι 3,7 λίτρα άρα στις ΗΠΑ η βενζίνη κοστίζει 1,2 ευρώ σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ που μιλούσε για τις τιμές της βενζίνης παγκοσμίως Eurokinissi

Άλλο το λίτρο άλλο το …γαλόνι

Στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν καυστικά και τις προσπάθειες ΜΜΕ με φιλοκυβερνητικό λόγο που επιχειρούν να παρουσιάσουν τις εγχώριες διαστάσεις του προβλήματος ως …παγκόσμιες συγκρίνοντας ακόμη και ανόμοια μεγέθη. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Έψεξε τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ σχολιάζοντας σκωπτικά ότι παρουσιάζει ως είδηση το ότι στις ΗΠΑ το ένα γαλόνι βενζίνης κοστίζει από 5 έως 7,4 δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το ένα γαλόνι είναι 3,785 λίτρα. Δηλαδή αν η τιμή είναι 5 δολάρια (4,75 ευρώ) το γαλόνι τότε το λίτρο θα είναι 1,321 δολάρια. Δηλαδή 1,254 ευρώ. Δηλαδή όχι πολύ κοντά στα 2,50 ευρώ που είναι στη Ελλάδα»!

Ερώτηση για τους ελέγχους στα πρατήρια

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τεκμηριώνονται και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν 62 βουλευτές του με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται στην διανομή καυσίμων. Όπως αναφέρουν «στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο 4μηνο του 2022, παρουσιάστηκε μείωση εσόδων 112 εκατομμυρίων ευρώ από το ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, λόγω της πτώσης του τζίρου στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η οποία σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αγγίζει μέχρι και το 80%». Τονίζουν παράλληλα ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανακοινώνει μέσω δελτίων Τύπου αποσπασματικούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιούνται από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου, καθώς και την επιβολή προστίμων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία παραβιάζουν της κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας. Δεν έχει προβεί όμως μέχρι σήμερα, στην δημοσιοποίηση συγκεντρωτικών στοιχείων για το πλήθος των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί».

Αυτά ενώ όπως επισημαίνουν «ο πληθωρισμός έχει αγγίξει το 11,3% τον Μάιο, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ 28ετίας, ενώ τα καύσιμα από τον Ιανουάριο έχουν ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό το οποίο έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα και σταθεροποιούνται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 2,428 €/l στις 18/6/2022». Επίσης ήδη από τα τέλη Μαϊου οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στον Τουρισμού (Κ.Νοτοπούλου) και στην Νησιωτική Πολιτική (Ν.Σαντορινιός) έχουν καταθέσει ερώτηση σχετικά με τις ανεξέλεγκτες τιμές των καυσίμων στην νησιωτική Ελλάδα σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα αναμένεται να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική προσέλευση στα νησιά, γεγονός που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία».

Αναποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μέρος του προβλήματος αποτελεί και η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων. Θεωρώντας ότι είναι ενδεικτική γι αυτό η τελευταία δολοφονική επίθεση εναντίον επιχειρηματία πρατηρίων καυσίμων στον Γέρακα. Όπως είχε επισημανθεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ημέρα της επίθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ «μαζί με το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στα καύσιμα και το λαθρεμπόριο οργιάζει και η ανασφάλεια των πολιτών από εγκληματικές ενέργειες που παραπέμπουν σε «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών». Η νέα μαφιόζικη εκτέλεση, αυτή τη φορά στο Γέρακα, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο ανεξιχνίαστων δολοφονιών, ακόμα και μέρα μεσημέρι, που έχουν γίνει συνήθεια πλέον στο καθεστώς ανασφάλειας του κ. Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα